Το πρώτο βήμα για την ψυχική σου υγεία δεν είναι ούτε η γυμναστική, ούτε η ψυχοθεραπεία, λένε οι έρευνες. Είναι το πιο απλό step για να ξεκινήσεις να προάγεις την ψυχική σου υγεία.

Ποιο είναι το πρώτο βήμα για την ψυχική σου υγεία; Μια απλή κίνηση καλοσύνης. Μια τυχαία κίνηση, χωρίς να έρθει μετά από πολλή σκέψη και προσπάθεια. Μια κίνηση που θα την κάνεις απλά επειδή σου βγαίνει!

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, αυτή η αυθόρμητη κίνηση καλοσύνης, μπορεί να ωφελήσει την ψυχική σου υγεία με πολλούς τρόπους. Ναι, δεν ωφελείται μόνο αυτός που δέχεται την πράξη αλλά και αυτός που την κάνει.

Στη νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο ψυχολογικό περιοδικό Translational Issues in Psychological Science, οι μελετητές από το Πανεπιστήμιο του York, βρήκαν μια σύνδεση ανάμεσα στην καλοσύνη που δείχνεις στους άλλους και στον καλό και υγιή τρόπο ζωής. Σύμφωνα με το ScienceDaily, περισσότεροι από 600 άνθρωποι που ήταν σε μια κατάσταση μέτριας κατάθλιψης, τους ζητήθηκε να συμμετέχουν σε κάτι που ονόμασαν “ασκήσεις συμπόνιας” .

Οι συμμετέχοντες που ήταν ηλικίας περίπου 30 ετών, χωρίστηκαν σε ομάδες, και έπρεπε να κάνουν διαφορετικές ασκήσεις συμπόνιας. Στη μια ομάδα για το ScienceDaily, οι εθελοντές έκαναν κάτι που λέγεται “άσκηση διαλογισμού αγάπης και καλοσύνης”. Σε αυτήν την άσκηση έκαναν, μεταξύ άλλων, διαλογισμό για περίπου 10 λεπτά μετά από φράσεις όπως μακάρι να είσαι χαρούμενος, να είσαι ασφαλής.

Στη δεύτερη ομάδα, οι εθελοντές έκαναν πράξεις καλοσύνης και στην τρίτη ομάδα οι συμμετέχοντες απλώς έγραφαν κάποιες στιγμές από τις καθημερινές τους σχέσεις.

Ανεξαρτήτως από τις ασκήσεις που έκαναν οι συμμετέχοντες σε κάθε ομάδα, τους ζητήθηκε να περιγράψουν το πως ένιωθαν κάθε μέρα για τρεις εβδομάδες.

Μετά από δύο μήνες από αυτές τις ασκήσεις, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αυτοί που έκαναν πράξεις καλοσύνης, είχαν σημαντική μείωση στα επίπεδα κατάθλιψης και σημαντική αύξηση στην ικανοποίηση από τη ζωή τους.

Με λίγα λόγια το να κάνεις μια έκπληξη στον συνάδελφό σου και να του προσφέρεις μια κούπα καφέ, το να στείλεις λουλούδια στη μαμά σου και να μαγειρέψεις στον καλό σου, θα σε κάνουν κι εσένα χαρούμενο.

Οι πράξεις καλοσύνης όχι μόνο ενισχύουν την ευτυχία σου, αλλά μειώνουν και τα επίπεδα άγχους. Σύμφωνα με το Dartmouth College, οι άνθρωποι που κάνουν καλές πράξεις τακτικά, έχουν 23% λιγότερη κορτιζόλη στο σώμα τους (ορμόνη του στρες).

Όταν είσαι ευγενικός και προσφέρεις τότε γίνεσαι πιο χαρούμενος, πιο ελεύθερος, ηθικός και αισιόδοξος. Εσύ έκανες την καλή πράξη της ημέρας;

Διαβάστε επίσης:

Η αισιοδοξία κάνει κάλο στην υγεία, γι’ αυτό άσε στην άκρη την γκρίνια!

Photo: unsplash/Cody Black