Γυρνάς σπίτι από τη δουλειά και οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση είχες μες τη μέρα και κάθεσαι με τα βρώμικα ρούχα στο κρεβάτι; 

Προτιμάς μήπως να πάρεις μια ανάσα πριν πας να αλλάξεις ρούχα και κάθεσαι λίγο στον καναπέ ή το κρεβάτι σου; Λάθος! Κι όμως, δεν πρέπει να κάθεσαι ούτε λίγο με τα βρώμικα ρούχα στο κρεβάτι σου. Κι όταν λέω βρώμικα ρούχα δεν εννοώ το να έχουν λάσπες ή να έχουν λερωθεί, αλλά μιλάω και για τα ρούχα που φόραγες έξω, στο δρόμο, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο γραφείο.

Ποιος ο λόγος, λοιπόν, που δεν πρέπει να φοράς αυτά τα ρούχα και στο σπίτι σου;

Βακτήρια

Τα βακτήρια μπορούν να ζουν για εβδομάδες, ακόμη και μήνες, στα ρούχα σου, σύμφωνα με τον Dr. Philip Tierno, διευθυντή του τμήματος μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, οποίος έχει προσθέσει πως ακόμη και νέα ρούχα μπορούν να μολυνθούν με μικρόβια. Συνεπώς, συνιστάται να αλλάζει τα ρούχα με το που γυρνάς σπίτι.

Μολύνσεις και σπυράκια

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η ακμή συχνά παρατηρείται στην πλάτη και το στήθος σχετίζεται με τα βρώμικα ρούχα, τα οποία συσσωρεύουν βρωμιά από το δρόμο και το χώρο εργασίας, τον ιδρώτα και τα νεκρά κύτταρα. Το ανθρώπινο σώμα χάνει περίπου μισό εκατομμύριο επιδερμικά κύτταρα και περίπου ένα λίτρο ιδρώτα την ημέρα. Όταν δεν αλλάζεις συχνά ρούχα, το κρεβάτι σου μπορεί να είναι ένα πραγματικό σημείο συγκέντρωσης όλης αυτής της βρωμιάς. Έτσι, δημιουργούνται πιο εύκολα μολύνσεις, εξανθήματα και ακμή.

Σκέψου μόνο πού ακριβώς κάθισες με αυτά τα ρούχα. Στη συνέχεια, αναλογίσου πόσοι ακόμα άνθρωποι έχουν κάτσει εκεί που έκατσες εσύ σήμερα. Σίγουρα με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβεις πόσα μικρόβια “κουβαλάνε” πάνω τους τα ρούχα σου και την επόμενη φορά όχι μόνο εσύ δε θα κάτσεις στο κρεβάτι σου με τα ρούχα που φόραγες έξω, αλλά δε θα αφήσεις και κανέναν άλλο να το κάνει.

Είναι σημαντικό να κάθεσαι στο κρεβάτι σου και να νιώθεις άνετα και χαλαρά. Όταν ξέρεις πως υπάρχουν μικρόβια ακόμα και στο μαξιλάρι σου, μόνο άνετα δε θα νιώθεις. Όσο πιο καθαρό είναι το κρεβάτι σου, τόσο πιο χαλαρός θα είσαι κι εσύ, με αποτέλεσμα να έχεις έναν πιο υγιή ύπνο.

Διάβασε ακόμα:

Πόσο “κακό” είναι να καθόμαστε στο κρεβάτι με τα ρούχα που φοράμε έξω;

Photo: Pexels