Έχεις παιδιά από δύο και πάνω σε αριθμό; Έχεις αδυναμία στο ένα παιδί και ξεχωρίζεις ασυναίσθητα τα παιδιά σου; Κακώς! 

Το να έχεις αδυναμία στο ένα παιδί δεν είναι ωραίο, αλλά είναι κατανοητό. Το να τα ξεχωρίζεις, όμως, και να το δείχνεις είναι τεράστιο λάθος και μια έρευνα μας εξηγεί το λόγο.

Σύμφωνα με μια μελέτη , το 70% των γονέων παραδέχονται ότι έχουν ήδη αντιμετωπίσει ένα από τα παιδιά τους διαφορετικά από τα άλλα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η εύνοια αυτή μπορεί να αφήσει το σημάδι της στα παιδιά από νεαρή κι όλας ηλικία, ενώ μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα ανάμεσα στα αδέρφια.

Τι συμβαίνει όταν έχεις αδυναμία στο ένα παιδί και ξεχωρίζεις τα παιδιά σου;

Τα παιδιά και οι γονείς αισθάνονται ένοχοι

Τα συναισθήματα της ενοχής μπορούν να βασανίσουν όλα τα μέλη της οικογένειας. Πρώτα απ ‘όλα, οι γονείς καταλαβαίνουν ότι δεν είναι ο σωστός τρόπος για να μεγαλώσουν τα παιδιά και ότι δεν πρέπει να ευνοηθεί κανένα παιδί. Στη συνέχεια, το ευνοημένο παιδί μπορεί να αισθάνεται ένοχο ότι ο αδελφός του ή η αδελφή του δεν αγαπήθηκε όσο θα έπρεπε. Τέλος, το λιγότερο αγαπημένο παιδί μπορεί να πιστεύει ότι είναι δικό του λάθος, αν οι γονείς του δεν του δίνουν πολλή προσοχή.

Το λιγότερο ευνοημένο παιδί μπορεί να υποστεί ψυχολογικό τραύμα

Τα παιδιά θέλουν προσοχή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι φυσιολογικό οι γονείς να αρνούνται ότι δεν ευνοούν περισσότερο το ένα παιδί, όμως το πρόβλημα είναι ότι επιλέγουν ασυνείδητα τον “λανθασμένο” τύπο συμπεριφοράς. Ως αποτέλεσμα, το παιδί μπορεί να βιώσει επιθετικότητα, δάκρυα ή πολύ ισχυρή προσκόλληση. Τα παιδιά παρατηρούν τους γονείς τους, μιμούνται εύκολα τη διάθεσή τους και καταλαβαίνουν τον προβληματισμό τους. Κατά την ενηλικίωση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βαθύ ψυχολογικό τραύμα στο ένα παιδί.

Ένα παιδί μπορεί να είναι λιγότερο επιτυχημένο

Οι γονείς μπορούν να αποφασίσουν να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή σε ένα παιδί όχι μόνο γενικά αλλά και κατά τη διάρκεια της περιόδου του σχολείου. Αυτό έχει πάντοτε αντίκτυπο στα υπόλοιπα παιδιά. Σύμφωνα με τους ερευνητές , το γεγονός ότι αγνοείται ένα παιδί από την προσοχή των γονιών μπορεί να το τραυματίσει, να περιορίσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και να μειώσει την πνευματική περιέργεια και την ικανότητά του για μάθηση.

Το αγαπημένο παιδί μπορεί να γίνει πολύ ναρκισσιστής

Στην περίπτωση προφανής εύνοιας, ένα παιδί δεν μπορεί μόνο να αισθάνεται πολύ σίγουρο, αλλά μπορεί, επίσης, να γίνει ναρκισσιστής. Για παράδειγμα, μπορεί να απαιτεί προσοχή ως δικαίωμα, αλλά να μην δείχνει ευγνωμοσύνη στους γονείς του για την καλοσύνη τους, μπορεί να πιστεύει ότι είναι καλύτερο από τους άλλους και να δυσκολεύεται να διατηρήσει φιλίες. Κατά την ενηλικίωση, ο ναρκισσισμός μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα στην προσωπική και επαγγελματική ζωή.

αδυναμία στο ένα παιδί

Τα λιγότερο αγαπημένα παιδιά είναι πολύ απαιτητικά για τον εαυτό τους

Μερικά λιγότερο αγαπημένα παιδιά γίνονται πολύ περίεργα. Για παράδειγμα, αποφασίζουν ότι επειδή δεν είναι τόσο όμορφα εξωτερικά όσο ο αδελφός ή η αδελφή τους θα έχουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αισθάνονται πραγματικά καλά στην παιδική τους ηλικία και να ανταγωνίζονται τα υπόλοιπα αδέλφια. Προσπαθούν να γίνουν τα τέλεια παιδιά, μήπως και οι γονείς τους αγαπούν ακόμα περισσότερο.

Δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των παιδιών

Οι διαφωνίες μεταξύ των παιδιών της ίδιας οικογένειας είναι συχνό φαινόμενο. Πολύ συχνά, όμως, αρχίζουν όταν τα παιδιά βλέπουν μια άδικη κατάσταση. Όταν ένα παιδί λαμβάνει λιγότερη αγάπη και προσοχή από το άλλο επανειλημμένα, αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για τσακωμό ανάμεσα στα αδέλφια.

Ως ενήλικας, το παιδί θα χρεώσει τους γονείς του

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους , οι σχέσεις με τα παιδιά έχουν βαθιές ρίζες. Υπάρχει πάντα ένας λόγος για τον οποίο συνδέεσαι με τα παιδιά σου με διαφορετικούς τρόπους. Αν συνεχώς παρουσιάζεις λιγότερη αγάπη για ένα παιδί, μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην επικοινωνία σου μαζί του και στο μέλλον. Όταν το παιδί γίνει ενήλικας, μπορεί να επιλέξει να σε αγνοήσει, όπως ένιωσε ότι έκανες εσύ όταν ήταν παιδί. Αυτό, βέβαια, μπορεί να είναι μια συνειδητή ή και ασυνείδητη επιλογή.

Διάβασε ακόμα:

Πώς θα μάθεις στο παιδί σου να μοιράζεται τα πράγματά του;

Photos: Pexels