Γιατί είναι σημαντικός ο ύπνος; Και τι συμβαίνει όταν βρισκόμαστε στη φάση REM; Οι επιστήμονες του UCLA προειδοποιούν για το μεγάλο λάθος που κάνουμε και εξηγούν γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη τον ύπνο.

Ο ύπνος είναι μια φυσική μας ανάγκη. Γι’ αυτό εάν δεν έχεις κοιμηθεί καλά ένα βράδυ, αισθάνεσαι την επόμενη μέρα ότι απλά θα κοιμηθείς όρθια όπου και να σαι. Η έλλειψη ύπνου, ειδικά όταν συμβαίνει για μεγάλα, συνεχόμενα χρονικά διαστήματα, έχει συνέπειες τόσο στην υγεία όσο και στην ψυχολογία μας.

Γιατί είναι σημαντικός ο ύπνος;

Η νέα έρευνα αναλύει δεδομένα από δεκάδες μελέτες ύπνου και έχει εντοπίσει μια δραματική αλλαγή στη φύση και τον σκοπό του ύπνου στα μωρά, που συμβαίνει περίπου στην ηλικία των δύο ετών. Η ανακάλυψη δείχνει ότι ο ύπνος βοηθά αρχικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη νευροαναπτυξιακή, ενώ στη συνέχεια ο ρόλος του αλλάζει και γίνεται περισσότερο «διορθωτικός». Τι εννοούμε διορθωτικός; Ότι ενώ σ’ εκείνα τα πρώιμα χρόνια συμβάλλει στην ανάπτυξη, από ένα στάδιο και μετά βοηθά στη “συντήρηση” και “επισκευή” του εγκεφάλου.

σημαντικός ο ύπνος

Μάλιστα, η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Gina Poe, προειδοποιεί όσους έχουν να κάνουν με παιδιά να μην τα ξυπνάνε ποτέ κατά τη διάρκεια του ύπνου REM.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα νεογέννητα περνούν το 50% του χρόνου τους σε ύπνο REM, ενώ ο συγκεκριμένος αριθμός πέφτει στο 25% όταν είναι 10 ετών και με την πάροδο των χρόνων μειώνεται.

Οι άνω των 50 ετών περνούν μόλις το 15% του χρόνου τους με το να είναι σε REM φάση ύπνου.

Ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός με το φαγητό. Και είναι αξιοθάυμαστο το πόσο καλά ο ύπνος ταιριάζει με τις ανάγκες του νευρικού μας συστήματος. Από μέδουσες έως πουλιά και φάλαινες, όλοι κοιμούνται. Ενώ κοιμόμαστε, οι εγκέφαλοί μας δεν ξεκουράζονται

Με τι συνδέεται η έλλειψη ύπνου;

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν πως μια χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας, όπως η άνοια ή γνωστικές διαταραχές, και φυσικά προέτρεψαν όλους να κοιμούναι όταν αρχίζουν να νιώθουν κούραση.

σημαντικός ο ύπνος

Freepik

Ο Van Savage, ένας εκ των επικεφαλής ερευνητών, τόνισε πως σχεδόν όλη η επισκευή του εγκεφάλου συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Γι’ αυτό μην φτάνεις τον οργανισμό σου στα όριά του, φρόντιζέ τον και προσπάθησε να ξεκουράζεσαι όσο μπορείς!

Διάβασε και αυτό:

Τι επιδράσεις έχει η έλλειψη ύπνου στον εγκέφαλό σου;

Photo: Pexels