Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί να γιορτάζουμε και στην Ελλάδα το Halloween. Η ξενόφερτη γιορτή λαμβάνει χώρα στις 31 Οκτωβρίου και καθώς τα περισσότερα παιδιά πλέον γνωρίζουν γι’ αυτήν, είναι μία καλή αφορμή να διασκεδάσουμε στο σπίτι παίζοντας κάποιο παιχνίδι ή κάνοντας μία κατασκευή όλοι μαζί για να μπούμε λίγο στο αποκριάτικο και τρομακτικό κλίμα που χαρακτηρίζει το Halloween! Halloween δραστηριότητες, λοιπόν, για όλη την οικογένεια!

Οι εικόνες του Halloween είναι λίγο πολύ γνωστές σε όλους μας: Φαντάσματα, κολοκύθες, νυχτερίδες, σκελετοί, αράχνες, τερατάκια και όσες άλλες τρομακτικές φιγούρες μπορεί να δημιουργήσει η φαντασία μας.

Μπορούμε για αρχή να μιλήσουμε με το παιδί για την ιστορία της γιορτής αυτής και τα έθιμα που τη συνοδεύουν, για παράδειγμα το πώς μεταμφιέζονται τα μικρά παιδιά το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου και την επίσκεψη που κάνουν στα σπίτια κάνοντας τη γνωστή ερώτηση “Trick or treat?” («φάρσα ή κέρασμα;»).

Ξέμεινες από ιδέες; Πρωτότυπες φθινοπωρινές δραστηριότητες για τα παιδιά στο σπίτι!

Προκειμένου το παιδί να μπει περισσότερο στο γιορτινό κλίμα, και εφόσον έχουμε όρεξη, μία καλή ιδέα είναι να κάνουμε μία αναπαράσταση του εθίμου. Μεταμφιεζόμαστε μαζί με το παιδί σε κάτι τρομακτικό (μία εύκολη λύση είναι το φαντασματάκι με κάποιο σεντόνι ή μεγάλο φουλάρι) και κλείνουμε όλες τις πόρτες του σπιτιού μετατρέποντάς το σε μία φανταστική γειτονιά, όπου η κάθε πόρτα ανήκει σε έναν πιθανό γείτονα που θα του κάνουμε  τη γνωστή ερώτηση “trick or treat?”. Εάν στο σπίτι είμαστε αρκετοί (αδέρφια, φίλοι, και οι δύο γονείς ή οποιοσδήποτε άλλος) θα έχει πλάκα σε κάθε δωμάτιο να περιμένει κάποιος, έχοντας φυσικά κάποιο μικρό κέρασμα. Εάν όχι, τα παιχνίδια μας μπορούν άνετα να παίξουν αυτόν τον ρόλο. Έτσι, τοποθετούμε σε κάθε δωμάτιο από μία φιγούρα (π.χ. κούκλα, λούτρινο παιχνίδι), και φυσικά όταν θα χτυπάμε την πόρτα με το παιδί, αλλάζουμε τη φωνή μας για να υποδυθούμε το παιχνίδι-γείτονα που μας υποδέχεται στο σπίτι του.

Φτιάχνουμε μαζί με τα παιδιά χειροποίητα παιχνίδια με υλικά απ’ τη φύση και ανακυκλώσιμες συσκευασίες!

Να θυμάστε ότι κατά τη διάρκεια τέτοιων παιχνιδιών είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εμείς οι ίδιοι διάθεση και να μπούμε στον ρόλο που υποδυόμαστε, έτσι ώστε να μεταφέρουμε στο παιδί τον ενθουσιασμό μας προκειμένου να περάσουμε καλά. Τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσουμε δεν έχουν τόση σημασία, όσο η φαντασία και η όρεξή μας!

Halloween δραστηριότητες για να κάνεις με το παιδί στο σπίτι!

Έπειτα, μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας σκηνικό Halloween επιλέγοντας όσα μας αρέσουν από τη γιορτή αυτή.

