Αυτό που κάνεις σε κάθε διάλειμμα στη δουλειά και σε φθείρει!

LIKE US ON FACEBOOK

Το διάλειμμα στη δουλειά είναι απαραίτητο για να σηκωθείς από τη θέση σου, να περπατήσεις, να φας, να μιλήσεις με κόσμο, να καθαρίσει ο εγκέφαλός σου. Αλλά αντί για όλα αυτά τι κάνεις;

Πιάνεις το κινητό στα χέρια σου. Όλοι το κάνουμε. Για ορισμένους είναι μια καθημερινή συνήθεια που την κάνουν μηχανικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό όταν κάνεις διάλειμμα στη δουλειά να μην πιάσεις το κινητό σου και scrollαρεις στα social media, διαβάζεις email, τσεκάρεις τα νέα και παίζεις κι ένα παιχνίδι στο Candy Crush.

Γιατί; Γιατί αυτό σε φθείρει περισσότερο, το λέει η λογική, πλέον το αποδεικνύουν και οι έρευνες.

Το διάλειμμα στη δουλειά είναι για να χαλαρώνεις, να ανακουφίζεις τον εγκέφαλό σου για να μπορείς να επιστρέψεις με μια νέα, φρέσκια οπτική. Μια νέα έρευνα από το Rutgers University ανακάλυψε πως όταν χρησιμοποιείς το κινητό σου στο διάλειμμα αυτό δεν επιτρέπει το μυαλό σου να χαλαρώσει και οδηγεί σε χαμηλότερη απόδοση.

Διάλειμμα στη δουλειά και χρήση κινητού: Τι έδειξε η έρευνα;

Για τη μελέτη, μια ομάδα 422 προπτυχιακών φοιτητών στο Rutgers έλαβε ένα σύνολο από 20 παζλ με λέξεις που έπρεπε να ολοκληρωθούν. Στα μισά της άσκησης, οι μαθητές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Μια ομάδα έκανε διάλειμμα και τους ζητήθηκε να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους και να κάνουν online αγορές, μια άλλη ομάδα έκανε διάλειμμα και της ζητήθηκε να κάνει αγορές μέσω υπολογιστών ή φυλλαδίων και μια τρίτη ομάδα δεν έκανε καθόλου διάλειμμα.

Η ομάδα, λοιπόν, που έκανε διάλειμμα και χρησιμοποίησε το κινητό, εμφάνισε υψηλότερα επίπεδα ψυχικής κόπωσης και είχε μεγάλες δυσκολίες στο να λύσει το παζλ μετά το διάλειμμα. Η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα της μετά τη διακοπή ήταν ίδια με την ομάδα που δεν έκανε καθόλου διάλειμμα. Και αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον!

Συνολικά, η ομάδα που χρησιμοποίησε κινητό στο διάλειμμα, χρειάστηκε 19% παραπάνω χρόνο για να το ολοκληρώσει και συμπλήρωσε 22% λιγότερα παζλ από ότι συνολικά οι συμμετέχοντες και στις άλλες δύο ομάδες.

Το κινητό σου αποσπά τόσο πολύ την προσοχή που δεν μπορείς να επιστρέψεις στη δουλειά και να συγκεντρωθείς σε αυτήν. Νιώθεις αποσυγκεντρωμένος και προσπαθείς να βάλεις τα πράγματα σε μια σειρά.

Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να βρεις άλλους τρόπους να περνάς τα διαλείμματα σου στη δουλειά;

Δες και τον λόγο που πρέπει να φεύγεις πάντα στην ώρα σου:

Υπάρχει σημαντικός λόγος που πρέπει να φεύγεις απ’ τη δουλειά στην ώρα σου!

Photo: Unsplash/BBH Singapore

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved