Έχουμε επιστρέψει κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην καθημερινή μας ρουτίνα. Η διαφορά είναι ότι πλέον σ’ αυτή έχει ενταχθεί η χρήση της μάσκας και των γαντιών προκειμένου να προστατεύσουμε την προσωπική μας υγεία, ενώ φυσικά προσέχουμε ακόμα περισσότερο από πριν το τι αγγίζουμε. Δημόσιες τουαλέτες και κορονοϊός είναι ένα θέμα που σε απασχολεί, όπου κι αν σκέφτεσαι να πας και είναι απολύτως λογικό. Αποτελεί μία φυσική ανάγκη του ανθρώπινου οργανισμού και σίγουρα δε μπορείς να είσαι σίγουρος για το πόσες ώρες θα λείψεις από το σπίτι πριν βγεις για μία βόλτα.

Γράφει η Μαρία Παπαδοπούλου

Δημόσιες τουαλέτες και κορονοϊός: Τι έδειξε η έρευνα;

Στις απορίες που έχεις σχετικά με τις δημόσιες τουαλέτες και τον κορονοϊό δίνει απαντήσεις μία επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Physics of Fluids. Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη που έγινε, στην πραγματικότητα ο κίνδυνος που υπάρχει στις δημόσιες τουαλέτες με την πανδημία, βρίσκεται στον στρόβιλο που δημιουργεί η χρήση από το καζανάκι. Πιο συγκεκριμένα, φυσικά και είναι αναγκαίο να τραβήξεις το καζανάκι αφού χρησιμοποιήσεις την τουαλέτα (εκτός αν είσαι από εκείνους που σε κυνηγάει η σύντροφός σου με την παντόφλα), όμως παρατηρήθηκε ότι ο στρόβιλος που δημιουργείται από το καζανάκι αναστατώνει τα μόρια του αέρα και δημιουργεί ένα “σύννεφο” από σταγονίδια το οποίο φτάνει μέχρι και ένα μέτρο σε ύψος.

κορονοϊός γάντια και πομολο

Unsplash/ Branimir Balogović

Δε χρειάζεται πανικός όμως! Ακόμα δεν έχει καταγραφεί κανένα νέο κρούσμα που να συνδέεται με τη χρήση τουαλέτας. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δε πρέπει να προσέχεις παραπάνω αυτές τις μέρες στις δημόσιες τουαλέτες με τον κορονοϊό.

Προσπάθησε να προσέχεις τα χερούλια από τις πόρτες στην τουαλέτα, να φοράς καθόλη τη διάρκεια τη μάσκα σου και προτίμησε να κατεβάσεις το καπάκι της τουαλέτας πριν πατήσεις το καζανάκι. Πλύνε τα χέρια σου καλά πριν και αφού χρησιμοποιήσεις τις δημόσιες τουαλέτες ώστε να αποφύγεις τυχόν σταγονίδια κορονοϊού.

κορονοϊός σε μάσκες

Tai’s Captures/ Unsplash

Οι ερευνητές δεν θεωρούν ότι είναι απαγορευτική η χρήση της δημόσιας τουαλέτας, κρίνουν όμως ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να προστατεύσουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους γύρω μας. Τα προσωπικά μέτρα υγιεινής πρέπει να τηρούνται από όλους μας προκειμένου να νικήσουμε αυτή τη μάχη μαζί και βγούμε πιο δυνατοί.

Δες ακόμα:

Πόσο καιρό διαρκεί η επώαση του κορονοϊού;

Photo: Freepik