Αυτό θα συμβεί εάν σταματήσεις να μπαίνεις στα social media για 28 μέρες

LIKE US ON FACEBOOK

Η αποχή απ’ τα social media θα κάνει πραγματικά διαφορά στη ζωή σου; Οι ερευνητές απ’ το Πανεπιστήμιο του Κάνσας αναρωτήθηκαν κι αποφάσισαν να κάνουν μια σχετική έρευνα. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι συμμετέχοντες απείχαν απ’ τα social media για 28 μέρες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επιστημόνων, τα social media δεν μας κάνουν περισσότερο ή λιγότερο χαρούμενους, παρόλα αυτά, εάν απέχουμε απ’ τη χρήση τους θα δούμε οφέλη στη ζωή μας.

Τι έδειξε η έρευνα για την αποχή απ’ τα social media;

Το φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να διαταράξουν τους φυσικούς καρδιακούς ρυθμούς μας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το να δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε. Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να είναι ένας πολύ καλός λόγος για να σταματήσουμε να κοιτάζουμε όλη την ώρα την οθόνη του κινητού μας.

αποχή απ' τα social media

Unsplash

Οι ερευνητές παρακολούθησαν πέντε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων για ένα μήνα, ενώ εκείνοι χρησιμοποιούσαν τα social media. Στόχος τους ήταν να διαπιστώσουν την επιρροή που είχαν τα social media στις ζωές τους.

Η ερευνητική ομάδα χώρισε τους ανθρώπους σε ένα group που χρησιμοποιούσε τα social media καθημερινά και τέσσερα ακόμα groups, τα οποία απείχαν απ’ τα social media για 7,14, 21 και 28 ημέρες.

Ειδικότερα, τα μέλη των τεσσάρων groups έπρεπε να απέχουν από το Facebook, το Instagram, το Snapchat και το Twitter. Στο τέλος κάθε μέρας οι συμμετέχοντες στην έρευνα συμπλήρωναν φόρμες με τις δραστηριότητες που έκαναν μέσα στην ημέρα, ενώ βαθμολογούσαν την αίσθηση της μοναξιάς, τη χαρά τους και πιο γενικά την ποιότητα της ζωής τους μακριά από τα social media.

αποχή απ' τα social media

Μετά από ανάλυση των απαντήσεων των συμμετεχόντων, οι ερευνητές βρήκαν τις διαφορές ανάμεσα σε εκείνους που χρησιμοποιούσαν τα social media και σε εκείνους που απείχαν από αυτά.

Όπως διαπιστώθηκε, η διάρκεια της αποχής δεν είχε επιρροή στην αυτοαξιολόγηση των ατόμων, ενώ μια άλλη έρευνα απ’ το Πανεπιστήμιο του Oxford έδειξε ότι η χρήση των social media δεν επηρέαζε τη ζωή τους.

Παρόλα αυτά, η συνεχόμενη ενασχόληση με τις ηλεκτρονικές συσκευές και τις οθόνες, επιδρούσε σημαντικά στον ποιότητα του ύπνου τους και προκαλούσε διαταραχές στους καρδιακούς τους ρυθμούς.

Διάβασε ακόμα:

Πόσα βιβλία θα διάβαζες εάν αποφάσιζες να κλείσεις τα social media;

Photo: Pixabay
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved