“Γιατί πεινάμε το βράδυ;”, θα έχεις αναρωτηθεί πολλές φορές και ξέρεις ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε σένα και φυσικά όχι μόνο λίγο πριν τις δύσκολες μέρες. Οι βραδινές επιδρομές στο ψυγείο, στον φούρνο, στο ντουλάπι είναι κάτι που κάνουμε όλοι, ανεξάρτητα απ’ τις ενοχές που νιώθουμε μετά!

Τα επίπεδα της “ορμόνης της πείνας” αυξάνονται και τα επίπεδα “κορεσμένης ορμόνης” πέφτουν το βράδυ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία επιχειρεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα “γιατί πεινάμε το βράδυ”.

Η μελέτη, η οποία πέρασε απ’ τον έλεγχο της κλινικής Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, έλαβε επίσης υπόψη τα επίπεδα στρες των συμμετεχόντων, εξετάζοντας εάν η διανοητική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της “ορμόνης της πείνας”.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων με μια μικρή ομάδα 19 υπέρβαρων ανδρών και 13 γυναικών, ηλικίας μεταξύ 18 και 50 ετών.

Κάθε άτομο παρέμεινε νηστικό για οκτώ ώρες, πριν καταναλώσει ένα υγρό γεύμα 608 θερμίδων είτε στις εννέα το πρωί είτε στις τέσσερις το απόγευμα.

Στη συνέχεια, τα άτομα υποβλήθηκαν σε stress test. Κατά τη διάρκεια του επόμενου σταδίου του πειράματος, οι συμμετέχοντες είχαν μπροστά τους έναν μπουφέ γεμάτο με φαγητά.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στο φαγητό λόγω των αυξημένων επιπέδων της ορμόνης της πείνας.

Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι το βράδυ είναι ένα χρονικό διάστημα υψηλού κινδύνου για υπερκατανάλωση τροφής, ειδικά αν είστε στρεσαρισμένοι και ήδη επιρρεπείς στο φαγητό

Τα καλά νέα υπάρχουν!

Τα καλά νέα, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι έχοντας αυτές τις γνώσεις, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τον κίνδυνο υπερκατανάλωσης φαγητού νωρίτερα την ημέρα ή να βρουν εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης του άγχους.

Το 2017, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ανέφερε στην ετήσια έκθεσή του ότι ι το 26,9% του βρετανικού πληθυσμού μπορεί να χαρακτηριστεί ως παχύσαρκος λόγω του ότι έχει δείκτη μάζας σώματος 30 και πάνω.

Από τη δεκαετία του 1990, η παχυσαρκία στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 92%.