Η διατροφή που επιδεινώνει την ακμή περισσότερο κι απ’ το τσιγάρο, σύμφωνα με νέα έρευνα, δεν είναι άλλη από αυτή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Η ακμή είναι μια κοινή δερματική πάθηση απ’ την οποία σύμφωνα με έρευνα υποφέρουν 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως. Εκδηλώνεται κυρίως στην εφηβεία, ωστόσο αρκετούς τους συνοδεύει και στην ενήλικη ζωή τους.

Κι επειδή είναι τόσο κοινή, υπάρχουν αμέτρητες θεραπείες και προϊόντα που υπόσχονται την καταπολέμηση της. Ποιο είναι, όμως, τελικά το μυστικό για την αντιμετώπιση της ακμής; Μια νέα έρευνα φαίνεται ότι έχει την απάντηση, η οποία ωστόσο δεν θα αρέσει σε όλους.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του 28ου συνεδρίου της EADV στη Μαδρίτη, διαπίστωσε ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, είναι ένας απ’ τους κύριους παράγοντες εκδήλωσης της ακμής.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από τουλάχιστον 6.700 συμμετέχοντες σε έξι χώρες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με στόχο να ορίσουν τους εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες που συνδέονται περισσότερο με την ακμή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 48.2% των ατόμων που είχαν ακμή, κατανάλωναν σε καθημερινή βάση γαλακτοκομικά τρόφιμα, το 35.6% ανθρακούχα ποτά και χυμούς, το 37% σοκολάτες και το 29.7% διάφορα γλυκά. Μάλιστα, και στο παρελθόν, έρευνες που έχουν συνδέσει τη διατροφή με την ακμή, έχουν βρει ότι τα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορούν να προκαλέσουν ακμή.

Οι ερευνητές εξέτασαν ακόμη κατά πόσο η χρήση του καπνού επηρεάζει την εκδήλωση της ακμής και προς έκπληξη όλων διαπίστωσαν ότι δεν έχει καμία απολύτως επιρροή. Κι ενώ η χρήση του καπνού συνδέεται με μια ποικιλία ασθενειών, φαίνεται ότι η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης επηρεάζει περισσότερο αυτή τη δερματική πάθηση.

«Η ακμή είναι ένας απ’ τους συνηθέστερους λόγους που οι άνθρωποι με δερματικά προβλήματα επικοινωνούν με δερματολόγο», ανέφερε ακόμη η επικεφαλής της έρευνας, ενώ εμείς θα σε συμβουλεύαμε για λίγο να μείνεις μακριά απ’ τη διατροφή που επιδεινώνει την ακμή!

Διάβασε ακόμη:

Πώς να καταπολεμήσεις την υπερμελάγχρωση, σύμφωνα με δερματολόγο