Απ’ το «χαμογελάτε είναι μεταδοτικό» στο άγχος είναι μεταδοτικό!

LIKE US ON FACEBOOK

Απ’ το «χαμογελάτε είναι μεταδοτικό» στο άγχος είναι μεταδοτικό και δυστυχώς το αποδεικνύουν οι έρευνες. Πώς μπορείς να μην «κολλήσεις»;

Τα νέα είναι άσχημα τόσο για σένα που αγχώνεσαι μονίμως, όσο και για σένα που περιβάλλεσαι από αγχώδεις ανθρώπους. Το άγχος είναι μεταδοτικό! Όχι με την έννοια κάποιας αρρώστιας αλλά το άγχος σε επηρεάζει διανοητικά και σωματικά με ποικίλους τρόπους.

Ακόμα και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Στρες (AIS) δείχνει κάπως αμήχανο μπροστά σε αυτήν την ανακάλυψη την οποία χαρακτηρίζει ως ένα «ιδιαίτερα υποκειμενικό φαινόμενο». Σύμφωνα με το AIS, το άγχος είναι μια συναισθηματική «απάντηση» που έχει το σώμα σου σε καταστάσεις ή αλλαγές που σε κάνουν να νιώθεις άβολα ή ανήσυχα. Υπάρχει, βέβαια το καλό και το κακό άγχος αλλά αυτό θα το συζητήσουμε σε άλλο άρθρο.

Τώρα, οι νέες έρευνες δείχνουν πως το άγχος επηρεάζει εσένα και τον διπλανό σου και vice versa, εξαιτίας του τρόπου που επηρεάζει τον εγκέφαλο σου. Η συγκεκριμένη έρευνα για το άγχος πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους, επομένως τα αποτελέσματα είναι πιθανό να μην ισχύουν 100%.

Μια σύντομη περιγραφή του πειράματος: Ζεύγη ποντικιών (αρσενικών και θηλυκών) ομαδοποιήθηκαν για ανάλυση. Ένα ποντίκι ανά ζεύγος αφαιρέθηκε απ’ τη εξίσωση, εκτέθηκε σε ήπιο στρες και επανενώθηκε με το ζεύγος του για να δει αν ο φίλος του μπορεί να νιώσει τις συνέπειες του άγχους που νιώθει ο άλλος. Ναι, και τα ποντίκια νιώθουν όλα τα περίπλοκα συναισθήματα και το άγχος αποδείχθηκε μεταδοτικό.

Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να συνδέεσαι απευθείας με τον φίλο, τον συνάδελφο ή με ένα μέλος της οικογένειά σου στο για να νιώσεις τις αρνητικές επιπτώσεις του άγχους.

Πώς πάει αυτό το ρητό; Αν αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου, μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο. Αν, λοιπόν, είσαι αγχωμένος νιώθεις λες και ο κόσμος σου θα καταρρεύσει. Πάει ντόμινο!

Μπορείς να «κολλήσεις» το άγχος κάποιου άλλου;

Ίσως γινόμαστε λίγο δραματικοί αλλά η αλήθεια είναι πως μπορείς. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Dr. Danielle Forshee, αν ο καλύτερος φίλος σου είναι αγχωμένος ίσως αρχίσεις και συ να αγχώνεσαι χωρίς λόγο και αιτία. Το άγχος είναι μεταδοτικό, ως αποτέλεσμα του μηχανισμού του εγκεφάλου που μας βοηθά να έχουμε την ενσυναίσθηση για τους ανθρώπους γύρω τους.

Σε μια άλλη έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology, οι συμμετέχοντες παρέα με τους αγαπημένους τους ή με ανθρώπους που δεν γνώριζαν χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Κάποιοι έλαβαν challenging ερωτήσεις και υποβλήθηκαν σε αγχωτικές συνεντεύξεις ενώ οι υπόλοιποι απλώς παρακολουθούσαν το άγχος των συντρόφων τους. Από εκείνους που παρακολουθούσαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα να υπομένουν το άγχος, περίπου το 40% εμφάνισαν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης (γνωστής και ως ορμόνης του άγχος) στο σώμα τους ενώ το 10% των ανθρώπων που παρακολουθούσαν τα άτομα που δεν γνώριζαν αισθάνθηκαν ένα αίσθημα συμπάθεια λόγω του άγχους που βίωναν.

Το άγχος είναι μεταδοτικό αλλά μπορείς να μην «κολλήσεις» αν κάνεις focus στα δικά σου συναισθήματα και στα good vibes σου!

Κι αν το άγχος σου έχει χτυπήσει κόκκινο ή απλά είσαι έξω φρενών:

Κάθε φορά που είσαι έξω φρενών, απλά πάτα play σ’ αυτό το video

 

Photo: Fashion Me Now
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved