Επιδεινώθηκε η ψυχική υγεία των νέων τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Abnormal Psychology. Σε τί οφείλεται αυτή η επιδείνωση;

Είναι γνωστό ότι οι νέοι συχνά πιέζονται είτε από τον περίγυρό τους, είτε και από τον ίδιο τους τον εαυτό, αλλά μια νέα έρευνα έρχεται να αποδείξει ότι αυτή η πίεση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Ειδικότερα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Abnormal Psychology διαπίστωσε ότι το ποσοστό των νέων ενηλίκων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας έχει αυξηθεί τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ δεν διαπιστώθηκε παρόμοια αλλαγή στα άτομα ηλικίας άνω των 26.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χρήση των smartphones σε συνδυασμό με τη μείωση του ύπνου, φέρεται να είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν περισσότερο την ψυχική υγεία της Γενιάς Ζ (Gen Z), και όχι των millennials.

Την ίδια στιγμή, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι νέοι ενήλικες, οι έφηβοι και τα άτομα κοντά στην ηλικία των 20 υποφέρουν ολοένα και περισσότερο από σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.

τι σημαίνει να είναι εσωστρεφής

Unsplash/mvp

Η μελέτη εξέτασε στοιχεία από το National Survey για τη Χρήση των Ναρκωτικών και την Υγεία και ανέλυσε πάνω από 200.000 απαντήσεις εφήβων από το 2005 έως το 2017. Οι ερευνητές εξέτασαν ακόμη τις απαντήσεις 400.000 ενηλίκων από το 2008 έως το 2017.

Αυτό που διαπίστωσε ήταν ότι η κατάθλιψη αυξήθηκε κατά 50% περισσότερο σε εφήβους από 8,7% σε 13,2%, και πάνω από 60% σε άτομα ηλικίας 18 έως 25 ετών, από 8,1% σε 13,2%. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ατόμων κάτω των 26 ετών που κάνει αυτοκτονικές σκέψεις αυξήθηκε σχεδόν κατά 50%, από 7% σε 10,3%, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Μια ακόμη μεγάλη έρευνα από το Pew Research Center, διαπίστωσε ότι 7 στους 10 εφήβους ανέφεραν ότι η ψυχική τους υγεία είναι ένα σημαντικό θέμα που τους απασχολεί, ενώ μια άλλη μελέτη από το Born This Way Foundation ανέφερε ότι περίπου το 50% των εφήβων δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

διαφορετικοί τύποι αϋπνίας

Ένας από τους λόγους που η ψυχική υγεία επιδεινώθηκε σε τέτοιο βαθμό στη Γενιά Ζ είναι ότι πλέον διαθέτουν smartphones και social media, τα οποία είναι γνωστό ότι δεν βοηθούν την ψυχολογία μας ιδιαίτερα. Σύμφωνα με τον συγγραφέα της έρευνας Jean Twenge, ο λόγος που τα social media επηρεάζουν περισσότερο τους νέους είναι επειδή δεν έχουν αναπτύξει ακόμη μια “σταθερή” κοινωνική ζωή όπως οι ενήλικες.

Ο ίδιος εξήγησε ακόμη ότι οι ενήλικες μπορεί να επιλέγουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο θα αφήνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να επεμβαίνουν στη ζωή τους. Για παράδειγμα, δεν θα άφηναν το Instagram και το Facebook να τους στερήσει ώρες ύπνου.

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται επίσης με τα αυξανόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ έρευνα από το Harvard Health διαπίστωσε ότι μόνο το 50% των εφήβων κοιμάται για τουλάχιστον 8 ώρες.

Διάβασε ακόμη:

Πώς να εμποδίσεις τη ροή του Instagram απ’ το να σου προκαλεί κατάθλιψη!

Photo: Unsplash/Paola Chaaya