Ανεπάρκεια βιταμίνης D και χαμηλή κατανάλωση ασβεστίου για έναν στους δύο Έλληνες, έδειξαν δύο ελληνικές μελέτες κι εμείς πραγματικά απορούμε πώς αυτό είναι δυνατό σε μια τόσο ηλιόλουστη χώρα όπως η Ελλάδα.

Για να πάρουμε τα πράγματα απ΄την αρχή, οι δύο ελληνικές μελέτες για τη βιταμίνη D και την κατανάλωση ασβεστίου, πραγματοποιήθηκαν από το Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος, του ΚΑΤ (Πανεπιστήμιο Αθηνών) με τη στήριξη του Συλλόγου Ασθενών Σκελετικής Υγείας «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ».

Ειδικότερα για την κατανάλωση ασβεστίου απ΄τους Έλληνες, ο επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ενδοκρινολόγος Γιώργος Τροβάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή «104,9 Μυστικά Υγείας», τόνισε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης δεν θα έπρεπε να συμπεριλάβει την Ελλάδα σε πρόσφατη δημοσίευση του με τις χώρες με μεγάλη πρόσληψη ασβεστίου.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τον ίδιο: «Πρώτον, γιατί τα στοιχεία που αναρτήθηκαν στον παγκόσμιο χάρτη πρόσληψης ασβεστίου, προκύπτουν από παλιά μελέτη, και δεύτερον γιατί τα στοιχεία που εμείς ανακοινώσαμε πρόσφατα σε συνέδριο του εξωτερικού και τα οποία πρόκειται να δημοσιεύσουμε σε επιστημονικό περιοδικό, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Photo: Getty

Σύμφωνα με τον κ. Τροβά και την πρώτη μελέτη που πραγματοποιήθηκε την τελευταία πενταετία σε ένα μεγάλο δείγμα 11.000 Ελλήνων και αφορά τις ηλικίες 18-97 (με την πλειοψηφία του δείγματος να είναι γυναίκες), σχεδόν το 50% από αυτό προσλαμβάνει ασβέστιο κάτω από 800 mg, που είναι και η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση.

Από την ίδια μελέτη διαπιστώθηκε ακόμη ότι το 25% των γυναικών κάτω της ηλικίας των 40, καταναλώνει λιγότερο από 400 mg που είναι η ελάχιστη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου, ενώ παράλληλα στα άτομα άνω των 80 ετών, μόνο το 36% καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες που προτείνονται γι’ αυτή την ηλικία.

Σχετικά με την ανεπάρκεια βιταμίνης D για το 8% του ελληνικού πληθυσμού, διαφορετική μελέτη του Εργαστηρίου Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος, του ΚΑΤ, που πραγματοποιήθηκε το 2015-2017 σε ένα δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18-65 ετών, (με το 70% από το δείγμα να είναι γυναίκες), αποδείχθηκε ότι το 50% έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D, ενώ το 8% έχει μεγάλη έλλειψη της ίδιας βιταμίνης.

Ποια είναι η "Βιταμίνη του ήλιου"

O κ. Τροβάς επισήμανε επίσης ότι σε έρευνα από τη Νέα Ζηλανδία που δημοσιεύεται στο «Νew England Journal of Medicine», αποδεικνύεται για πρώτη φορά η ύπαρξη αποτελεσματικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της οστεοπενίας, που είναι το στάδιο πριν την οστεοπόρωση.

Σχετικά με την πρόληψη, ο ίδιος σημειώνει ότι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο η διατροφή και η άσκηση, ειδικότερα μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, καθώς επίσης και η βελτίωση των επιπέδων της βιταμίνης D:

Κάτι που δυστυχώς μέσω της διατροφής είναι σχεδόν αδύνατον στην Ελλάδα, γιατί η εν λόγω βιταμίνη βρίσκεται σε πολύ λιπαρές τροφές, που δεν συνάδουν με τις ελληνικές διατροφικές συνήθειες. Άρα θα πρέπει να αυξήσουμε την έκθεση στον ήλιο, και σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζονται και συμπληρώματα, γιατί τα 20-30 λεπτά στον καλοκαιρινό ήλιο αρκούν, τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου όμως όχι

Διαβάστε ακόμη:

Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου εκτός από τα γαλακτοκομικά!

Photo: Unsplash/Meg Sanchez