Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί ορισμένες φορές είναι εύκολο να αντισταθείς σε ανθυγιεινές επιλογές ενώ ορισμένες είναι δύσκολο να σταματήσεις τις λιγούρες; Μια νέα έρευνα δίνει μια αρκετά λογική εξήγηση.

Πιο συγκεκριμένα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science, αναφέρει ότι ο λόγος που δεν μπορείς να σταματήσεις τις λιγούρες μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με τους μελετητές, μια ομάδα ψυχολόγων απ’ το University of New South Wales Sydney, είναι ήδη αρκετά δύσκολο να αποφύγουμε λιγούρες, όπως ποπ κορν, κέικ κτλ., αλλά είναι ακόμη δυσκολότερο να τις αποφύγουμε όταν ταυτόχρονα κάνουμε κάτι και μας προσφέρουν αυτό το κομμάτι κέικ.

Με άλλα λόγια, διαθέτουμε συγκεκριμένο αριθμό πόρων ελέγχου που μας βοηθούν να αντιστεκόμαστε στους πειρασμούς. Όταν, όμως, ταυτόχρονα κάνουμε και κάτι άλλο, είναι δυσκολότερο να τους αγνοήσουμε.

Unsplash/gbarkz

Οι επιστήμονες προκειμένου να καταλήξουν στα συγκεκριμένα συμπεράσματα, έφτιαξαν μια οθόνη με διάφορα σχήματα, τετράγωνα, κύκλους, διαμάντια, τρίγωνα, καθώς επίσης και έναν πολύχρωμο κύκλο. Στη συνέχεια, ζήτησαν απ’ τους συμμετέχοντες να κοιτάξουν το διαμάντι και να αγνοήσουν τον πολύχρωμο κύκλο, προσφέροντας τους για αντάλλαγμα ένα χρηματικό ποσό. Οι περισσότεροι μπόρεσαν να εστιάσουν στο διαμάντι και να αγνοήσουν τον κύκλο.

Σου φαίνεται απλό; Μην βιάζεσαι! Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν ακριβώς το ίδιο για δεύτερη φορά, αφού όμως απομνημονεύσουν μερικούς αριθμούς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε αυτή την περίπτωση, οι συμμετέχοντες κοίταξαν τον πολύχρωμο κύκλο, στο 50% του συνολικού χρόνου, ακόμη κι εάν αυτό σήμαινε ότι θα κερδίσουν λιγότερα χρήματα.

Πώς συνδέεται η συγκεκριμένη έρευνα με τις διατροφικές μας επιλογές; Σκέψου ότι είσαι στο γραφείο και εκείνη τη στιγμή κάνεις εκατό διαφορετικά πράγματα την ίδια στιγμή. Ένας συνάδελφος σου προτείνει λίγη σοκολάτα ενώ εσύ έχεις μαζί σου στο τάπερ μια υγιεινή σαλάτα. Εκείνη τη στιγμή, είναι πιο δύσκολο να αντισταθείς στη σοκολάτα απ’ ότι για παράδειγμα εάν ήσουν στο σπίτι ή εάν δεν έκανες κάτι άλλο ταυτόχρονα.

Τέλος, στο μέλλον, με τα ευρήματα αυτής της έρευνας, οι μελετητές θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που παλεύουν να αντιμετωπίσουν κάθε εθισμό, συμπεριλαμβανομένων κι όσων έχουν να κάνουν με το φαγητό, αλλά και το τσιγάρο και το αλκοόλ.

Photo: Unsplash/Toa Heftiba