Απίστευτη εφεύρεση: Λέιζερ που μεταδίδει ήχους που μόνο εσύ μπορείς να ακούσεις!

LIKE US ON FACEBOOK

Εφευρέθηκε λέιζερ που μεταδίδει ήχους απευθείας στο αυτί σου, μια ανακάλυψη από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT). Πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό το λέιζερ;

Οι επιστήμονες εφηύραν λέιζερ που μεταδίδει ήχους στο αυτί σου, από μουσική μέχρι μια ομιλία. Ο ήχος μεταδίδεται σε ένα άτομο σε ένα δωμάτιο χωρίς κάποιον εξοπλισμό για τον δέκτη. Και είναι ίσως μια πιθανή πρόοδο για το μέλλον του ήχου και της επικοινωνίας.

«Το σύστημά μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποια απόσταση για να μεταδίδει πληροφορίες κατευθείαν στο αυτί κάποιου», λέει ο επικεφαλής της ομάδας του MIT και φυσικός Charles M. Wynn σε δελτίο Τύπου προσθέτοντας πως είναι το πρώτο σύστημα που χρησιμοποιεί λέιζερ απόλυτα ασφαλές για τα μάτια και το δέρμα, εργαλείο απολύτως αβλαβές για τον άνθρωπο.

Στο δελτίο Τύπου, το οποίο δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στο Optics Letter, η ομάδα από το MIT περιγράφει πως ανέπτυξαν δύο διαφορετικές μεθόδους για να μεταφέρουν τόνους, μουσική και καταγεγραμμένες ομιλίες μέσω λέιζερ.

Και οι δύο τεχνικές επωφελήθηκαν από αυτό που ονομάζεσαι φωτοακουστική επίδραση, το οποίο είναι ο σχηματισμός ηχητικών κυμάτων ως αποτέλεσμα ενός απορροφητικού υλικού. Στην περίπτωση της έρευνας του MIT, το υλικό αυτό ήταν υδρατμοί στον αέρα.

Για μια από τις δύο τεχνικές, οι ερευνητές «σάρωσαν» μια δέσμη λέιζερ με την ταχύτητα του ήχου, αλλάζοντας το μήκος της σάρωσης για να κωδικοποιήσουν διαφορετικούς ακουστικούς τόνους.

Αυτή η μέθοδος τους επέτρεψε να μεταφέρουν τον ήχο σε έναν άνθρωπο περισσότερα από 8.2 πόδια (μόλις μερικά μέτρα μακριά) σε ένταση 60 ντεσιμπέλ (το επίπεδο μιας κανονικής συνομιλίας σε εστιατόριο) χωρίς κανέναν ανάμεσα στην πηγή του ήχου και τον ακροατή που το ακούει.

Για την άλλη μέθοδο κωδικοποίησαν ένα ηχητικό μήνυμα ρυθμίζοντας τη δύναμη της σάρωσης λέιζερ. Είπαν ότι αυτή η τεχνική παρήγαγε ένα πιο ήσυχο αλλά πιο καθαρό αποτέλεσμα.

Όσο τέλειο κι αν ακούγεται να χρησιμοποιείς ένα λέιζερ για να στείλεις ένα μήνυμα σε έναν φίλο ενώ βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο γεμάτο κόσμο η ομάδα του ΜΙΤ θέλει να χρησιμοποιήσει αυτήν την τεχνολογία για πιο σημαντικές εφαρμογές.

Συγκεκριμένα, θεωρούν πως με περαιτέρω έρευνα θα μπορούν να αυξήσουν την απόσταση μετάδοσης κάτι που θα μπορούσε να κάνει την τεχνική πιο χρήσιμη σε επικίνδυνες καταστάσεις, όπως κατά τη διάρκεια πυροβολισμών, οι αρχές θα μπορούν να εκπέμπουν απευθείας οδηγίες σε άτομα χωρίς να τις ακούσουν οι άλλοι.

Και αυτό θα είναι πραγματικά εντυπωσιακό!

Διαβάστε επίσης:

Είναι αλήθεια: Επιστήμονες κατάφεραν να γυρίσουν πίσω τον χρόνο!

Photo: HOLGER LANGMAIER/MATT SEYMOUR/TAG HARTMAN-SIMKINS
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved