Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας υποστηρίζει πως το 8ωρο ωράριο εργασίας απλά δεν λειτουργεί! Τώρα, έχεις επιχειρήματα για να γκρινιάξεις με την ησυχία σου!

Από μελέτες που έχουν γίνει, έχει διαπιστωθεί ότι το πόσο καιρό εργάζεται κάποιος δεν σχετίζεται με το πόσο αποτελεσματικός και παραγωγικός είναι. Συνεπώς το 8ωρο βλάπτει την υγεία σου!

8ωρο εργασίας; Πώς προέκυψε αυτό;

Ιστορικά, το 8ωρο καθιερώθηκε έπειτα από μία εκστρατεία του κοινωνικού μεταρρυθμιστή Robert Owen το 1810. Την εποχή εκείνη τα εργοστάσια ήταν ανοιχτά 24 ώρες και οι εργαζόμενοι εργάζονταν 10 – 15 ώρες.  Ο Robert Owen είχε ένα σύνθημα: «8 ώρες εργασίας, 8 ώρες αναψυχής, 8 ώρες ξεκούρασης»

Το 1926, σχεδόν έναν αιώνα μετά, η εταιρεία Ford Motor έγινε μία από τις πρώτες στην Αμερική που υλοποίησε και καθιέρωσε την 8ωρη εργάσιμη μέρα για το προσωπικό της και συγχρόνως διπλασίασε τους μισθούς των υπαλλήλων.

Μετά από έναν αιώνα περίπου, πολλοί ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν πως το 8ωρο θεωρείται μία ξεπερασμένη έννοια.

Γράφοντας για τη Huffington Post, ο Tony Schwartz αναφέρει την ανακάλυψη του ερευνητή, Nathaniel Kleitman, οποίος ανακάλυψε κάτι που ονομάζεται «βασικός κύκλος ανάπαυσης». Σύμφωνα με αυτό, τα σώματά μας λειτουργούν σε περίοδο 90 λεπτών τη νύχτα ανάμεσα σε βαθύ και κανονικό ύπνο.

Ο ίδιος παρατήρησε επίσης το εξής για τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ημέρας:

Μεταβαίνουμε από την υψηλή επαγρύπνηση σε χαμηλότερη εγρήγορση σε προσαυξήσεις 90 λεπτών, που ονομάζεται ‘ultradian rythm’. Βασικά, για να διατηρηθεί η παραγωγικότητα, πρέπει να κάνουμε πολλά διαλείμματα όλη την ημέρα

Ο δρ. Travis Bradberry, συγγραφέας και πρόεδρος της TalentSmart, το πάει ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας μια εναλλακτική λύση.

Ο δρ. Bradberry υποστήριξε:

Η ιδανική αναλογία εργασίας προς διακοπή ήταν 52 λεπτά εργασίας, ακολουθούμενη από 17 λεπτά ανάπαυσης. Οι άνθρωποι που διατήρησαν αυτό το πρόγραμμα είχαν ένα μοναδικό επίπεδο εστίασης στο έργο τους

Όμως, δεν ήταν ο μοναδικός που πρότεινε εναλλατικές…

Ειδικότερα η Σουηδία πειραματίστηκε με το 6ωρο ωράριο εργασίας σε νοσοκόμους σ’ ένα σπίτι φροντίδας στο Γκέτεμποργκ. Οι αρχικές αναφορές επιβεβαίωσαν ότι οι νοσηλευτές ήταν πιο ευτυχισμένοι, είχαν περισσότερη ενέργεια και ήταν πιο παραγωγικοί. Όταν επέστρεψαν σε μια εργάσιμη ημέρα οκτώ ωρών, τα αποτελέσματα ήταν έντονα.

Μία νοσοκόμα συγκεκριμένα είπε :

Νιώθω ότι είμαι πιο κουρασμένη τώρα  συγκριτικά με το 6ωρο που δουλεύψα

Ο δημοσιογράφος Owen Jones πρότεινε μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και ο συγγραφέας Guardian Oliver Burkeman υποστηρίζει μια 4ωρη εργάσιμη ημέρα.

Και ενώ δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία ανάμεσα στην ερευνητική κοινότητα για το πόσο πρέπει να δουλεύουμε, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Το 8ωρο βλάπτει την υγεία σου!