Διατηρώντας τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση από τους άλλους, μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού, σύμφωνα με νέα μελέτη, αλλά η κοινωνική απόσταση των δύο μέτρων είναι ακόμη πιο αποτελεσματική.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διατήρηση μιας απόστασης μεγαλύτερη από ένα μέτρο από άλλα άτομα συσχετίστηκε με πολύ χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης σε σύγκριση με την απόσταση λιγότερο από ένα μέτρο.

Ο κίνδυνος μόλυνσης όταν οι άνθρωποι απέχουν περισσότερο από ένα μέτρο μακριά από ένα μολυσμένο άτομο ήταν 3%, ενώ εάν βρίσκονταν σε απόσταση 1 μέτρου από ένα άτομο με Covid-19, ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν 13%.

Ο καθηγητής Holger Schunemann από το Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, είπε στο Time: «Αυτό που δείχνει αυτό το στοιχείο είναι ότι τα δύο μέτρα φαίνεται ότι μπορούν να είναι πιο προστατευτικά από ό,τι ένα μέτρο».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), απ’ την πλευρά του, συνιστά στους ανθρώπους να διατηρούν απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ τους.

Τι άλλο βοηθά στη μείωση της εξάπλωσης εκτός απ’ την κοινωνική απόσταση των δύο μέτρων;

Για την μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από εννέα μελέτες, με 7.782 συμμετέχοντες.

Η διατήρηση τουλάχιστον ενός μέτρου απόστασης από άλλα άτομα, καθώς και η χρήση προστατευτικών προσώπου (μάσκες) και ματιών, θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η πιθανότητα ιογενούς λοίμωξης ή μετάδοσης του Covid-19.

Δεκατρείς μελέτες που εστιάζουν στην προστασία των ματιών διαπίστωσαν ότι οι ασπίδες προσώπου και τα γυαλιά συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης.

Διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος μόλυνσης ή μετάδοσης όταν κάποιος είχε προστασία ματιών ήταν 6% και 16% όταν δεν είχε προστασία στα μάτια.

Στοιχεία από 10 μελέτες βρήκαν επίσης παρόμοια οφέλη για τις μάσκες προσώπου γενικά, με τον κίνδυνο μόλυνσης ή μετάδοσης όταν φοράμε μάσκα να είναι 3% και 17% όταν δεν φοράμε μάσκα.

Δες ακόμα:

Πώς “εισβάλλει” ο κορονοϊός στον ανθρώπινο οργανισμό

Photo: Pixabay