Κάποιες απλές φιγούρες με τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι οι εξής:

  • Χάρτινο φαντασματάκι – Λευκό χαρτί ή χαρτόνι, μαύρος μαρκαδόρος, ψαλίδι, σχοινί ή κλωστή, σελοτέιπ ή κόλλα
  • Νυχτερίδα – Ρολό από χαρτί υγείας, μαύρη τέμπερα, μαύρο γλασέ χαρτί, ματάκια, λευκή τέμπερα, κόλλα, σχοινί ή κλωστή, σελοτέιπ, ψαλίδι, πινέλο
  • Χάρτινη κολοκύθα – Πορτοκαλί, πράσινο και μαύρο γλασέ χαρτί, κόλλα, ψαλίδι

Για το σκηνικό:

  • Ένα σκληρό χαρτόνι από χαρτοκούτι ή κάποια συσκευασία
  • Τέμπερες ή όποιες άλλες μπογιές θέλουμε
  • Πινέλα

Πώς θα το φτιάξεις:

Διαλέγουμε μαζί με το παιδί πώς θέλουμε να είναι το σκηνικό στο οποίο θα τοποθετήσουμε τις φιγούρες που θα φτιάξουμε. Μπορεί να είναι ένα στοιχειωμένο σπίτι, μία πόλη το βράδυ με κολοκύθες έξω από το κάθε σπίτι ή απλά ο σκοτεινός ουρανός. Η ηλικία του παιδιού εδώ παίζει σημαντικό ρόλο. Φανταστείτε μαζί το σκηνικό και αφήστε το παιδί να δημιουργήσει ελεύθερα, ακόμα και αν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περιμένατε στην αρχή. Σημασία έχει να περάσετε καλά! Μία εύκολη ιδέα για μικρότερα παιδιά είναι να βάψουμε το χαρτόνι με σκούρα χρώματα δημιουργώντας τον έναστρο ουρανό.

Στη συνέχεια, κατασκευάζουμε τις φιγούρες μας.

Για το φαντασματάκι, αρκεί να σχεδιάσουμε μία καμπύλη και στο κάτω μέρος της να την «κλείσουμε» με μία κυματιστή γραμμή. Σχεδιάζουμε με τον μαρκαδόρο μάτια και στόμα, κόβουμε το περίγραμμα και το φαντασματάκι μας μας είναι έτοιμο. Πίσω από τη φιγούρα, κολλάμε με το σελοτέιπ ή την κόλλα ένα μικρό σχοινί ή κλωστή για να το κρεμάσουμε στο σκηνικό μας.

Για τη νυχτερίδα, βάφουμε το χάρτινο ρολό με τη μαύρη τέμπερα και το αφήνουμε στην άκρη να στεγνώσει. Σχηματίζουμε στο μαύρο χαρτί τα φτερά και τα αυτιά της και τα κόβουμε. Όταν στεγνώσει το ρολό, τα κολλάμε, κολλάμε δύο ματάκια και σχεδιάζουμε με τη λευκή τέμπερα το στόμα της. Τέλος, στην εσωτερική πλευρά του ρολού κολλάμε ένα κομμάτι σχοινί για να μπορούμε να την κρεμάσουμε στο σκηνικό μας. 

Τέλος, για την κολοκύθα, σχεδιάζουμε έναν κύκλο πάνω στο πορτοκαλί χαρτί, κόβουμε τον κύκλο και τον αφήνουμε στην άκρη. Έπειτα, στο μαύρο χαρτί σχεδιάζουμε μάτια, μύτη και στόμα και τα κόβουμε. Τα αφήνουμε στην άκρη και σχεδιάζουμε και κόβουμε ένα πράσινο κοτσάνι για την κορυφή της κολοκύθας. Κολλάμε στην κολοκύθα όλα τα χαρακτηριστικά της και είναι έτοιμη!

Μην ξεχνάτε ότι η ηλικία του κάθε παιδιού ορίζει και τον βαθμό στον οποίο χρειάζεται βοήθεια στο κόψιμο και το σχέδιο. Μη διστάσετε να αφήσετε το παιδί να πειραματιστεί με τα υλικά που έχετε, ακόμα και αν το αποτέλεσμα δε βγει τόσο «τέλειο»! Σημασία έχει να ωθήσουμε το παιδί στην αυτοέκφραση και να απολαύσουμε ολη τη διαδικασία, χωρίς το άγχος του αποτελέσματος!

Καλή διασκέδαση!

Μαρία Πρέβεζα
Νηπιαγωγός- Μουσειολόγος
Δημιουργική απασχόληση για παιδιά

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News