Μαθαίνεις κι εσύ εύκολα στίχους από τραγούδια; Ή τη μελωδία: Μπορείς να μάθεις να παίζεις ένα τραγούδι γρήγορα αν σου διδαχθεί; Τότε οι έρευνες έχουν ευχάριστα νέα: Η σύνδεση μουσικής και ευφυίας που δεν περιμένεις!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας, ο υψηλός δείκτης νοημοσύνης μπορεί να είναι πιο συχνό “φαινόμενο” στους μουσικούς από ότι υποθέτουμε.

Η συγκεκριμένη μελέτη, αφού ανέλυσε πώς μια ομάδα αρχάριων πιανιστών θριάμβευσε, οι ερευνητές λένε ότι η νοημοσύνη μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στο πόσο γρήγορα μπορεί ένα άτομο να μάθει πώς να παίζει μουσική.

Το να μάθεις να παίζεις ένα νέο όργανο ή ένα συγκεκριμένο τραγούδι, απαιτεί διαφορετικό χρόνο ανάλογα το άτομο. Αυτή η μελέτη είναι μια από τις πρώτες που εξετάζει προσεκτικά τη σύνδεση μουσικής και ευφυίας, τη σχέση μεταξύ της  γενικής νοημοσύνης, της μουσικής ικανότητας και της ανάπτυξης της νοοτροπίας. Η ανάπτυξη της νοοτροπίας καθορίστηκε από τους συγγραφείς της μελέτης ως το επίπεδο εμπιστοσύνης που έχει ένας μουσικός σπουδαστής στην ικανότητά του να συνεχίσει να βελτιώνει τις δεξιότητές του.

“Ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας της απόκτησης δεξιοτήτων ήταν η νοημοσύνη, ακολουθούμενη από τη μουσική ικανότητα”, εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Alexander Burgoyne απ’ το Πανεπιστήμιο του Michigan, προσθέτοντας πως αντιθέτως η συσχέτιση μεταξύ της ανάπτυξης της νοοτροπίας και της απόδοσης του πιάνου ήταν περίπου κοντά στο μηδέν.

Τι είναι η χωρική νοημοσύνη και ποιο είναι το δικό σου επίπεδο;

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα;

Για την έρευνα 161 προπτυχιακοί φοιτητές έμαθαν πώς να παίζουν το “Happy Birthday” στο πιάνο μέσα από ένα video. Κάθε φοιτητής είχε λίγο χρόνο για να κάνει εξάσκηση, πριν εκτελέσει το τραγούδι μπροστά από τρεις κριτές.

Οι κριτές βαθμολόγησαν τον κάθε φοιτητή αναλόγως τη μελωδία και τον ρυθμό και πόσο ακριβή ήταν αυτά.

Οι δεξιότητες των συμμετεχόντων φοιτητών διέφεραν πολύ. Μερικοί μπόρεσαν να πάρουν το τραγούδι και να παίξουν γρήγορα, ενώ άλλοι αγωνίστηκαν σημαντικά πριν το βελτιώσουν με την πάροδο του χρόνου. Ορισμένοι συμμετέχοντες ξεκίνησαν δυνατά, αλλά φάνηκε πως έχασαν το ενδιαφέρον τους για το έργο και μια άλλη ομάδα φοιτητών δεν ήταν ποτέ σε θέση να τα καταφέρει.

Έτσι, σε μια προσπάθεια να καταλάβουν γιατί συγκεκριμένοι φοιτητές ήταν καλύτεροι από άλλους και θριάμβευσαν, οι ερευνητές έβαλαν σε κάθε συμμετέχοντα ένα τεστ γνώσεων, το οποίο επικεντρωνόταν στην επίλυση προβλημάτων και στην ταχύτητα.

Επιπλέον, κάθε φοιτητές έπρεπε να συμπληρώσει ένα τεστ μουσική και μια έρευνα για τη νοοτροπία και την ανάπτυξη ενός διαφορετικού mindset.

Κι αυτό που βρήκαν ήταν πραγματικά εκπληκτικό. Γιατί η νοοτροπία παίζει σημαντικό ρόλο όταν οι φοιτητές έπρεπε να αντιμετωπίσουν μια πρόκληση, όπως το να προσπαθήσουν να μάθουν ένα μουσικό όργανο.

Διαβάστε επίσης:

Από ποιον γονιό κληρονομούμε τελικά τη νοημοσύνη;

Photo: unsplash