Η αναβλητικότητα δεν είναι μόνο ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Ο πρώτος νόμος του Νεύτωνα λέει ότι ένα σώμα σε ανάπαυση θα παραμείνει σε ηρεμία μέχρι να αναγκαστεί να κάνει διαφορετικά. Με λίγα λόγια: Ολόκληρο το σύμπαν χρονοτριβεί.

Αλλά μόνο επειδή η καθυστέρηση είναι καθολική δεν σημαίνει ότι είναι μια καλή ιδέα. Και πολύ συχνά, καθυστερούμε όταν ξέρουμε ότι δεν πρέπει. Ενώ σκεφτόμαστε ότι θα έπρεπε να δουλέψουμε, προτιμάμε να στεκόμαστε μπροστά στο ανοίκτο ψυγείο ή να δούμε κάποια σειρά στο Netflix. Αναρωτιέσαι και εσύ: «Γιατί αναβάλλω συνέχεια;». Αν ναι, τότε διάβασε το γιατί και πως να το αντιμετωπίσεις.

Η αναβολή αυτή μπορεί να υπερβεί τον τομέα της εργασίας, και να επηρεάσει και άλλα σημαντικότερα μέρη της ζωής μας. Το να αποφύγεις, για παράδειγμα, μια δύσκολη συνομίλια οδηγεί σε σίγουρη σύγκρουση. Και η καθυστέρηση μιας σημαντικής απόφασης για τη ζωή, όπως είναι η διάλυση μιας σχέσεις, ή η επισημοποίηση μιας σχέσης, ή η αλλαγή επαγγέλματος μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια στασιμότητα.

Στο τέλος, βρίζουμε τον εαυτό μας. Λυπούμαστε για την ζωή που χάσαμα, ο χρόνος τελειώνει και οι ευκαιρίες γλιστράνε μέσα από τα χέρια μας.

Γιατί το κάναμε αυτό στον εαυτό μας; Η λύση φαίνεται απλή. Απλά σταμάτα να αναβάλεις. Αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη. Και για να κάνουμε τα πράγματα πολύ χειρότερα, η αναβολή είναι μέσα στα γονίδια μας. Η τάση αυτή υπάρχει μέσα στις οικογένειές μας και συνδέεται με την παρορμητικότητα, δημιουργούν μια δυσκολία που ρυθμίζει τη δική μας συμπεριφορά. Σύμφωνα με μια μελέτη στο περιοδικό Psychological Science, η αναβολή είναι δυστυχώς ένα διά βίου χαρακτηριστικό.

Τι σήμαινει αυτό; Είμαστε καταδικασμένοι για μια ολόκληρη ζωή να χάνουμε τον χρόνο μας με ασήμαντα πράγματα;

Ευτυχώς όχι. Υπάρχουν στρατηγικές για να μας βοηθήσουν να εστιάσουμε και να αντισταθούμε σε αυτή την παρορμήση.

Η αναβολή έχει πολλά πρόσωπα. Μερικές φορές απλά επιλέγει την ευχαρίστηση για την πειθαρχία. Μερικές φορές είναι μια προσπάθεια να αποφευχθεί κάτι αρνητικό. Και μερικές φορές παραλύει τις προσδοκίες.

Η εργασία δεν είναι επείγουσα

Είτε πρόκειται για κλάμα μωρού, είτε για αναβολή μιας κλήσης, είτε μια προθεσμία για το ημερολόγιο, τείνουμε να δώσουμε προσοχή σε αυτό που είναι ακριβώς μπροστά μας.

Αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να δοθεί προτεραιότητα σε πράγματα που δεν είναι επείγοντα. Από την οργάνωση του υπογείου έως την αποταμίευση, όλοι έχουμε πράγματα που δεν κάνουμε. Ως αποτέλεσμα, τα καθήκοντα μεγάλης και μικρής σημασίας μένουν παραμελημένα στο κάτω μέρος της λίστας υποχρεώσεων για μήνες, αν όχι για χρόνια.

Σκέψου το μέλλον

Αυτή η ενοχλητική τάση έχει στην πραγματικότητα κάποια εξελικτική σημασία. Οι άνθρωποι έχουν προγραμματιστεί να εξετάζουν τις ανάγκες του παρόντος πολύ πιο έντονα από τις ανάγκες του μέλλοντος. Και αυτό έχει νόημα: το παρόν είναι μπροστά μας, έτσι φυσικά του δίνουμε περισσότερη προσοχή.

