Οι γυναίκες επιβιώνουν καλύτερα απ’ τους άντρες. Το επιβεβαιώνει και η επιστήμη!

LIKE US ON FACEBOOK

Οι γυναίκες επιβιώνουν καλύτερα απ’ τους άντρες. Το επιβεβαιώνει και η επιστήμη! Σε συνθήκες κρίσεις, όπως λιμοί κι επιδημίες, οι γυναίκες μπορούν ν’ αντέξουν καλύτερα, ανεξάρτητα απ’ το ότι κατά γενική ομολογία επικρατεί η αντίθετη άποψη.

Ερευνητές απ’ το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας και του Πανεπιστημίου Duke τονίζουν πως αυτό παρατηρείται από πολύ πρώιμο στάδιο: Τα νεογέννητα κοριτσάκια επιβίωσαν απ’ αυτές τις ακραίες καταστάσεις καλύτερα από τα αγόρια, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της έρευνας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

«Οι συνθήκες που βίωσαν οι άνθρωποι στους πληθυσμούς που αναλύθηκαν ήταν τρομακτικές. Παρόλο που οι κρίσεις μείωσαν το πλεονέκτημα επιβίωσης των γυναικών στο προσδόκιμο ζωής, οι γυναίκες εξακολουθούσαν να επιβιώνουν καλύτερα από τους άνδρες», γράφουν οι ερευνητές και συνεχίζουν: «Σ’ όλους τους πληθυσμούς, οι άντρες είχαν ίση ή υψηλότερη θνησιμότητα από ό, τι οι γυναίκες σ’ όλες σχεδόν τις ηλικίες. Ένα μεγάλο μέρος του πλεονεκτήματος προσδόκιμου ζωής των γυναικών προήλθε από διαφορές επιβίωσης μεταξύ των βρεφών».

Οι ερευνητές εξέτασαν επτά πληθυσμούς με εξαιρετικά χαμηλό προσδόκιμο ζωής (20 χρόνια ή λιγότερο για τουλάχιστον ένα από τα δύο φύλα) για περίπου 250 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των πληθυσμών της Λιβερίας και των σκλάβων του Τρινιντάντ το 1800, τον λιμό στη Σουηδία από το 1772 έως το 1773, τις ισλαμικές επιδημίες ιλαράς το 1846 και το 1882 και τον λιμό στην Ιρλανδία από το 1845 έως το 1849. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι οι γυναίκες έζησαν περισσότερο απ’ τους άνδρες κατά περίπου τέσσερα χρόνια.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι βιολογικοί παράγοντες, όπως οι ορμονικές και γενετικές διαφορές, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο: Τα οιστρογόνα έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και ενισχύουν την ανοσολογική άμυνα.

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν μια σαφέστερη κατανόηση των παραγόντων συμπεριφοράς, οι οποίοι αλλάζουν πολύ πιο εύκολα απ’ τους βιολογικούς παράγοντες.

Photo: iStock
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved