Είναι βράδυ και δεν έχεις τι να κάνεις, επιλέγεις να δεις μια ταινία κι όταν κάνεις αυτή την επιλογή μπορεί να διαλέξεις μια στενάχωρη, μια ταινία που θα σε κάνει να κλάψεις και να θυμηθείς προβλήματα που νόμιζες ότι είχες ξεπεράσει.

Εάν αυτό το σενάριο σου ακούγεται γνώριμο, τότε έχουμε μια έρευνα για εσένα, που μπορεί να σε πείσει την επόμενη φορά να διαλέξεις να δεις μια κωμωδία ή μια ταινία δράσης, αλλά σίγουρα όχι μία ρομαντική ή δραματική κι αυτό γιατί όλα δείχνουν ότι οι στενάχωρες ταινίες επηρεάζουν τον μεταβολισμό μας.

Σαν μια άλλη Bridget Jones κάθεσαι, μπορεί και επίτηδες να διαλέγεις μια στενάχωρη ταινία, που ξέρεις ότι θα σε κάνει να κλάψεις, αλλά αυτό δεν σε απασχολεί, μη σου πω ότι τις περισσότερες φορές το αποζητάς.

Σύμφωνα, όμως, με μια νέα μελέτη το είδος της ταινίας που επιλέγουμε να δούμε επηρεάζει άμεσα τον μεταβολισμό μας. Κι από όλα τα είδη ταινιών, οι αγαπημένες μας οι δραματικές, μπορεί να μας κάνουν να πάρουμε λίγα παραπάνω κιλά.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ, έδειξε ότι όσοι έβλεπαν στενάχωρες ταινίες, έτρωγαν και περισσότερο φαγητό και ειδικότερα popcorn.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα που παρακολούθησαν δραματικές ταινίες, όπως το Sweet Home Alabama και το Love Story, κατανάλωσαν περίπου 28-55% περισσότερο popcorn απ’ τους υπόλοιπους που είδαν κάποιο άλλο είδος ταινίας.

Σύμφωνα με τον Aner Tal, συν-συγγραφέα αυτής της μελέτης, οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο κατά τη διάρκεια των δραματικών ταινιών, επειδή είναι προσηλωμένοι στη ροή της ταινίας και δεν προσέχουν την ποσότητα που καταναλώνουν.

Παράλληλα, οι στενάχωρες ταινίες προκαλούν κι αυτό που ονομάζεται «συναισθηματική πείνα», όσο πιο πολύ στεναχωριέσαι τόσο περισσότερο τρως, ενώ εάν η ταινία σου προκάλεσε ένα «συναισθηματικό κενό» ή μελαγχολία όταν τελείωσε, τότε θα στραφείς στην ασυνείδητη κατανάλωση κι είμαστε σίγουροι όχι λαχανικών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Brian Wansink, καθηγητή Marketing στο Cornell και ερευνητή αυτής της μελέτης «οι στενάχωρες ταινίες μπορούν επίσης να κάνουν τους ανθρώπους να τρώνε πιο υγιεινά, εάν τα έχουν μπροστά τους».

Με άλλα λόγια, όταν βλέπεις στενάχωρες ταινίες μπορείς να έχεις κοντά σου καρότα ή ξηρούς καρπούς αντί για σοκολάτα και popcorn, αν θες να τρως πιο υγιεινά. Αλλά δεν είναι το ίδιο σωστά;

Διάβασε ακόμη:

Γιατί βλέπουμε την ίδια ταινία ξανά και ξανά; Υπάρχει λόγος κι είναι υπέροχος!

Photo: Istock