Κοιμάσαι περισσότερο απ’ το κανονικό και νιώθεις τύψεις γι’ αυτό; Οι επιστήμονες σε δικαιολογούν! Πόσο, όμως, είναι το κανονικό και το φυσιολογικό;

Αν κοιμάσαι περισσότερο απ’ το κανονικό, σημαίνει ότι κοιμάσαι περισσότερο από 9 ώρες κάθε μέρα, καθώς το φυσιολογικό είναι 7 με 8,5 ώρες. Γιατί, όμως, μερικοί άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο ύπνο από άλλους;

Φταίει το DNA σου λένε οι επιστήμονες

Οι έρευνες έδειξαν ότι η γενετική μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στο γιατί ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερες ώρες ύπνου από άλλους.

Μερικοί έχουν την προδιάθεση να κοιμούνται περισσότερο και γι’ αυτό φταίει το DNA. Οι έφηβοι επίσης μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στον ύπνο και να τους είναι πιο δύσκολο να ξυπνήσουν ακόμα κι αν έχουν κοιμηθεί ένα ικανοποιητικό 8ωρο.

Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συνδέεται με την επιμήκυνση των εσωτερικών κιρκαδικών ρολογιών, τα οποία κανονικά ελέγχουν τον ύπνο και και οι συνήθειες παίζουν κι αυτές σημαντικό ρόλο.

Αν κοιμάσαι περισσότερο απ’ το κανονικό όμως μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν. Ποιοι είναι αυτοί;

Μπορεί να είναι σημάδι μιας διαταραχής ύπνου

Μπορεί να πάσχεις από μια απ’ τις πολλαπλές διαταραχές ύπνου, μερικές απ’ τις οποίες σε κάνουν να μην μπορείς να σηκωθείς το πρωί. Η μια είναι η “υπερυπνία”(hypersomnia) ή η “μέθη του ύπνου” (sleep drunkenness) το οποίο είναι ένα ψευδώνυμο για να περιγράψει την παρενέργεια του αποπροσανατολισμού.

Ένα άτομο με υπερυπνία δεν μπορεί να κοιμηθεί λιγότερο από 10 ώρες! Ακόμα κι αν πάρουν έναν υπνάκο μια με δύο ώρες, αισθάνονται την ανάγκη να κοιμηθούν. Σύμφωνα με τον Dr. Emmanuel H. , νευρολόγος και ψυχίατρος που ειδικεύεται στην ιατρική του ύπνου στο Πανεπιστήμιο Standord, αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα η αιτία. Μια σπάνια νευρολογική διαταραχή που ονομάζεται το σύνδρομο «Ωραίας Κοιμωμένης» μπορεί επίσης να προκαλέσει μια ακραία ανάγκη για ύπνο.

Η ψυχική υγεία μπορεί να είναι επίσης ο ένοχος

Οι υπερβολικές ώρες ύπνου μπορεί να είναι δείγμα κατάθλιψης, λένε οι επιστήμονες. Ένα άτομο μπορεί να κοιμάται πολλές ώρες και να εξακολουθεί να αισθάνεται υπνηλία όλη την ημέρα. Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη σύνδεση της κατάθλιψης και των διαταραχών του ύπνου.

Σοβαρή έλλειψη ύπνου

Όταν δεν κοιμάσαι για δύο νύχτες σερί για παράδειγμα και υπάρχει σοβαρή έλλειψη ύπνου, τότε είναι λογικό να κοιμηθείς περισσότερο μόλις σου δοθεί η ευκαιρία. Ευτυχώς αυτό είναι παροδικό και δεν είναι ανησυχητικό.

Photo: unsplash/Kinga Cichewicz