Τα νέα για τον καφέ γίνονται όλο και καλύτερα! Απόλαυσε τον πρωινό καφέ σου και εξασφάλισε την υγεία της καρδιάς σου, μας λένε τώρα οι επιστήμονες κάνοντας τη μέρα μας λίγο πιο χαρούμενη! Μια απ’ τις μεγαλύτερες μελέτες ever στις ΗΠΑ διαπίστωσε πως ο καφές προλαμβάνει την καρδιακή νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα απ’ την αρχή. Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στην Καλιφόρνια, έδειξε ότι κάθε κούπα καφέ που πίνεις μειώνει κατά πάσα πιθανότητα τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια κατά 7%, για εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 8% και για καρδιακή νόσο κατά 5%.

Μπορεί οι παραπάνω αριθμοί να μην σου λένε και πολλά, αλλά αυτό που πρέπει να κρατήσεις είναι το εξής: Μια ακόμα έρευνα, απ’ τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, έρχεται να υποστηρίξει τα σημαντικά οφέλη του καφέ στην υγεία μας. Ο καφές, όχι απλά βοηθάει να διατηρήσεις καλή την υγεία σου, αλλά προλαμβάνει σοβαρές ασθένειες.

καφές

UNSPLASH

Με τον ίδιο τρόπο βοηθάει την καρδιά μας και το κόκκινο κρέας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η Laura Stevens, επικεφαλής ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Dallas, τόνισε πως η μελέτη δεν αναδεικνύει σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ του καφέ, του κόκκινου κρέατος και του χαμηλότερου καρδιακού κινδύνου, σημειώνοντας πως χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Τα στοιχεία για την έρευνα προήλθαν απ’ τη μελέτη Framingham Heart Study, η οποία απ’ το 1948 καταγράφει την καρδιακή υγεία ολόκληρων γενεών που κατοικούν στην πόλη Framingham της Μασαχουσέτης.

καφές, φλιτζάνι καφέ

Το σπουδαίο εύρημα της νέας έρευνας είναι ότι ανέδειξε για πρώτη φορά τόσο εμπεριστατωμένα τον καφέ και το κόκκινο κρέας ως δύο πιθανούς παράγοντες για μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Φυσικά, επισήμανε ήδη γνωστές θεωρίες: Ότι η καρδιακής νόσος σχετίζεται με σειρά παραγόντων, όπως η ηλικία, η αρτηριακή πίεση,ο καρδιακός ρυθμός, η χοληστερόλη και το σωματικό βάρος.

Αναλύοντας δεδομένα από δύο επιπλέον καρδιολογικές μελέτες, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την εγκυρότητα των ευρημάτων τους κι εμείς απλά απολαμβάνουμε με ακόμα περισσότερη διάθεση τον πρωινό καφέ μας!