Επιτέλους δικαιωνόμαστε εμείς που αποφεύγουμε τη γυμναστική με όποιον τρόπο μπορούμε. Έρευνα ξέρει και εξηγεί γιατί δεν σου αρέσει η γυμναστική κι εσύ θα ταυτιστείς απόλυτα.

Γιατί δεν σου αρέσει η γυμναστική; Αφού συνδέεται με την καλή φυσική και ψυχική υγεία. Θα έπρεπε να σου αρέσει. Το θέμα είναι πως υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων σε αυτόν τον κόσμο: Αυτοί που πηγαίνουν στο γυμναστήριο τακτικά και αυτοί που δεν γνωρίζουν καν πως μοιάζει μέσα ο χώρος.

Γιατί δεν σου αρέσει η γυμναστική; Γιατί βαριέσαι μετά τη δουλειά να πας στο κοντινό γυμναστήριο για ένα μισάωρο; Μια νέα έρευνα ξέρει γιατί δεν σου αρέσει η γυμναστική και έχει απόλυτο δίκαιο.

Η έλλειψη κινήτρου για το γυμναστήριο στην ενήλικη ζωή, ξεκινά από τις κακές εμπειρίες κι επομένως αναμνήσεις που είχες με το άθλημα όταν ήσουν μικρός. Αυτές οι δυσάρεστες αναμνήσεις παραμένουν στο υποσυνείδητό σου και επηρεάζουν τα τωρινά σου συναισθήματα για την άσκηση γενικά.

Και ναι αυτή η έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο Translational Journal of the American College of Sports Medicine, έχει νόημα. Οι επικεφαλής της έρευνας έφτιαξαν ένα online ερωτηματολόγιο στο οποίο ρωτούσαν τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν τις αναμνήσεις τους από μια τάξη στο γυμναστήριο, όπου και συμμετείχαν, πως νιώθουν τώρα για τη γυμναστική γενικά και αν γυμνάζονται.

Το ερωτηματολόγιο επίσης, ρωτούσε τους ανθρώπους να μιλήσουν με δικά τους λόγια για την χειρότερη εμπειρία που είχαν σε μια τάξη γυμναστικής, με όσες λεπτομέρειες ένιωθαν άνετοι για να μοιραστούν. Μήπως σου ήρθε και σένα μια τέτοια ανάμνηση στο μυαλό;

Σύμφωνα με τους The New York Times, οι ερευνητές συνέλεξαν χιλιάδες απαντήσεις τόσο από άνδρες, όσο και από γυναίκες ηλικίας 18 με 45 ετών. Και οι αναμνήσεις των περισσότερων ήταν έντονες!

Κι όμως, η έρευνα απέδειξε πως υπάρχει μεγάλη σύνδεση με τις αναμνήσεις που έχεις από εκείνες τις καλές μέρες που ήσουν μικρός και έκανες γυμναστική και την τωρινή σου στάση απέναντι στη γυμναστική. Και η σύνδεση αυτή είναι αρνητική.

Οι άνθρωποι που είπαν πως είχαν δυσάρεστες αναμνήσεις, ήταν πιο πιθανό να μην τους αρέσει η γυμναστική ως ενήλικες συγκριτικά με τους άλλους. Το λες και παιδικό τραύμα!

Αλλά τι ήταν αυτό που ακριβώς δεν τους άρεσε; Δεν ήταν μόνο η γυμναστική αυτή καθαυτή. Το 14% απάντησε πως ένιωθε άβολα όταν άλλαζε στα αποδυτήρια και το 34% δήλωσε πως όλο το τμήμα γυμναστικής ήταν άβολο. Για όσους είχαν θετικά συναισθήματα, το 56% δήλωσε πως πραγματικά απολάμβανε τις δραστηριότητες στο τμήμα ενώ το 37% δήλωσε πως ένιωσαν ικανοί σε ένα τέτοιο τμήμα.

Φυσικά, πάντα μπορείς να ξεπεράσεις αυτά τα παιδικά τραύματα και να βρεις κάτι που να σου αρέσει! Μην τα παρατάς!

Διαβάστε επίσης:

8 λόγοι να σταματήσεις τη δίαιτα (& τι να κάνεις στη θέση της)