Πολλές φορές ενώ κοιμάσαι ήσυχος τα βράδια, ξυπνάς ξαφνικά και νιώθεις έντονα την ανάγκη για τουαλέτα. Τι λένε οι έρευνες για σένα που ξυπνάς για να πας τουαλέτα; Τα νέα δεν είναι και τόσο ευχάριστα.

Το να ξυπνάς για να πας τουαλέτα ξαφνικά και σίγουρα όχι και τόσο ευδιάθετα, ίσως σημαίνει κάτι παραπάνω από απλά θέματα της ουροδόχου κύστης. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε πως οι άνθρωποι που ξυπνούν τακτικά για να επισκεφτούν την τουαλέτα, είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές από το Tohoku Rosai Hospital στην Ιαπωνία, είπαν πως η συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, έχει συνδεθεί στο παρελθόν με υψηλή πρόσληψη αλατιού, η οποία είναι προβληματική για πολλούς κατοίκους της χώρας. Οι άνθρωποι στην Ιαπωνία τείνουν να καταναλώνουν περίπου 10 γραμμάρια αλατιού την ημέρα, περισσότερο από το διπλάσιο της μέσης πρόσληψης αλατιού παγκοσμίως. Έτσι οι συγγραφείς της μελέτης επεδίωξαν να δουν πώς η ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας συνδέθηκε με την υψηλή αρτηριακή πίεση μεταξύ του ιαπωνικού πληθυσμού.

καζανάκι με το καπάκι της λεκάνης ανοιχτό

GETTY IMAGES/ ANDREY GONCHAR

Για αυτήν την έρευνα, μέτρησαν την πίεση του αίματος 3,749 κατοίκων κατά το ετήσιο check up τους για το 2017 και εξέτασαν πόσο συχνά πηγαίνουν τουαλέτα το βράδυ. Μόλις το μισό των κατοίκων συμμετείχε στην έρευνα (1,882 συμμετέχοντες) και ένα εντυπωσιακό 69% δήλωσε πως πρέπει να ξυπνά τακτικά κατά τη διάρκεια της νύχτας για να επισκεφτεί την τουαλέτα.

Οι συγγραφείς της έρευνας συνέκριναν τους αριθμούς των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτή την κατάσταση με αυτούς που έχουν υπέρταση.

Αυτό που βρήκαν είναι ότι όσοι συνήθιζαν να ξυπνούν τακτικά το βράδυ για τουαλέτα είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να έχουν και υπέρταση και αυτό το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Και όσες περισσότερες ήταν οι επισκέψεις στην τουαλέτα, τόσο πιο πιθανό ήταν να έχουν υπέρταση. Οι συγγραφείς επισημαίνουν πως η έρευνα απλώς επισημαίνει τη συσχέτιση, όχι την αιτία και το αποτέλεσμα και μπορεί να μην ισχύει για τους πληθυσμούς εκτός Ιαπωνίας. Τα γονίδια, η εθνικότητα και ο τρόπος ζωής είναι αιτίες που επηρεάζουν τον κάθε άνθρωπο, εκτός από την πρόσληψη αλατιού.

«Η έρευνά μας δείχνει πως αν ξυπνάς για να πας τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε μάλλον μπορεί να έχεις υψηλή πίεση του αίματος ή πολλά υγρά στο σώμα», ανέφεραν οι επιστήμονες αλλά είναι σημαντικό να επισκεφτείς τον γιατρό.

Διαβάστε επίσης:

Νιώθεις κι εσύ την ανάγκη για τουαλέτα κατά τη διάρκεια του σεξ;

Photo: © cliplab.pro – stock.adobe.com