Δεν είσαι μόνος. Οι ώρες του ύπνου έχουν αλλάξει σε πολλούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είναι αρκετά δύσκολο να μας πάρει ο ύπνος όταν όλα κυλούν ρολόι… και τώρα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Τι έδειξε νέα έρευνα;

Οι ώρες του ύπνου λόγω κορονοϊού έχουν αλλάξει και σε αυτό δεν είσαι μόνος. Πολλοί ανησυχούν και φοβούνται για την επόμενη ημέρα, για το μέλλον και τι θα ξημερώσει.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα σε 1.014 Αμερικανούς σχετικά με τις συνήθειες ύπνου τους εν μέσω πανδημίας, το 76,8% παραδέχτηκε ότι ο ύπνος τους έχει πράγματι επηρεαστεί.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε απ’ την SleepStandards και περιελάμβανε Αμερικανούς διαφόρων ηλικιών (18-65), 56% γυναίκες και 43% άνδρες.

Ασφαλώς, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί άλλαξαν οι συνήθειες του ύπνου για τους περισσότερους ανθρώπους. Σχεδόν η ζωή όλων επηρεάστηκε απ’ τον covid-19. Αναφορικά με την ανακούφιση από αυτήν την ανησυχία και την αϋπνία, το 46% είπε ότι η αποφυγή των ειδήσεων τους βοήθησε να κοιμηθούν καλύτερα. Άλλοι διάβαζαν ένα βιβλίο πριν τον ύπνο (40%), χρησιμοποίησαν συμπληρώματα για τον ύπνο (27%), έκαναν διαλογισμό ή γιόγκα (21%) ή έκαναν σεξ (16%).

ώρες του ύπνου

Photo: Unsplash/Kinga Cichewicz

Όταν ρωτήθηκαν για ποιον ακριβώς λόγο, ο κορονοϊός τους κρατά ξύπνιους τη νύχτα, το άγχος ήταν η κορυφαία απάντηση (48%). Η δεύτερη πιο συχνή απάντηση ήταν η ανησυχία για την ασφάλεια των αγαπημένων ατόμων (26%), μετά η μοναξιά (23%) και ένα γενικά μη σταθερό πρόγραμμα ύπνου (23%).

Λοιπόν, πώς ακριβώς αλλάζουν τα πρότυπα ύπνου; Συνολικά, το 58% κοιμάται τουλάχιστον μία ώρα λιγότερο από ό, τι την προηγούμενη περίοδο. Εν τω μεταξύ, το 22% δεν έχει δει τη μέση διάρκεια του ύπνου να αλλάζει σημαντικά και το 19% κοιμάται περισσότερο. Αυτό ίσως έχει να κάνει με τον ελεύθερο χρόνο, ο οποίος επίσης έχει αυξηθεί.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα από την έρευνα ήταν ότι το 70% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η έλλειψη ύπνου τους καθιστά πιο ευάλωτους στον κορονοϊό.

Οι ώρες του ύπνου έχουν αλλάξει για τους περισσότερους, όπως και η ζωή όλων. Όλοι θέλουμε να μπούμε ξανά στην καθημερινότητά μας και στους ρυθμούς μας, ωστόσο πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη!

Διαβάστε επίσης:

Γιατί νιώθεις κόπωση ενώ είσαι όλη μέρα στο σπίτι;

Photo: Unsplash/Yuris Alhumaydy