Το ότι το χασμουρητό είναι μεταδοτικό το γνωρίζαμε. Αλλά ο λόγος; Γιατί όταν βλέπεις κάποιον να χασμουριέται, αυτομάτως χασμουριέσαι κι εσύ; Ακόμα και οι επιστήμονες έχουν μπερδευτεί.

Οι απορίες γύρω απ΄το χασμουρητό είναι πολλές. Είναι αυτή η πράξη που μας ανακουφίζει, που κάνει τα μάτια μας ακόμα και να δακρύσουν! Γιατί όμως το χασμουρητό είναι μεταδοτικό; Και γιατί τέλος πάντων χασμουριόμαστε;

Ο λόγος που χασμουριόμαστε παραμένει μυστήριο καθώς διάφορες θεωρίες έχουν ειπωθεί κατά καιρούς. Χασμουριόμαστε επειδή είμαστε κουρασμένοι, νυστάζουμε, επειδή ο εγκέφαλος μας στέλνει μήνυμα ότι το σώμα χρειάζεται μια αλλαγή, χασμουριόμαστε για να κρυώσει ο εγκέφαλός μας και να λειτουργεί καλύτερα. Προκειμένου να απαντηθεί αυτό το ερώτημα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες και αναλύσεις.

Το κύριο ερώτημά μας, όμως, είναι γιατί το χασμουρητό είναι μεταδοτικό

Αρχικά να σου πούμε πως αυτό ισχύει αλλά όχι πάντα. Δηλαδή, δεν θα σου συμβεί με όποιον άνθρωπο δεις να χασμουριέται, να χασμουρηθείς κι εσύ. Εξαρτάται.

Για παράδειγμα, στα μωρά και τα παιδιά κάτω των 5 ετών το χασμουρητό δεν είναι μεταδοτικό και αυτό γιατί ο εγκέφαλος ενός παιδιού δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να μιμείται το χασμουρητό, μέχρι να γίνει 5 ετών καθώς μετά αναπτύσσει καλύτερη κατανόηση και συμπάθεια. Κι αν το χασμουρητό είναι κάτι καθαρά που συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο, τι σχέση έχει η κοινωνική κατανόηση και η συμπάθεια;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κοινωνικοποίηση ίσως φταίει για όλα και είναι η απάντηση στο ερώτημα γιατί χασμουριέσαι όταν χασμουριέται και ο φίλος σου ή τουλάχιστον αυτό ερευνούν τώρα οι επιστήμονες.
Το χασμουρητό είναι μεταδοτικό και αυτό είναι δείγμα ενσυναίσθησης.

Μπορείς πραγματικά να χασμουρηθείς όταν βλέπεις ένα άτομο στην τηλεόραση να χασμουριέται ή ακόμα και σε ένα GIF. Ακόμα και τώρα που διαβάζεις το άρθρο στο οποίο έχουμε επαναλάβει τόσες φορές τη λέξη “χασμουρητό”!

Και με τα κατοικίδια τι γίνεται; Γνωρίζεις φυσικά ότι το κατοικίδιο χασμουριέται και μάλιστα σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2013 από το PLOS One, τα σκυλιά τείνουν να ανταποκρίνονται στο χασμουρητό του ιδιοκτήτη τους και όχι στων ξένων. Σύμπτωση; Πολλοί πιστεύουν πως όχι!

Το χασμουρητό είναι μεταδοτικό όταν γνωρίζεις τον άλλον καλά, λένε οι επιστήμονες ενώ υποστηρίζουν πως πρέπει να γίνουν επιπλέον έρευνες προκειμένου να διαλευκανθεί αυτό το μυστήριο…Μα καλά χασμουριόμαστε από συμπαράσταση;

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι το χασμουρητό;