Η βιολογική ηλικία δεν συνάδει πάντα με το πώς νιώθουμε πραγματικά. Κι αν νιώθεις νεότερος απ’ την ηλικία σου, τότε οι έρευνες είναι θετικές για σένα!

Υπάρχουν πολλοί που μας κάνουν να νιώθουμε νεότεροι ή μεγαλύτεροι από την ηλικία μας, όπως είναι το άγχος, η οικονομική κατάσταση, η καθημερινά ρουτίνα. Σύμφωνα, όμως, με τις έρευνες αν νιώθεις νεότερος απ’ την ηλικία σου αυτό συνδέεται με τη ευφυΐα.

Ένα πιο υψηλό IQ μας κάνει να δείχνουμε πιο νέοι απ’ την πραγματική μας ηλικία.  Το πώς νιώθεις για την ηλικία σου είναι αυτό που έχει περισσότερη σημασία.

Η έρευνα είναι πραγματικά συναρπαστική αν σκεφτείς πως ξεκίνησε το 1957. Τότε οι ερευνητές μέτρησαν το IQ μαθητών Λυκείου και τελικά τους ρώτησαν για την “εσωτερική τους ηλικία” από το 1992 μέχρι το 1993 και μετά το 2011, όταν ήταν 71 ετών.

Το συμπέρασμα ήταν ότι οι άνθρωποι με πιο υψηλό δείκτη νοημοσύνης ένιωθαν πιο νέοι από την πραγματική τους ηλικία.

νεότερος απ' την ηλικία σου

Photo: unsplash/Catherine

Αλλά πώς η “εσωτερική ηλικία” επηρεάζει το πώς δείχνεις αν εξαρτάται αποκλειστικά από τα συναισθήματα;

Σκέψου το: Όταν νιώθεις πιο μεγάλος και λιγότερο φυσικά ικανός, τότε νιώθεις πιο καταθλιπτικά και πιο ευάλωτος σε αρρώστιες. Όσο πιο νέος νιώθεις, τόσο περισσότερο θα θέλεις να κάνεις περισσότερα πράγματα και τόσο πιο ενθουσιασμένος θα είσαι με τη ζωή σου.

Πολύ περισσότερο, νιώθεις ενθουσιασμένος με τη ζωή και τον κόσμο γύρω σου. Οι ευφυείς άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξερευνήσουν νέες χώρες και να δοκιμάσουν νέα πράγματα επειδή έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των δυνατοτήτων που τους περιμένουν. Τα ταξίδια σε βοηθούν να παραμείνεις ενεργός και δραστήριος.

νεότερος απ' την ηλικία σου

Παράλληλα, στο τέλος της ημέρας, ό,τι τρώμε και το πώς φροντίζουμε τον εαυτό μας και το σώμα μας είναι αυτό που έχει περισσότερη σημασία. Οι έξυπνοι άνθρωποι γνωρίζουν πως το σώμα μπορεί να υποφέρει από κακές επιλογές που κάνουν και αυτό τους δίνει κίνητρο να προσέχουν τον εαυτό τους, ενώ ένα άτομο με χαμηλότερη νοημοσύνη μπορεί να το γνωρίζει μόνο… επιφανειακά και να μην κάνει τίποτα για αυτό.

Τέλος, οι πιο έξυπνοι άνθρωποι πραγματικά γερνούν πιο αργά καθώς δίνουν προτεραιότητα στα προβλήματά τους, επικεντρώνονται στη λύση τους κι έτσι διαχειρίζονται το άγχος τους καλύτερα.

Είναι περισσότερο προετοιμασμένοι για τις προκλήσεις που έρχονται με την ηλικία και νιώθουν λιγότερο αδύναμοι στις αλλαγές.

Αν νιώθεις νεότερος, δείχνεις νεότερος και είσαι πιο έξυπνος, λένε οι έρευνες!

Διαβάστε επίσης:

Το πιο απλό tip για να δεις αν έχουν χαλάσει τα αυγά στο ψυγείο!

Photo: Pexels