Γιατί ο οργανισμός μας ζητάει περισσότερους υδατάνθρακες τον Χειμώνα; Είναι κατάθλιψη ή είναι μια φυσιολογική ανάγκη του οργανισμού; Όσα λένε οι επιστήμονες.

Υπάρχουν ορισμένες εποχές του χρόνου που ο οργανισμός μας “ζητάει” την κατανάλωση υδατανθράκων περισσότερο απ’ ότι άλλες. Μπορεί για παράδειγμα, το Καλοκαίρι οι υδατάνθρακες να μην περνάνε καν απ’ το μυαλό σου, αλλά τον Χειμώνα αυτή η λιγούρα για ένα ζεστό πιάτο ζυμαρικών ή για ένα γλυκό πλούσιο σε θερμίδες να αυξάνεται.

Σύμφωνα με την ειδικό σε θέματα υγείας, Nataly López Matus, το σώμα μας τον Χειμώνα ζητάει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, καθώς ο μεταβολισμός μας ενισχύεται για να μπορέσει το σώμα να διατηρήσει την κατάλληλη γι΄αυτό θερμοκρασία.

καλή χοληστερόλη

Photo: Getty Images

Συνήθως, ο οργανισμός χρησιμοποιεί γι’ αυτή τη διαδικασία το λίπος που είναι αποθηκευμένο στο σώμα, ενώ όταν αυτό δεν υπάρχει, σου ζητάει να αυξήσεις την κατανάλωση των υδατανθράκων. Με πιο απλά λόγια, προκειμένου να επιβιώσουμε στο κρύο και το σώμα να διατηρήσει μια φυσιολογική θερμοκρασία, σου ζητάει περισσότερους υδατάνθρακες.

Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειωθεί ότι τον Χειμώνα, μειώνεται σημαντικά και η επιθυμία μας για κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ενώ παρόλο που μερικοί ανησυχούν ότι κατά τους χειμερινούς μήνες αυξάνεται το βάρος τους, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Ο οργανισμός τείνει να καίει αυτό το λίπος με πιο γρήγορους ρυθμούς τον Χειμώνα, ενώ η ειδικός συνιστά για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό να καταναλώνεις ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι ή ένα ρόφημα με τζίντζερ, τα οποία είναι αντιφλεγμονώδη, μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων που πέφτουν “βαριά” στο στομάχι.

Διάβασε ακόμη ποιοι είναι οι «καλοί» υδατάνθρακες:

Δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες “κακοί” | Αυτοί βοηθούν στην απώλεια βάρους

Photo: Pexels/Adrienn