Γιατί ο ήλιος μας προκαλεί υπνηλία και κούραση;

LIKE US ON FACEBOOK

Αν μπορούσαμε να διαλέξουμε ένα από τα πιο αγαπημένα μας συναισθήματα, σίγουρα θα διαλέγαμε αυτό που νιώθουμε όταν έχουμε τα μάτια μας κλειστά κι είμαστε ξαπλωμένοι κάτω από τον ήλιο.

Οι επιστήμονες όμως θέλουν να μας πάρουν κι αυτό το συναίσθημα, αφού ισχυρίζονται ότι ο ήλιος μας προκαλεί υπνηλία και κούραση. Κι όχι την κούραση που μπορούμε να ξεγελάσουμε με ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ, αλλά εκείνη που μας κάνει να νιώθουμε ότι δεν έχουμε κοιμηθεί για μέρες.

Κι επειδή το Καλοκαίρι όλο και πιο συχνά θα κάθεσαι κάτω από τον ήλιο, το ερώτημα είναι τι μπορείς να κάνεις για να παραμένεις ξύπνια; Απλά, να μην κάνεις για πολλή ώρα ηλιοθεραπεία.

Γιατί ο ήλιος μας προκαλεί υπνηλία και κούραση;

Μπορεί να έχει τύχει και σε εσένα κάποια στιγμή, όταν είσαι για μπάνιο να ρωτάς τη μαμά σου, γιατί νιώθω τόσο κουρασμένη κι εκείνη να απαντάει, είναι ο ήλιος. Λοιπόν, η μαμά κάτι ήξερε και είχε και πάλι δίκιο.

Σύμφωνα με τον Dr. David Brodner, ο ήλιος μπορεί αρχικά να ενεργοποιεί τον εγκέφαλό μας και να μειώνει την ποσότητα μελατονίνης στην κυκλοφορία του αίματος, αλλά όσο περισσότερη ώρα κάθεσαι κάτω από τον ήλιο τόση λιγότερη μελατονίνη παράγει το σώμα σου.

Τι σχέση έχει η μελατονίνη με τον ήλιο και τον ύπνο; Άμεση, καθώς η μελατονίνη είναι η ορμόνη που στέλνει στον εγκέφαλό μας το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα να κοιμηθούμε.

Διαβάστε επίσης:

Έτσι θα προστατέψεις τα μαλλιά σου απ’ τον ήλιο!

Photo: Unsplash/Jason Blackeye
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved