Ακόμα μια έρευνα για τη φιλία δείχνει την απίστευτη σχέση που έχεις με τον κολλητό ή την κολλητή σου. Γνωρίζαμε πως οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε, και αυτή η έρευνα το πάει ένα βήμα παραπέρα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μια φιλία ανθίζει ανάμεσα στους ανθρώπους από το να αγαπάτε τα ίδια πράγματα μέχρι να έχετε το ίδιο χιούμορ. Μια νέα έρευνα για τη φιλία, όμως, δείχνει πώς οι φίλοι έχουν παρόμοια εγκεφαλικά κύματα!

Εσύ και ο κολλητός σου μοιράζεστε ίδια εγκεφαλικά κύτταρα γι΄αυτό μάλλον συμπληρώνετε η μια την άλλη. Μπορεί να είναι προφανές πως εσύ και οι φίλοι σου μοιάζετε σε πολλά πράγματα, αλλά αυτή η νέα έρευνα για τη φιλία αποκαλύπτει ότι η δύναμη της περνά σε άλλο level!

Οι επιστήμονες αποφάσισαν να αξιολογήσουν το ρόλο που παίζουν οι νευρικές ανταποκρίσεις στις φιλίες, πέρα από τα φυσικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά που μερικές φορές έχουν κοινά οι φίλοι.

H Dr Carolyn Parkinson, ειδικός στη γνωσιακή επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και δύο ερευνητές από το Dartmouth College παρουσίασαν στους συμμετέχοντες με μια σειρά βίντεο κλιπ.

Για την έρευνα χρησιμοποίησαν μια λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού για να “σαρώσουν” τους εγκεφάλους των συμμετεχόντων ενώ παρακολουθούσαν τα βίντεο κλιπ για να διαπιστώσουν εάν οι νευρικές απαντήσεις τους ήταν παρόμοιες με εκείνες των φίλων τους.

Πριν από την προβολή των βίντεο κλιπ, η ομάδα των επιστημόνων είχε δώσει σε 279 φοιτητές από ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα μια online έρευνα στην οποία έπρεπε να δηλώσουν ποιοι από τους συνομηλίκους τους στο πρόγραμμα, θεωρούσαν φίλους τους.

Μια μικρότερη ομάδα από 42 άτομα αξιολογήθηκε στη συνέχεια, καθώς παρακολουθούσε την ποικιλία των βίντεο, τα οποία περιελάμβαναν αποσπάσματα από την άποψη ενός αστροναύτη για τη γη, ένα βίντεο από έναν γάμο, ένα ντοκιμαντέρ για ένα νηπιαγωγείο και ένα κορίτσι από το Saturday Night Live που το αποκαλούσαν “Ew!”

Οι ερευνητές εμφανίστηκαν βέβαιοι για το αποτέλεσμα παρά τον μικρό αριθμό των συμμετεχόντων. «Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι οι φίλοι μπορεί να είναι παρόμοιοι με τον τρόπο με τον οποίο δίνουν προσοχή και επεξεργάζονται τον κόσμο γύρω τους», δήλωσε η Dr Parkinson στους The New York Times.

Αυτή η κοινή επεξεργασία θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους να έχουν ένα είδος απρόσκοπτης κοινωνικής αλληλεπίδρασης, αυτό μοιάζει ως μια επιβράβευση, όπως δήλωσαν οι επιστήμονες.

Όλα τα θέματα του βίντεο προβλήθηκαν ακριβώς με την ίδια σειρά και οι συμμετέχοντας είχαν πληροφορηθεί ότι τα θέματα ήταν διαφορετικά μεταξύ τους.

Οι νευρικές απαντήσεις που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης έδειξαν ότι οι άνθρωποι που είχαν περιγραφεί ως φίλοι ανταποκρίθηκαν στα βίντεο κλιπ με τρόπο πολύ πιο παρόμοιο με αυτούς που δεν θεωρούνταν φίλοι.

Δεν είναι αυτή η έρευνα μια ευκαιρία να νιώσεις ακόμα μεγαλύτερη χαρά και ευγνωμοσύνη που έχεις τον κολλητό στη ζωή σου;

Διαβάστε επίσης:

Τόσους φίλους μπορείς να έχεις σύμφωνα με την επιστήμη