Το παιδί μας μεγαλώνοντας θέλει να γνωρίσει όλο και περισσότερο τον κόσμο γύρω του, νέες απορίες του γεννιούνται μέρα με τη μέρα, ενώ η προσχολική ηλικία είναι αποδεδειγμένα η ηλικία των πολλών «γιατί;». «Γιατί ο ήλιος λάμπει;», «Γιατί το βράδυ βλέπουμε το φεγγάρι;», «Tι υπάρχει πάνω από τα σύννεφα και τον ουρανό;». Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πολλές ερωτήσεις, στις οποίες σίγουρα ως γονείς καλούμαστε καθημερινά να απαντήσουμε. Η ηλικία που το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται όλα όσα το περιβάλλουν, συνειδητοποιώντας ότι όλοι μας είμαστε μέρος ενός ευρύτερου συνόλου, είναι η προσχολική.

Ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα που μπορεί να μας κρατήσει για ώρες απασχολημένους με τα παιδιά μας και να μας προσφέρει γνώσεις και δημιουργικό χρόνο μαζί τους είναι οι δραστηριότητες που σχετίζονται με το ηλιακό μας σύστημα. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικούς απλούς και ευχάριστους τρόπους για να μιλήσουμε στα παιδιά για το ηλιακό σύστημα, μέρος του οποίου είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε.

Παιχνίδια και δραστηριότητες με το ηλιακό σύστημα:

  • Λίγες πληροφορίες και καλές!

Ως γονείς πολλές φορές έχουμε τη λαχτάρα να μεταδώσουμε στο παιδί μας γνώσεις με αποτέλεσμα όμως να το κουράζουμε και να χάνεται η ουσία της μάθησης. Μία καλή αρχή είναι να δείτε μαζί βίντεο και εικόνες από το ίντερνετ ή κάποιο βιβλίο για το ηλιακό μας σύστημα και αρχικά να αφήσετε το παιδί να επεξεργαστεί τις νέες για εκείνο εικόνες. Μπορείτε να του μιλήσετε για την αρχή του κόσμου και τη μεγάλη έκρηξη, αποτέλεσμα της οποίας ήταν και η δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος. Μπορείτε ακόμα να δώσετε για κάθε πλανήτη μία χαρακτηριστική πληροφορία που θα εντυπωθεί στη μνήμη του παιδιού και θα του θυμίζει αυτόν και μόνο τον πλανήτη, π.χ. ο πλανήτης Αφροδίτη είναι ο μοναδικός με γυναικείο όνομα ή ο πλανήτης Ποσειδώνας που είναι και ο θεός της θάλασσας είναι μπλε ή ο πλανήτης Δίας είναι ο μεγαλύτερος από όλους τους πλανήτες, καθώς είναι και ο βασιλιάς των 12 θεών του Ολύμπου. Τέτοιου είδους συσχετίσεις βοηθούν το παιδί να συγκρατεί καλύτερα στη μνήμη του όσα μαθαίνει, έχοντας παράλληλα φυσικά μπροστά του και τις αντίστοιχες εικόνες.

Γνωρίζοντας στο παιδί το φεγγάρι μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια στο σπίτι

  • Τι κάνουν οι πλανήτες και γιατί το σύστημά μας λέγεται ηλιακό;

Μιλήστε για την τροχιά των πλανητών και την κίνησή τους γύρω από τον ήλιο, παίξτε παιχνίδια μουσικοκινητικής όπου τα σώματά σας είναι οι πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από ένα αντικείμενο το οποίο θα ονομάσετε ήλιο, π.χ. μία μεγάλη μπάλα, ή παίξτε θέατρο, όπου ο καθένας σας θα παριστάνει κάποιον πλανήτη και θα αφηγείται την ιστορία του, π.χ. «Είμαι ο Άρης, ο κόκκινος πλανήτης. Το όνομά μου το έχω πάρει από τον θεό του πολέμου και είμαι ο τέταρτος σε απόσταση από τον ήλιο». Φυσικά, αυτό προϋποθέτει ότι έχετε ασχοληθεί αρκετά με το θέμα, έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να μιλήσει λίγο για τον πλανήτη που υποδύεται. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μπορείτε να το βοηθάτε εκείνη τη στιγμή δίνοντάς του την πληροφορία που μπορεί να έχει ξεχάσει και ενθαρρύνοντάς το. Τα παιχνίδια ρόλων αρέσουν πολύ στα παιδιά και κινητοποιούν ιδιαίτερα τη φαντασία τους.

  • Παίξτε παιχνίδια μνήμης και παρατηρητικότητας

Μία καλή ιδέα είναι να βρείτε και να εκτυπώσετε εικόνες πλανητών σε ζευγάρια για να παίξετε παιχνίδια μνήμης με αυτές. Σε πρώτο στάδιο μπορείτε απλά να εντοπίσετε τους όμοιους πλανήτες ή και να παρατηρήσετε ομοιότητες και διαφορές που παρουσιάζει ο καθένας στην επιφάνειά του. Συγκρίνετέ τους με τη Γη και εξηγήστε τον λόγο που ο δικός μας πλανήτης είναι τόσο διαφορετικός και ο μόνος που φιλοξενεί την ανθρώπινη ζωή. Δώστε στο παιδί όσο χρόνο χρειάζεται προκειμένου να παρατηρήσει τις εικόνες και να προβεί στις δικές του συνδέσεις.

δραστηριότητες με το ηλιακό σύστημα
  • Ζωγραφίστε το ηλιακό σύστημα

Προκειμένου το παιδί να κατανοήσει την απόσταση των πλανητών από τον ήλιο, μπορείτε να σχεδιάσετε με το μολύβι τις τροχιές τους και να του ζητήσετε με ένα χρώμα κάθε φορά να σχεδιάζει από πάνω την τροχιά του κάθε πλανήτη. Οι κύκλοι μεγαλώνουν όσο απομακρυνόμαστε από τον ήλιο και το παιδί εξασκεί τη συγκέντρωσή του προκειμένου να διαγράψει την κάθε τροχιά.

δραστηριότητες με το ηλιακό σύστημα
  • Κάντε τον δικό σας πίνακα ζωγραφικής

Πάρτε ένα μεγάλο χαρτόνι, τέμπερες, μαρκαδόρους, κηρομπογιές και ό,τι άλλο επιθυμείτε και επιχειρήστε να δημιουργήσετε το δικό σας ηλιακό σύστημα. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε μπάλες από φελιζόλ σε διάφορα μεγέθη και να τις βάψετε, δημιουργώντας ένα τριών διαστάσεων ηλιακό σύστημα.

5 διαφορετικοί τρόποι να φτιάξεις παρέα με το παιδί σου χειροποίητες κούκλες

  • Το σταυρόλεξο του ηλιακού συστήματος

Εάν έχετε μιλήσει αρκετά για το θέμα σας, μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας σταυρόλεξο για το ηλιακό σύστημα. Έτσι, θα θυμηθείτε ξανά με το παιδί όσα μάθατε και με έναν ευχάριστο τρόπο θα λύσει γρίφους λαμβάνοντας ικανοποίηση με όσα θυμάται.

δραστηριότητες με το ηλιακό σύστημα

Καλό παιχνίδι και καλή διασκέδαση!

Μαρία Πρέβεζα
Νηπιαγωγός- Μουσειολόγος
Δημιουργική απασχόληση για παιδιά

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News