Συχνά ακούμε για τις καλύτερες προπονήσεις και δίαιτες για να εξασφαλίσουμε τη μακροζωία, αλλά τελικά η μακροζωία βασίζεται και σε πολλούς άλλους παράγοντες. Η μοναξιά και η απομόνωση, για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για κατάθλιψη και ακόμη και τον πρόωρο θάνατο, αλλά νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS μπορεί να έχει βρει το κλειδί για την λύση αυτού του προβλήματος!

Ποια είναι, λοιπόν, η απλή πρακτική για να μην νιώθεις μοναξιά και να ζήσεις περισσότερο; Η μελέτη του Carnegie Mellon διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έκαναν ένα συγκεκριμένο training βασισμένο στα smartphones, αισθάνονταν λιγότερο μοναξιά και ότι ήταν στην πραγματικότητα πιο κοινωνικοί.

Μέσα απ’ το training διάρκειας δύο εβδομάδων στο smartphone τους, οι συμμετέχοντες εστίασαν σε ένα από τα τρία θέματα: Ευαισθητοποίηση, αντιμετώπιση ή επίγνωση. Από τις τρεις ομάδες, όσοι εξάσκησαν την επίγνωσή τους, είδαν μια βελτιωμένη ποιότητα ζωής, ενώ οι άλλες δύο ομάδες δεν είδαν καμία αλλαγή.

Lonely Tv Land GIF by #Impastor - Find & Share on GIPHY

Η ομάδα που επικεντρώθηκε στην επίγνωση, όχι μόνο αισθάνθηκε μόνο καλύτερα, αλλά είχε μέσο όρο δύο επιπλέον κοινωνικές αλληλεπιδράσεις την ημέρα μετά την εκπαίδευσή της, ενώ και μείωσε τη μοναξιά της κατά 22%!

Φυσικά, όπως καταλαβαίνεις αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα, καθώς όταν λείπει η αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους, η μοναξιά αυξάνεται και κατά συνέπεια αυξάνονται και οι κίνδυνοι για την υγεία.

Σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία, το ποσοστό θανάτων από μοναξιά είναι μεγαλύτερο από εκείνο από κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα!

Το κύριο εύρημα που ήθελαν να τονίσουν οι ερευνητές είναι το πώς μπορεί να είναι επωφελής μια τακτική πρακτική της επίγνωσης.

Meditation Center Yourself GIF by Jasmine Thompson - Find & Share on GIPHY

Αλλά τι ακριβώς είναι αυτό; Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο να έχεις στιγμές για τον εαυτό σου καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας ή ν’ ακολουθείς τεχνικές διαλογισμού. 

Αν διαπιστώσεις ότι αισθάνεσαι πιο απομονωμένος ή μοναχικός τον τελευταίο καιρό, ξεκίνα ν’ ασχολείσαι με τον εαυτό σου, να τον αποδέχεσαι, να κάνεις διαλογισμό γιατί μπορεί να σου προσφέρει την ανακούφιση που αναζητάς, ενώ παράλληλα βαδίζεις στον δρόμο προς την μακροζωία!

Δες κι αυτό:

Είναι καιρός να πεις αντίο στην μοναξιά και να αποδεχτείς τον εαυτό σου όπως είναι

Photo: Oleksandr Pidvalnyi/ Pexels