Αν διαβάζεις κι εσύ άρθρα στο Facebook, δες από τι πάσχεις!

LIKE US ON FACEBOOK

Διαβάζεις άρθρα στο Facebook και ενημερώνεσαι, χαλαρώνεις, περνά η ώρα σου. Τα νέα, όμως, είναι άσχημα για όλους εμάς που έχουμε αυτή τη συνήθεια, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Διαβάζεις άρθρα στο Facebook, προεπισκοπήσεις και ενημερώνεσαι. Αλλά είναι έτσι στα αλήθεια; Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Research & Politics, οι χρήστες που διαβάζουν άρθρα στο Facebook θεωρούν πως γνωρίζουν περισσότερα πράγματα για ένα ζήτημα, από ότι πραγματικά γνωρίζουν!

Τα social media, όπως όλοι γνωρίζουμε, διαφέρουν πολύ από τα παραδοσιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Παλιά, όταν ένας άνθρωπος ήθελε να ενημερωθεί για ένα ζήτημα, έπρεπε να ανοίξει την τηλεόραση ή μια εφημερίδα και να λάβει την ενημέρωση για όποιο ζήτημα θέλει και τον απασχολεί.  Σήμερα, λαμβάνουμε αυτές τις πληροφορίες και κατά λάθος, ενώ απλώς κάνουμε scrolling στο Facebook ή στο Twitter.

Επιπλέον, αυτές οι πληροφορίες μπορούν να προέρχονται από τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς μας.

Στη μελέτη, μια ομάδα από 320 συμμετέχοντες διάβασε ένα άρθρο στο The Washington Post, σχετικά με την ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.  Μια άλλη ομάδα από 319 συμμετέχοντες διάβασαν έναν ψεύτικο άρθρο στο News Feed στο Facebook που περιείχε τέσσερα previews άρθρων και το ένα από αυτά αφορούσε τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Μια τρίτη ομάδα από 351 συμμετέχοντες δεν διάβασε τίποτα.

Για να τσεκάρουν τις γνώσεις τους για το συγκεκριμένο θέμα, οι συμμετέχοντες έκαναν έξι τεκμηριωμένες ερωτήσεις σχετικά με τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Για να δοκιμάσουν την αυτοπεποίθησή τους, τους ζητήθηκε επίσης να εκτιμήσουν τον αριθμό των ερωτήσεων που θεωρούσαν πως απάντησαν σωστά.

Οι συμμετέχοντες που διάβασαν το ολοκληρωμένο άρθρο απάντησαν σωστά στις περισσότερες ερωτήσεις, ενώ όσοι διάβασαν μόνο το news feed, απάντησαν σωστά μόνο μια ερώτηση. Παράλληλα, υπερεκτίμησαν τις γνώσεις τους και θεωρούσαν πως είχαν απαντήσει σωστά σε περισσότερες ερωτήσεις.

Τα social media μπορούν να ενημερώσουν το κοινό, ακόμη και από τις μικρές προεπισκοπήσεις άρθρων που εμφανίζονται στο feed. Ωστόσο, τα άτομα αυτά θεωρούν πως γνωρίζουν περισσότερα πράγματα για ένα συγκεκριμένο θέμα, από ότι κάνουν στην πραγματικότητα.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδίδονται και πολλές πληροφορίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και οφείλουμε να φιλτράρουμε και να διασταυρώνουμε την πληροφορία.

Διαβάστε επίσης:

Δες πως καταστρέφουν τα social media την ψυχική σου υγεία

Photo: armada1985
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved