Ο καφές είναι το αγαπημένο μας ρόφημα το πρωί. Μας ξυπνάει. Και όταν πρέπει να ξενυχτήσουμε είναι πάλι εκεί για εμάς. Και στις καλύτερες συζητήσεις με την κολλητή ήταν εκεί. Και στο πρώτο μας ραντεβού. Αν κι εσύ έχεις μια ιδιαίτερη σχέση με τον καφέ, τότε πρέπει να διαβάσεις αυτήν την έρευνα γιατί… τα κάνουμε όλα λάθος. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να φτιάξεις καφέ;

Κι, όμως, σύμφωνα με έρευνες φτιάχνουμε τον καφέ -και συγκεκριμένα τον espresso- λάθος. Κι αν είσαι κι εσύ fan του espresso, τότε μάλλον δεν τον έχεις απολαύσει ποτέ όπως πρέπει!

Συγκεκριμένα μια έρευνα η οποία ονομάζεται “Systematically Improving Espresso”, αναφέρει πως φτιάχνουμε λάθος το αγαπημένο μας ρόφημα και σου λέει ποιος είναι ο σωστός τρόπος να φτιάξεις καφέ.

Διαλέγουν κόκκους καφέ, καβουρδισμένους και αλεσμένους (ή και όχι), νερό, θερμοκρασία και κάνουν το τελετουργικό τους.

Ωστόσο, από ό,τι φαίνεται, τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμη πιο πολύπλοκα για τους φαν του εσπρέσο.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, ο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο φτιάχνουμε καφέ εσπρέσο μπορεί να μην είναι και ο σωστός.

τρόπος να φτιάξεις καφέ

Pexel

Ποιο είναι το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι κι εσύ δεν απολαμβάνεις τον καφέ που θα έπρεπε;

Το λάθος βρίσκεται στους κόκκους. Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην στην εφημερίδα Matter, ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία και την Ελβετία ανέφεραν πως το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι χρησιμοποιούν πολλούς κόκκους καφέ και τον κάνουν λεπτό άλεσμα.

Αυτό δεν οδηγεί σε μια σταθερή γεύση -και στη σωστή γεύση- ενώ είναι και σπατάλη των πρώτων υλών.

Προηγουμένως, η πρακτική ενός λεπτού αλέσματος των κόκκων καφέ , θεωρήθηκε ότι επιτρέπει στον περισσότερο καφέ να διαλυθεί στο νερό, οδηγώντας σε ισχυρότερη παρασκευή. Οι επιστήμονες διαφωνούν!

Οι ειδικοί θεωρούν πως όταν οι κόκκοι του καφέ αλέθονται με πολύ λεπτό τρόπο, τότε η μηχανή που φτιάχνει τον espresso κρατά τους κόκκους και μπορεί να βουλώσει, το οποίο σημαίνει λίγο-πολύ πως ο καφές εξάγεται απ’τους κόκκους.

τρόπος να φτιάξεις καφέ

Πόσος καφές είναι too much; Μια έρευνα έχει την απάντηση!

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να φτιάξεις καφέ;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν χρησιμοποιήσεις 15 γραμμάρια (1 κουταλιά) αντί για 20 γραμμάρια (1 1/3 κουταλιές) καφέ και αλέσεις τους κόκκους με πιο χοντρό τρόπο, τότε θα έχεις έναν πιο γευστικό καφέ και σίγουρα λιγότερη σπατάλη.

Λιγότερος καφές, πιο χοντρό άλεσμα είναι το μυστικό για να φτιάξεις τον σωστό espresso.

Ένας τρόπος να βελτιστοποιήσεις την διαδικασία της απόσταξης καφέ είναι να προτιμάς πιο χοντρό άλεσμα και λιγότερο νερό ή απλώς να μειώσεις την ποσότητα του καφέ

Η έρευνα καταλήγει επίσης, ότι ο συγκεκριμένος τρόπος για να φτιάξεις τον καφέ μειώνει σημαντικά το κόστος και προωθεί τη βιωσιμότητα.

Διαβάστε επίσης:

Τα οφέλη του ελληνικού καφέ στην υγεία σου που δεν έχεις φανταστεί!

Photo: Unsplash/Íris Juana