Ο Οκτώβρης είναι εδώ και το Φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά. Οι αλλαγές είναι πολλές, τα σχολεία έχουν ανοίξει εδώ και περίπου ένα μήνα, μεγάλοι και μικροί έχουμε πια προσαρμοστεί μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και ο καιρός σιγά σιγά αρχίζει να θυμίζει περισσότερο Φθινόπωρο, με κάποια πρωτοβρόχια και τα φυλλοβόλα δέντρα να ρίχνουν λίγο λίγο τα φύλλα τους. Η ανάγκη μας να μένουμε πιο πολύ στο σπίτι εντείνεται, καθώς ο καιρός βοηθάει σε αυτό. Είναι, λοιπόν, μία υπέροχη ευκαιρία να περάσουμε ευχάριστο και δημιουργικό χρόνο με το παιδί μας, μιλώντας για το φθινόπωρο και όσα μας φέρνει. Αν, λοιπόν, έχεις ξεμείνει κι εσύ από ιδέες, σου έχουμε πρωτότυπες φθινοπωρινές δραστηριότητες για τα παιδιά στο σπίτι!

Φθινοπωρινές δραστηριότητες για τα παιδιά στο σπίτι, ανάλογα με την ηλικία τους

Εάν το παιδί είναι μικρό (προσχολικής ηλικίας) για αρχή μπορούμε να μιλήσουμε μαζί για αυτή την εποχή του χρόνου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της (τα φύλλα των δέντρων αλλάζουν χρώμα και πέφτουν, ξεκινούν οι βροχές και ο καιρός γίνεται πιο ψυχρός, φοράμε πιο ζεστά ρούχα, τα αποδημητικά πουλιά φεύγουν για τις ζεστές χώρες, τρώμε φθινοπωρινά φρούτα κ.τ.λ).

Καλό είναι, για να γίνει η συζήτησή μας πιο παραστατική, να δείξουμε στο παιδί φωτογραφίες που έχουμε ή μπορούμε πολύ εύκολα να βρούμε στο internet, παρακινώντας το να μας περιγράψει το περιεχόμενό τους. Εάν δούμε ότι δυσκολεύεται, μπορούμε να ξεκινήσουμε εμείς μιλώντας για μία εικόνα που μας αρέσει και να το παρακινήσουμε να μας βοηθήσει σε αυτό. Φανταστείτε ότι οι φωτογραφίες είναι ένα παζλ του φθινοπώρου και κοιτώντας μία μία το παιδί αποκτά σιγά σιγά μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την εποχή μας.

Συμβουλές για γονείς: Πώς να μιλήσεις στο παιδί σου ανάλογα με την ηλικία του

Έπειτα, μπορούμε να κάνουμε μία ευχάριστη φθινοπωρινή δραστηριότητα σα συνέχεια όσων είδαμε. Μία καλή ιδέα είναι να βγούμε μία βόλτα, να παρατηρήσουμε τα δέντρα και να μαζέψουμε πεσμένα φύλλα. Γυρνώντας στο σπίτι, ζωγραφίζουμε πάνω τους με τέμπερα και δοκιμάζουμε να κάνουμε το αποτύπωμά τους στο χαρτί με τα χρώματα του φθινοπώρου, κίτρινο, κόκκινο, καφέ, πορτοκαλί. Το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει, καθώς το έργο σας θα μοιάζει σαν ένας φθινοπωρινός πίνακας ζωγραφικής!

δραστηριότητες για τα παιδιά στο σπίτι
δραστηριότητες για τα παιδιά στο σπίτι

Μία ακόμα ιδέα είναι να τοποθετήσουμε ένα φύλλο κάτω από ένα λευκό χαρτί Α4. Κρατάμε σταθερό το χαρτί και παρακινούμε το παιδί να ζωγραφίσει με ξυλομπογιά ή λαδοπαστέλ στο σημείο του χαρτιού, κάτω από το οποίο βρίσκεται το φύλλο. Έπειτα, αν το παιδί έχει εξοικείωση με τη χρήση του ψαλιδιού, το ωθούμε να κόψει το φύλλο που σχηματίστηκε, διαφορετικά το κάνουμε εμείς για εκείνο. Το αποτύπωμα είναι έτοιμο και πολύ εντυπωσιακό! Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας φθινοπωρινά φύλλα.

δραστηριότητες για τα παιδιά στο σπίτι

Τέλος, εάν το παιδί έχει ξεκινήσει να σχηματοποιεί, μπορεί να σχεδιάσει σε ένα λευκό χαρτόνι με μαρκαδόρο ένα δέντρο με τα κλαδιά του, χωρίς τα φύλλα. Εάν είναι μικρό (κάτω από 3 ετών) μπορούμε εμείς να το κάνουμε. Στη συνέχεια, βάφουμε τα δάχτυλά του με τέμπερα στα χρώματα του φθινοπώρου και με το δαχτυλικό του αποτύπωμα δημιουργεί τα φύλλα του δέντρου. Το φθινοπωρινό μας τοπίο είναι έτοιμο!

Καλές δημιουργίες!

Μαρία Πρέβεζα
Νηπιαγωγός- Μουσειολόγος
Δημιουργική απασχόληση για παιδιά

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News