Θα μου πεις γιατί να πρέπει να μετράω πόσα τσιγάρα κάνω καθημερινά… Μια έρευνα λέει πως ακόμη κι αν κάνεις λιγότερα από 5 τσιγάρα την ημέρα προκαλείς μακροχρόνια βλάβη στα πνευμόνια σου.

Και τώρα σκέφτεσαι… “πόσα τσιγάρα κάνω καθημερινά” κι έχεις χάσει το μέτρημα. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως το “ελέγχουν” και λένε πως καπνίζουν πολύ λίγο. Αλλά το “πολύ λίγο” το δικό τους, αρκεί να προκαλέσει τη βλάβη στα πνευμόνια.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons, και σε αυτήν εξετάστηκαν 25.352 συμμετέχοντες ηλικίας 17 έως και 93, οι οποίοι ήταν καπνιστές, πρώην καπνιστές και μη καπνιστές. Σε όλους τους συμμετέχοντες μετρήθηκε η λειτουργία των πνευμόνων τους, χρησιμοποιώντας σπιρομετρικές εξετάσεις, οι οποίες μετράνε πόσο αέρα μπορεί να αναπνέει σε μια αναπνοή που παίρνει αναγκαστικά.

πόσα τσιγάρα κάνω καθημερινά

Photo: unsplash/A B E D K A Y A L I

Χάρη στη χρήση ενός τόσο μεγάλου δείγματος συμμετεχόντων, οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν τις διαφορές στη λειτουργία των πνευμόνων μεταξύ των ελαφρών καπνιστών (που ορίζονται ως 5 ή λιγότερα τσιγάρα την ημέρα) και των βαριών καπνιστών (30 ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα).

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet Respiratory Medicine, έδειξαν ότι η πνευμονική λειτουργία των ελαφρών καπνιστών μειώνεται σε σημαντικό ποσοστό. Ένας λάιτ καπνιστής θα μπορούσε να χάσει το ίδιο ποσό πνευμονικής λειτουργίας με έναν βαρύ καπνιστή. Απλά ο βαρύς καπνιστής μπορεί να το χάσει μέσα σε 9 μήνες και ένας “ελαφρύς” καπνιστής μέσα σε ένα χρόνο. Μικρή η διαφορά.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως το να καπνίζεις λίγα τσιγάρα την ημέρα δεν είναι τόσο κακό, όμως οι έρευνες δείχνουν πως είτε καπνίζεις ένα πακέτο την ημέρα είτε τρία τσιγάρα την ημέρα, η διαφορά είναι μικρή και η βλάβη προκαλείται στα πνευμόνια.

πόσα τσιγάρα κάνω καθημερινά

unsplash/Mathew MacQuarrie

Όσα τσιγάρα κι αν κάνεις την ημέρα, θα πρέπει να το κόψεις “μαχαίρι”. Για αυτούς που έχουν σταματήσει το κάπνισμα, η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε πως για να επανέλθουν στον κανονικό ρυθμό και στην κανονική λειτουργία των πνευμόνων χρειάζονται τουλάχιστον 30 χρόνια!

Και τα 30 χρόνια είναι πολλά, ο χρόνος δεν υπάρχει και δεν έχεις περιθώριο για άλλες αναβολές. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες «υπάρχουν ανατομικές διαφορές στον πνεύμονα που παραμένουν για χρόνια, αφού οι καπνιστές σταματήσουν το κάπνισμα και η γονιδιακή δραστηριότητα παραμένει επίσης αλλοιωμένη».

Αν και η πνευμονική λειτουργία μειώνεται φυσιολογικά με την ηλικία, το κάπνισμα επιταχύνει αυτή τη μείωση. Η αρνητική επίδραση του καπνίσματος στη λειτουργία των πνευμόνων εξηγεί επίσης γιατί οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD), η οποία διαγιγνώσκεται όταν η πνευμονική λειτουργία πέσει κάτω από ένα ορισμένο όριο.

Κι εσύ ακόμη το κρατάς αναμμένο;;;

Διαβάστε επίσης:

Μια συγκεκριμένη προτίμηση στα τσιγάρα… οδηγεί γρηγορότερα στον θάνατο!

Photo: unsplash/Timothy Paul Smith