Ο εγκέφαλός μας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και αναπτύσσεται αναλόγως. Μια δραστηριότητα επηρεάζει τον εγκέφαλο με τέτοιο τρόπο… που θέλουμε να τη βάλουμε στην καθημερινότητά μας. Τώρα.

Φυσικά, δεν εννοούμε τη γυμναστική που επίσης, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Ποια δραστηριότητα επηρεάζει τον εγκέφαλο και την κάναμε κυρίως όταν ήμασταν μικρά; Η ζωγραφική!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ζωγραφική επηρεάζει τον εγκέφαλο με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Είναι κάτι το δημιουργικό, είτε ξέρεις να ζωγραφίζεις, να φτιάχνεις κολάζ, να κάνεις σχέδια. Οτιδήποτε από αυτά έχει boostαρει θετικά τον εγκέφαλό σου και τα έχεις ανάγκη.

Δεν χρειάζεται, όμως, να το έχεις σπουδάσει ή να έχει ταλέντο. Μπορείς να κάνεις ό,τι σχέδια θέλεις εσύ και κανείς δεν θα σε κρίνει.

Πώς η τέχνη επηρεάζει τον εγκέφαλό σου;

Βελτιώνει τη μνήμη

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε το 2016 από το Πανεπιστήμιο Yale, η ζωγραφική βελτιώνει τη μνήμη. Μπορείς να θυμηθείς περισσότερα πράγματα, πιο εύκολα και είναι μια πολύ καλή άσκηση για το μυαλό. Αν τελευταία ξεχνάς πράγματα, ξεκίνα να ζωγραφίζεις.

Μειώνει το άγχος

Αν είσαι αγχωμένος πάρε μια κόλλα χαρτί και ξεκίνα να δημιουργείς ό,τι θέλεις εσύ. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2011 έδειξε πως η ενασχόληση με τη ζωγραφική μειώνει σημαντικά το άγχος. Τόσο απλό.

Σε κάνει πιο χαρούμενο

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Η ενασχόληση με την τέχνη όχι απλώς μειώνει το άγχος αλλά μειώνει και τα χαρακτηριστικά της κατάθλιψης… Μια έρευνα που έγινε το 2017 αποκάλυψε πως οι άνθρωποι με μέτρια ή πιο σοβαρή κατάθλιψη, οι οποίοι συμμετείχαν σε art therapy, είδαν σημαντική βελτίωση στην ψυχολογία τους μετά από 10 μαθήματα.

Σε κάνει πιο ελαστικό

Σε κάνει να βλέπεις παντού κάτι όμορφο. Να μην στεναχωριέσαι σε κάθε δυσκολία αλλά να έχεις μια διαφορετική προσέγγιση στα πράγματα.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο PLOS One, η δημιουργία τέχνης μπορεί να βελτιώσει τη γενική γνωστική λειτουργία και να οδηγήσει σε περισσότερη «ψυχολογική ανθεκτικότητα στην ενηλικίωση».

Συγκεντρώνεσαι πιο εύκολα

Ναι, με την ζωγραφική μπορείς να συγκεντρωθείς πιο εύκολα, να δώσεις περισσότερο προσοχή στις λεπτομέρειες και να κάνεις focus.

Λοιπόν, μετά από όλα αυτά εσύ ακόμη το σκέφτεσαι;

Δες ποιες είναι οι καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Διαβάστε επίσης:

Οι επιστήμονες θα μπορούν να διαγράψουν τις αναμνήσεις σου!

Photo: iStock