Κοιτάζεσαι προσεκτικά στον καθρέπτη. Ωπ. Μόλις την εντόπισες. Μια άσπρη τρίχα να ξεχωρίζει. Και δίπλα της ακόμη μια. Μας πώς γίνεται; Είσαι μόλις 25. Λόγω γηρατειών; Όχι, σίγουρα λόγω άγχους, σκέφτεσαι.  Αλλά γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά λόγω άγχους; Οι επιστήμονες ίσως έχουν την απάντηση. 

Γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά λόγω άγχους και τι μπορεί να κάνεις γι΄αυτό; Πώς θα μπορούσες δυνητικά να το σταματήσεις ακόμη και χωρίς βαφή μαλλιών;

Σε ένα πείραμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, τα βλαστοκύτταρα που ελέγχουν το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών υπέστησαν βλάβη απ’ το άγχος που δημιουργήθηκε λόγω έντονου πόνου. Σε ένα τυχαίο εύρημα, τα σκουρόχρωμα ποντίκια έγιναν εντελώς λευκά μέσα σε εβδομάδες.

Οι ερευνητές απ’ τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία δήλωσαν πως θα πρέπει να εξερευνήσουν αυτό το μονοπάτι λίγο καλύτερα ώστε να αναπτύξουν φάρμακα που αποτρέπουν την απώλεια του χρώματος των μαλλιών τουλάχιστον απ’ το άγχος.

Άνδρες και γυναίκες μπορεί να έχουν γκρίζες τρίχες από τα μέσα της δεκαετίας του ’30. Ωστόσο, πραγματικά το άγχος παίζει σημαντικό ρόλο και επηρεάζει την τρίχα.

γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά λόγω άγχους

Να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature και πραγματοποιήθηκε απ’ τα Πανεπιστήμια του Sao Paulo και του Harvard, και σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποτελέσματα συνδέθηκαν με βλαστοκύτταρα μελανοκυττάρων, τα οποία παράγουν μελανίνη και είναι υπεύθυνα για τα μαλλιά και το χρώμα του δέρματος.

Και ενώ πραγματοποιούσαν πειράματα σε ποντίκια, βρήκαν κι αποδεικτικά στοιχεία! Πλέον, γνωρίζουν με βεβαιότητα πως το άγχος είναι υπεύθυνο για συγκεκριμένες αλλαγές στο δέρμα και τα μαλλιά.

Γυναίκες σταμάτησαν να βάφουν τα μαλλιά τους και μας δείχνουν το αποτέλεσμα!

Η βλάβη είναι μόνιμη

Ο πόνος στα ποντίκια προκάλεσε την απελευθέρωση αδρεναλίνης και κορτιζόλης, έκανε την καρδιά τους να χτυπά πιο δυνατά, την πίεση του αίματος και αυξάνεται, επηρεάζοντας το νευρικό σύστημα και δημιουργώντας έντονο άγχος.

Αυτή η διαδικασία οδήγησε στην πιο γρήγορη εξάντληση των βλαστοκυττάρων που παρήγαγαν μελανίνη στα θυλάκια των τριχών. Σύμφωνα με τους ερευνητές το άγχος δεν επηρεάζει μόνο το σώμα αλλά πηγαίνει παραπέρα.

Μόλις μερικές μέρες μετά, όλα τα βλαστοκύτταρα που αναγεννούσαν τη χρωστική ουσία στα ποντίκια, χάθηκαν. Και μόλις χαθούν, δεν μπορείς να αναγεννήσεις άλλα και η ζημιά είναι μόνιμη.

γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά λόγω άγχους

Σε ένα άλλο πείραμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως θα μπορούσαν να σταματήσουν αυτές τις αλλαγές με το να δώσουν στα ποντίκια ένα αντι-υπερτασικό, το οποίο αντιμετωπίζει υψηλή αρτηριακή πίεση.

Και συγκρίνοντας τα γονίδια των ποντικιών στον πόνο με άλλα ποντίκια, θα μπορούσαν να ταυτοποιήσουν την πρωτεΐνη που εμπλέκεται και προκαλεί την βλάβη στα βλαστοκύτταρα απ’ το άγχος.

Όταν αυτή η πρωτεΐνη – εξαρτώμενη από την κυκλίνη κινάση (CDK) – καταστέλλεται, η θεραπεία εμποδίζει επίσης, μια αλλαγή στο χρώμα του τριχώματος.

Αυτό αφήνει την πόρτα ανοιχτή για τους επιστήμονες για να καθυστερήσουν την εμφάνιση γκρίζων τριχών λόγω άγχους,  στοχεύοντας το CDK με ένα φάρμακο.

Αλλά επειδή και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, διάβασε κι αυτό:

Δεν θες να γκριζάρουν τα μαλλιά σου; Ξέρουμε τι πρέπει να φας

Photos: Pexels