Θυμάσαι όταν ήσουν πιο μικρός που πάντα η μαμά θα έστρωνε το τραπέζι και θα περιμένατε μέχρι να γυρίσουν όλοι απ’ τις δουλειές τους για να φάτε όλοι μαζί; Και τώρα οι περισσότεροι τρώνε μόνοι τους το μεσημεριανό ή το βραδινό δεν έχει σημασία. Γιατί δεν πρέπει ποτέ να τρως μόνος σου;

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να τρως μόνος σου; Ενώ μπορείς να φας όπως θέλεις, γρήγορα ή αργά, ό,τι θέλεις, γιατί τελικά δεν πρέπει ποτέ να τρως μόνος σου; Γιατί σύμφωνα με έρευνες είναι η μεγαλύτερη αιτία δυστυχίας. Κι όμως!

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε με επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 8.000 ενήλικες Βρετανοί. Η έρευνα είχε επικεντρωθεί στο πως μπορούν οι άνθρωποι να ζουν καλύτερα.

Στην έρευνα, η οποία ήταν περισσότερο γενική αποκαλύφθηκε πως η κατάθλιψη και η δυστυχία πολλές φορές οφείλεται σε εποχιακούς παράγοντες, όπως ο ακραίος καιρός και το χάος των δημόσιων συγκοινωνιών. Αλλά η έρευνα ανακάλυψε πως ο πιο περίεργος λόγος για τη δυστυχία των ανθρώπων είναι το να τρώνε μόνοι τους!

Γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να τρως μόνος σου. Αν τρως μόνη σαν το λεμόνι, αυτό συνδέεται με έντονη δυστυχία, χωρίς εσύ να το αντιλαμβάνεσαι.

Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που έτρωγαν μόνοι τους είχαν και χαμηλότερη επίδοση στη δουλειά τους. Οι άνθρωποι αυτοί κατέγραψαν 7,9 μονάδες χαμηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο, σε σύγκριση με κάποιον που τρώει για παράδειγμα στην εταιρεία μαζί με τους συναδέλφους.

Η ψυχική υγεία σύμφωνα με την έρευνα έχει την πιο ισχυρή αρνητική σχέση με την ευημερία με εκείνους που ανέφεραν καταστάσεις όπως άγχος, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού.

Άλλα θέματα που σχετίζονται με τη δυστυχία, όπως έδειξε η μελέτη, ήταν η φυσική κινητικότητα, με αυτούς που έχουν περιορισμένη κινητικότητα να είναι και πιο δυστυχισμένοι.

Αντιθέτως, όταν τρως μαζί με άλλους τότε είσαι πιο ευτυχισμένος, όπως και όταν έχεις χρόνο να κάνεις πράγματα για τη ζωή σου, όταν έχεις μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή και όταν κοιμάσαι καλά.  Ως εκ τούτου, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους τονίζουν τη σημασία της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο για να είσαι πιο ευτυχισμένος.

Αυτό οφείλεται το γεγονός ότι άλλες μορφές κοινωνικής επαφής, όπως η επικοινωνία με τους γείτονες και προσωπική συνάντηση με φίλους και οικογένεια, συνδέεται με περισσότερη ευτυχία. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με την επικοινωνία μέσω μηνυμάτων, emails και μέσω κοινωνικών δικτύων.

Διαβάστε επίσης:

Αυτή η συνήθεια -μετά τις 10 το βράδυ- οδηγεί σε κατάθλιψη

Photo: Unplash/Ismail Hamzah