Αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλό σου κατά την εφηβεία… σε επηρεάζει αργότερα!

LIKE US ON FACEBOOK

Τα εφηβικά χρόνια είναι μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τον εγκέφαλο και την ανάπτυξή του. Ο εγκέφαλος κατά την εφηβεία… αλλάζει κι αυτό που συμβαίνει σε επηρεάζει αργότερα στην ενηλικίωσή σου.

Τώρα, οι ερευνητές λένε ότι τα νέα εγκεφαλικά δίκτυα “έρχονται σε απευθείας σύνδεση” κατά τη διάρκεια της εφηβείας, και αυτές οι νέες συνδέσεις που γίνονται μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του εγκεφάλου βοηθούν τους εφήβους να καλλιεργούν τις κοινωνικές δεξιότητες που χρειάζονται για την πλοήγηση στον κόσμο της ενηλικίωσης.

Αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτή η αποκαλούμενη «επανασύνδεση» μπορεί επίσης να θέσει τους εφήβους σε υψηλότερο κίνδυνο ψυχικής ασθένειας. Πώς αλλάζει ο εγκέφαλος κατά την εφηβεία και τι ακολουθεί στην ενηλικίωση;

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα

Μια ομάδα ερευνητών απ’ το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Πανεπιστήμιο College του Λονδίνου χρησιμοποίησαν τη λειτουργική τεχνολογία απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (fMRI) για να βρουν συγκεκριμένες διαφορές στις συνδέσεις του εγκεφάλου καθώς ένα άτομο αναπτύσσεται από την εφηβεία μέχρι την ενηλικίωση. Αυτές οι σαρώσεις του εγκεφάλου αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο τα διάφορα μέρη του εγκεφαλικού σύρματος επικοινωνούν μεταξύ τους.

Οι ερευνητές έλαβαν μεταξύ ενός και τριών εξετάσεων fRMI από 298 υγιείς ανθρώπους ηλικίας 14-26 ετών. Ανακάλυψαν δύο βασικούς τρόπους με τους οποίους οι συνδέσεις του εγκεφάλου αλλάζουν σε αυτά τα κρίσιμα χρόνια ανάπτυξης.

Τι έδειξε η έρευνα;

Αρχικά, τα δίκτυα του εγκεφάλου είναι πιο δυνατά κατά την ηλικία των 14 ετών και συνεχίζουν να δυναμώνουν. Αυτές είναι οι συνδέσεις που είναι υπεύθυνες για βασικές ικανότητες όπως η όραση και η κίνηση.

Παράλληλα, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα δίκτυα που είναι υπεύθυνα για τις κοινωνικές δεξιότητες ως ενήλικες υποβάλλονται σε αρκετά δραστικές αλλαγές. Οι ισχυρές συνδέσεις καθίστανται ολοένα και πιο αδύναμες και οι αδύναμες ολοένα και πιο ισχυρές. Οι εξετάσεις αποκάλυψαν πως αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου χρησιμοποιούν πολύ περισσότερη ενέργεια απ’ τις άλλες περιοχές του εγκεφάλου καθώς αυτές οι νέες συνδέσεις σχηματίζονται.

Αποδεικνύεται ότι η απόκτηση νέων δεξιοτήτων για νέους, κατά τη διάρκεια της εφηβείας, εξαρτάται από τον ενεργό, διαταραγμένο σχηματισμό νέων συνδέσεων μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου, φέρνοντας για πρώτη φορά νέα εγκεφαλικά δίκτυα “σε απευθείας σύνδεση” για να προσφέρουν προηγμένες κοινωνικές και άλλες δεξιότητες καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.

Τα ίδια δίκτυα στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ψυχικών ασθενειών. Η κατάθλιψη, το άγχος κι άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας, συμβαίνουν για πρώτη φορά στην εφηβεία.

Σε γενικές γραμμές η συγκεκριμένη έρευνα, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει πως η βαθύτερη κατανόηση της ανάπτυξης του εγκεφάλου θα μπορούσε να οδηγήσει σε βαθύτερη κατανόηση των αιτιών των ψυχικών ασθενειών στους νέους.

Διαβάστε επίσης:

Ο εγκέφαλος λειτουργεί και μετά το θάνατο ( ; )

Photo: Pixabay
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved