Υπάρχουν μέρες που τρώμε περισσότερο από άλλες; Ναι και όχι! Δηλαδή… δεν σου έχει συμβεί τις Κυριακές να τρως λίγο περισσότερο από τις Δευτέρες; Η αλήθεια δεν κρύβεται στην ημέρα αλλά στο με ποιον τρως. Τι έδειξε νέα έρευνα για το φαγητό με παρέα;

Πολύ σωστά μαντεύεις! Το φαγητό με παρέα σε οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση! Κι επειδή τις Κυριακές συνήθως μαζεύεστε στο σπίτι και τρώτε όλοι μαζί ή βγαίνεις με τους φίλους σου για φαγητό τρως και περισσότερο. Συμβαίνει σε όλους και υπάρχει εξήγηση.

Ξεκινάς με τους φίλους σου και παίρνετε μερικά ορεκτικά απλά για να “τσιμπήσετε” κάτι μαζί με το ουζάκι σας. Και τελικά… καταλήγετε να μη χωρούν όλα τα πιάτα στο τραπέζι. Το φαγητό με παρέα… σημαίνει περισσότερο φαγητό αλλά και περισσότερο fan.

φαγητό με παρέα

Photo: unsplash/Johanna Dahlberg

Κι αυτό έδειξε και μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Birmingham, ότι όταν είμαστε με παρέα… σα να μας ανοίγει λιγάκι η όρεξη. Προηγούμενες έρευνες, έχουν ήδη αποδείξει πως όταν τρως με παρέα, τότε καταναλώνεις 48% περισσότερο φαγητό από ότι όταν είσαι μόνος σου. Τρως δηλαδή, σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα!

Οι ερευνητές από Αγγλία και Αυστραλία, αφού εξέτασαν 42 προηγούμενες έρευνες, έφτασαν στο συμπέρασμα πως όταν τρως μαζί με άλλους, φίλους ή συγγενείς, αυξάνεις την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεις. Κι αυτό περιγράφεται ως μια μορφή «κοινωνικής διευκόλυνσης» ή μια τάση να ενεργείς διαφορετικά όταν είσαι γύρω από άλλους ανθρώπους.

Αν δεν έχεις μέτρο στο φαγητό… έτσι θα το αποκτήσεις!

Και δεν φταις εσύ για αυτό! Οι επιστήμονες θεωρούν πως αυτή η συνήθεια και αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς, εντοπίζεται από τις τακτικές επιβίωσης των αρχαίων προγόνων μας.Πριν από χιλιάδες χρόνια, οι κυνηγοί είχαν ως συνήθεια να μοιράζονται το φαγητό τους και να τρώνε κοινωνικά, μια πρακτική που αποσκοπούσε στην προστασία από τη σπανιότητα των τροφίμων. Κι αυτές οι περίεργες τάσεις μας ακολουθούν μέχρι και σήμερα. Το φαγητό με παρέα είναι πιο ευχάριστο, είναι πιο “αποδεκτό” να τρως περισσότερο όταν είσαι με φίλους και δημιουργείς και πιο ισχυρούς δεσμούς με τους φίλους ή την οικογένειά σου.

φαγητό με παρέα

Photo: unsplash/Zach Reiner

Food connecting people; Κάτι τέτοιο!

Ωστόσο, πρέπει στον περίγυρώ σου, στο τραπέζι να κάθονται πρόσωπα γνώριμα, με τα οποία έχεις αναπτύξει μια “Α” οικειότητα, πρόσωπα που γνωρίζεις κι αγαπάς. Αν στο τραπέζι υπάρχουν ξένοι άνθρωποι, τότε δεν έχεις την ίδια συμπεριφορά καθώς θέλεις να δώσεις μια καλύτερη εντύπωση. Το πρόβλημα για να καταλάβεις βρίσκεται στα κυριακάτικα τραπέζια που είστε όλοι αγαπημένοι και μαζί με τις κουβέντες και τα γέλια “τσιμπάτε” ό,τι βρείτε μπροστά σας.

Όλα λειτουργούν στο υποσυνείδητό σου και μια συμπεριφορά που κάποτε εξυπηρετούσε έναν σημαντικό σκοπό τώρα απλώς προκαλεί ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

φαγητό με παρέα

Photo: unsplash/Kelsey Chance

Και ποια είναι η λύση;

Να μην πας ξανά σε Κυριακάτικο τραπέζι ή να μην βγεις έξω για φαγητό με παρέα;

Μια λύση είναι να τρως τουλάχιστον όσο τρώνε και οι υπόλοιποι στην παρέα καθώς η δική σου συμπεριφορά, θα επηρεάσει κι εκείνη του διπλανού σου και vice versa. Μα θα μετράμε τις μπουκιές μας τώρα;;;

Το άλλο που μπορείς να κάνεις είναι απλά να ακούσεις το σώμα σου και όταν σου δίνει το σήμα ότι έχεις αρχίσει να φουσκώνεις, να σταματάς!

Διαβάστε επίσης:

Λάθη που κάνουμε όλοι όταν βγαίνουμε έξω για φαγητό!

Photo: unsplash/Ali Inay