Αν κοιμάσαι όπου βρεις, τότε μην αγχώνεσαι καθόλου γιατί δεν φταις εσύ! Φταίνε τα γονίδιά σου! Σου αρέσει να παίρνεις έναν υπνάκο τα μεσημέρια και να κάνεις ένα διάλειμμα από τη δουλειά; Είσαι ο άνθρωπος μας ή απλώς έχεις μια… “μετάλλαξη”!

Σου αρέσει να παίρνεις έναν υπνάκο πού και πού; Ή ποτέ δεν κατάλαβες πως ξεκουράζεται κάποιος με μισή ώρα ύπνου;

Τα πλεονεκτήματα του να κοιμάσαι έστω και για λίγο τα έχουν αποδείξει πολλές έρευνες. Ο υπνάκος κάνει καλό τόσο στην υγεία μας και μας βοηθά να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι.

Κι αν σου αρέσει να παίρνεις έναν υπνάκο, τότε υπάρχει επιστημονική εξήγηση. Μια νέα έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, από το Πανεπιστήμιο Tsukuba στην Ιαπωνία, αποκάλυψε πως μια μεμονωμένη γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να αυξήσει την ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται ένα ποντίκι, μια αποκάλυψη που οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να προσφέρει χρήσιμη εικόνα για τις ανθρώπινες συνήθειες ύπνου. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν λόγοι για τους οποίους ο ύπνος ενός ατόμου διαφέρει από τον άλλον!

Για τη μελέτη αυτή, οι συγγραφείς βασίστηκαν σε προηγούμενες έρευνες για τη μετάλλαξη μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται SIK3 και εξέτασαν τα αποτελέσματα που αυτή είχε στις συνήθειες ύπνου των ποντικών.

Οι έρευνες εκτός του ότι παρατήρησαν για πόση ώρα κοιμούνται και πόση ώρα είναι ξύπνια τα ποντίκια, εξέτασαν επίσης, την εγκεφαλική τους δραστηριότητα κατά τις περιόδους ονείρου, καθώς και τα επίπεδα εγρήγορσης όταν είναι ξύπνια.

Διαπίστωσαν ότι με τη μετάλλαξη του 551ου αμινοξέος στο SIK3, τα ποντίκια ακολούθως χρειάζονταν περισσότερο ύπνο και κοιμήθηκαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πράγμα που αντανακλάται στην δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.

Τα ποντίκια ήταν επίσης, ξύπνια για λιγότερο χρόνο από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της νύχτας, που συνήθως είναι πιο δραστήρια.

Και αυτό κατά τους ερευνητές δείχνει πως το SIK3 εμπλέκεται σε πολύ συγκεκριμένους ρυθμιστικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με τον ύπνο.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Takoto Honda πρόσθεσε ότι τα χαρακτηριστικά αυτού του συγκεκριμένου αμινοξέος σε αυτή την πρωτεΐνη είναι παρόμοια σε όλο το ζωικό βασίλειο, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματα σχετίζονται με τον άνθρωπο και θα μπορούσαν να ωφελήσουν τη διεξαγόμενη έρευνα για διαταραχές του ύπνου στον άνθρωπο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που νιώθουν ότι χρειάζονται περισσότερο ύπνο, μπορεί να έχουν μια μεταλλαγμένη μορφή της ίδιας πρωτεΐνης που εξετάστηκε στην έρευνα. Ωστόσο, δεδομένου ότι η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους, δεν υπάρχει τρόπος να είμαστε σίγουροι.

Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος. Όταν κοιμάσαι λιγότερο από 7 ώρες κάθε μέρα, τότε αυτό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαβάστε αναλυτικά:

Οι σοβαρές επιπτώσεις της αϋπνίας που δεν σου περνούν απ’ το μυαλό!

Photo: GETTY IMAGES