Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα νέο όργανο στο ανθρώπινο σώμα και η είδηση φυσικά έχει προκαλέσει αίσθηση. Πώς μοιάζει αυτό το όργανο και ποια η λειτουργία του;

Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα νέο ανθρώπινο όργανο το οποίο δεν είναι ορατό στο μάτι και ελπίζουν πως αυτό θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν την εξάπλωση του καρκίνου μέσα στο σώμα. Τα στρώματα του θεωρούνται πολύ πυκνά και ο συνδετικός ιστός είναι στην πραγματικότητα μια σειρά υγρών διαμερισμάτων που οι επιστήμονες έχουν ονομάσει “interstitium”.

Αυτά τα διαμερίσματα βρίσκονται κάτω από το δέρμα, καθώς και στο έντερο, τους πνεύμονες, τα αιμοφόρα αγγεία και τους μύες και ενώνονται για να σχηματίσουν ένα δίκτυο που υποστηρίζεται από ένα πλέγμα ισχυρών, εύκαμπτων πρωτεϊνών.

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports και είναι η πρώτη που ταυτίζει αυτούς τους “χώρους” συλλογικά ως νέο όργανο και προσπαθεί να κατανοήσει τη λειτουργία τους.

Η ομάδα πίσω από την ανακάλυψη υποδεικνύει πως τα διαμερίσματα μπορεί να προστατεύσουν τους ιστούς του σώματος από τις ζημιές. Οι επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου Mount Sinai Beth στο Ισραήλ, Dr. Carr-Locke και Dr. Petros Beniaw, ήρθαν σε επαφή με το νέο όργανο του ανθρώπινου σώματος αναζητώντας σημάδια καρκίνου. Παρατήρησαν, λοιπόν, κοιλότητες που δεν ταιριάζουν με κάποια προηγούμενη ανθρώπινη ανατομία και προσέγγισαν τον παθολόγο της Νέας Υόρκης Dr Neil Theise ζητώντας τη βοήθειά του.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το στρώμα αποστραγγίζεται στο λεμφικό σύστημα, το δίκτυο των αγγείων που μεταφέρουν το λέμφωμα, το οποίο εμπλέκεται στην ανοσολογική απάντηση του σώματος. Εκτός απ’ την ικανότητα του να αμβλύνει τα όργανα του σώματος και να τα προστατεύσει από βλάβες, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι τα καρκινικά κύτταρα περνούν μέσα από αυτό και μεταφέρονται στο λεμφικό σύστημα.

Έτσι, κυλούν σε όλο το σώμα και εξαπλώνεται ο καρκίνος. Αυτή η ανακάλυψη και η συνειδητοποίηση θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν νέες δοκιμασίες για τον καρκίνο.

«Η ανακάλυψη μπορεί να επιφέρει δραματικές προόδους στην ιατρική», δήλωσε ο Dr Theise και τόνισε ότι το υγρό του οργάνου «είναι δυνατό να αποτελέσει ένα ισχυρό διαγνωστικό εργαλείο». Επίσης ίσως ανοίξουν νέοι δρόμοι στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Γιατί ήταν τόσο καιρό “αόρατο”;

Αξιοσημείωτο είναι ότι το “interstitium” προηγουμένως είχε περάσει απαρατήρητο παρά το γεγονός ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα όργανα στο ανθρώπινο σώμα.

Επειδή κατά τις συνήθεις διαδικασίες απεικόνισης και επεξεργασίας των ιστών τα κανάλια του εν λόγω οργάνου «στραγγίζουν», ενώ και οι ίνες του κολλαγόνου που βοηθούν το δίκτυο να αποκτήσει στέρεη δομή, καταρρέουν και αυτές. Έτσι, τα κανάλια φαίνονται σαν το σκληρό τοίχωμα των πυκνών ιστών και όχι ως κανάλια γεμάτα υγρό. Η ανακάλυψή του οργάνου έγινε με τη βοήθεια ενός συνεστιακού ενδομικροσκοπίου λέιζερ, το οποίο «βλέπει» τους ζωντανούς ιστούς.

Photo: blueringmedia/Depositphotos