Θα μου πεις τι κοινά μπορεί να έχουν άνθρωποι και ψάρια; Κι, όμως, έχουμε κοινά που δεν σου περνάνε από το μυαλό! Τι έδειξε νέα έρευνα;

Πόσο συχνά έχεις ακούσει ότι τα ψάρια δεν νιώθουν τον πόνο; Όλα ένα ψέμα! Οι λάτρεις του ψαρέματος το χρησιμοποιήσουν συχνά ως δικαιολογία για το αγαπημένο τους χόμπι για να ανακουφίσουν την ενοχή τους… που τα ψάρια πιάνονται στο αγκίστρι τους.

Άνθρωποι και ψάρια πονάνε! Αυτό λέει μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Philosophical Transactions of the Royal Society. Σύμφωνα με την έρευνα από επιστήμονες στο Liverpool University, τα ψάρια μπορούν να αισθανθούν τον πόνο με τον ίδιο τρόπο που τον αισθάνονται και οι άνθρωποι.

Η επικεφαλής της έρευνας, Sneddon, εξηγεί πως όταν τα χείλη του ψαριού δίνουν το οδυνηρό ερέθισμα, τρίβουν το στόμα από την πλευρά της γυάλας για παράδειγμα, όπως τρίβουμε εμείς το δαχτυλάκι μας που μόλις χτυπήσαμε σε κάποιο έπιπλο. Κι αυτό πονάει πολύ!

Ξεκίνησαν για να πιάσουν ψάρια… και τελικά ψάρεψαν ένα ελάφι!

Η ερευνήτρια κατέληξε στο συμπέρασμα αφού μελέτησε διάφορα είδη ψαριών και τις συμπεριφορές τους, αφού πιάστηκαν σε ένα αγκίστρι,  αντί να αλιεύονται με έναν ανθρώπινο τρόπο. Η ίδια διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, ότι τα χρυσόψαρα, όταν υποφέρουν από ηλεκτροπληξία, θα αποφύγουν την περιοχή για αρκετές ημέρες μετά, υποδηλώνοντας ότι η μνήμη του πόνου τους εμποδίζει να επιστρέψουν στη σκηνή του εγκλήματος!

Δηλαδή… δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου; Όπως φαίνεται όχι. Συνδέουν την περιοχή με ένα αρνητικό γεγονός και την αποφεύγουν για αρκετές ημέρες καθώς γνωρίζουν ότι τους προκάλεσε πόνο.

Μάλιστα, στα ψάρια δόθηκαν ακόμη και παυσίπονα, τα οποία αποδείχτηκαν ότι άλλαζαν τη συμπεριφορά τους απέναντι στον κανονικό τραυματισμό, δίνοντας ακόμη μια απόδειξη στην ερευνήτρια Sneddon ότι μπορούν πραγματικά να αισθανθούν πόνο.  Μάλιστα, μαζί με την έρευνα, ενημερώνει και προειδοποιεί όσους ψαρεύουν. Θα πρέπει να μεριμνάς και να είσαι πιο προσεκτικός στο πώς χειρίζεσαι τα ψάρια για να αποφύγεις την καταστροφή του ευαίσθητου δέρματός τους και να τους προκαλέσεις αβάσταχτο πόνο.

Αν θέλεις να τα ψαρέψεις, πρέπει να το κάνεις όσο πιο ανθρώπινα μπορείς!

Την επόμενη φορά να έχεις κατά νου, πως και τα ψαράκια πονάνε. Κι αν έχεις χρυσόψαρο να το αγαπάς, δεν είναι… διακοσμητικό!

Δες και αυτό:

Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Η αιώνια μάχη της επιβίωσης από ψηλά

Photo: unsplash/Rachel Hisko