Σκέψου τι θα σήμαινε αυτό που αναβάλλεις μελλοντικά για την ζωή σου. Ποιες είναι οι αξίες και οι στόχοι σας; Ποια είναι η μεγάλη εικόνα; Η προοπτική μπορεί να ξεκινήσει με τη διαδικασία ανάληψης δράσης.

Μόλις αποφασίσεις να λάβεις δράση, έρχεται η ώρα να αντιμετωπίσεις ένα νέο είδος αναβλητικότητας. Το οποίο είναι…

Δεν ξέρουμε πώς να ξεκινήσουμε ή τι θα ακολουθήσει

Πολύ συχνά, καθυστερούμε να κάνουμε κάτι επειδή δεν είμαστε σίγουροι τι να κάνουμε πρώτα. Αισθανόμαστε συγκλονισμένοι, συγκεχυμένοι ή αποδιοργανωμένοι. Αναβάλουμε να ξεκινήσουμε κάτι επειδή δεν είμαστε σίγουροι για το ποιο είναι το πρώτο βήμα.

Αυτή η αναβλητικότητα είναι λιγότερο αποφυγή του έργου και περισσότερο αποφυγή αρνητικών συναισθημάτων. Σε κανέναν δεν αρέσει να αισθάνεται ανίκανος ή ανυπόμονος, οπότε ποιος μπορεί να μας κατηγορήσει;

Κατάλαβε ότι όλο αυτό είναι φυσιολογικό

Πράγματι όταν αναβάλουμε αυτό που πρέπει, κάνοντας κάτι άλλο, ονομάζεται παραγωγική αναβολή.

Το κλειδί είναι να καταλάβεις ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεσαι έτσι όταν ξεκινάς, ειδικά εάν δεν έχεις κάνει ποτέ κάτι παρόμοιο.

Φόβος αποτυχίας

Τα υψηλά πρότυπα οδηγούν σε εργασίες υψηλού επιπέδου. Ωστόσο, μερικές φορές τα υψηλά πρότυπα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Ακυρώνουμε τις δουλειές μας, πεπεισμένοι ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στα πρότυπα που θέσαμε για τον εαυτό μας.

Σκέψου τα θετικά όχι τα αρνητικά

Τελειομανία και η αναβλητικότητα συνδέονται, αλλά δεν είναι απαραιτήτως τα υψηλά πρότυπα που σε επιβραδύνουν, αλλά τα πρότυπα που αναμιγνύονται με την  πεποίθηση ότι η απόδοσή σου είναι συνδεδεμένη με την αξία σου. Αυτός ο συνδιασμός μπορεί να σε αμαυρώσει.

Να θυμάσαι πάντα την κρίσιμη διαφορά μεταξύ του ποιος είσαι και τι πετυχαίνεις. Υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα που καθορίζουν την αξία σου από τα επιτεύγματά σου. Η οικογένειά σου, οι φίλοι σου, οι γνώσεις σου, οι προκλήσεις που έχεις ξεπεράσει και το πιο σημαντικό πώς αντιμετωπίζεις τους άλλους ανθρώπους.

Κάποιοι εργάζονται καλύτερα υπό πίεση

Μπορεί υπό πίεση να είσαι πιο αποδοτικός.

Γνώρισε τον εαυτό σου

Υπάρχουν δυο τύποι αναβλητικότητας: η ενεργητική και η παθητική. Η παθητική είναι αυτό που συνήθως ονομάζουμε καθυστέρηση εργασιών. Η ενεργητική είναι πιο στρατηγική. Όσοι εργάζονται υπό πίεση και διαλέγουν την ανδρεναλίνη που έρχεται με μια σύντομη προθεσμία, μπορεί να επιλέξουν να ξεκινήσουν αργότερα.

Δεν θες απλά να κάνεις τη δουλειά που έχεις

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι βαρετό, είναι δύσκολο. Είναι 12 το μεσημέρι και θα προτιμούσες να κάνεις οτιδήποτε άλλο.

Διαβάστε επίσης:

Θυμάσαι πρόσωπα αλλά δεν θυμάσαι ονόματα; Υπάρχει λόγος!