Αν καπνίζεις, τώρα είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή για να το σταματήσεις! Γιατί; Γιατί θα χρειαστούν πολλά, πολλά χρόνια μέχρι ν’ αποκατασταθεί η ζημιά που έχει προκληθεί στον οργανισμό σου απ’ το τσιγάρο. Οπότε όσο πιο γρήγορα το κόψεις, τόσο πιο γρήγορα θα είσαι και πάλι «καθαρός»!

Όταν αποφασίζουμε να κόψουμε το τσιγάρο, χρειάζονται πάνω από 15 χρόνια για να μειωθούν οι αυξημένοι κίνδυνοι για καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε μελέτη του American Heart Association.

Μελέτες μέχρι σήμερα υποδείκνυαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα στους καπνιστές μειώνεται λίγα χρόνια μετά το κόψιμο του τσιγάρου, αλλά αυτές οι μελέτες δεν είχαν καταφέρει να εξετάσουν τόσο προσεκτικά τις αλλαγές στις συνήθειες καπνίσματος, όπως τις εναλλαγές στον ημερήσιο αριθμό των τσιγάρων ή την περίπτωση ατόμων που έκοψαν το τσιγάρο και μετά το άρχισαν ξανά.

Στη νέα, όμως, μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού του καπνίσματος καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής των συμμετεχόντων, για περίπου 8.700 άτομα.

κόψουμε το τσιγάρο

Getty Images

Όλοι οι συμμετέχοντες στην αρχή της έρευνας, η οποία κράτησε περί τα 27 χρόνια, δεν είχαν καμία καρδιαγγειακή πάθηση. Κατά τη διάρκεια των 27 ετών, η κατάστασή τους συγκρίθηκε μ’ εκείνη ατόμων που έχουν κόψει το κάπνισμα ή δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν τα εξής:

  • Πάνω από το 70% των συμβάντων καρδιαγγειακής νόσου σε σημερινούς ή πρώην καπνιστές, η νόσος παρουσιάστηκε σ’ εκείνους που κάπνιζαν περίπου ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για 20 χρόνια.
  • Οι πρώην καπνιστές που έκοψαν το τσιγάρο τα τελευταία πέντε χρόνια μείωσαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 38% σε σύγκριση με εκείνους που συνέχισαν να καπνίζουν.
  • Χρειάστηκαν 16 χρόνια για να σταματήσει ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων σε πρώην καπνιστές κι η κατάστασή τους να επανέλθει στα επίπεδα των ατόμων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Θυμήσου σ’ αυτό το άρθρο όσα σου είχαμε πει για το τι συμβαίνει στο σώμα σου μερικές ώρες μετά κόψιμο του τσιγάρου:

Αυτό συμβαίνει στο σώμα σου 8 ώρες μετά το κόψιμο του τσιγάρου

Photo: CC0 Public Domain