Τα μουσεία, ως χώροι μη τυπικής εκπαίδευσης, προσφέρουν στα παιδιά πλήθος ανεκτίμητων εμπειριών και γνώσεων. Οι επισκέψεις σε αυτά έχουν ποικίλα οφέλη για όλους: Το παιδί μαθαίνει σε έναν χώρο όπου η θεωρία συναντά την πράξη, καθώς το αντικείμενο της μάθησης βρίσκεται μπροστά του, ολοζώντανο με τη μορφή των εκθεμάτων, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να περάσουν δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά τους και να επιδοθούν μαζί σε ευχάριστες δραστηριότητες, ανάλογα με το μουσείο που έχουν επιλέξει να επισκεφθούν, παρακολουθώντας το αφήγημα της εκάστοτε έκθεσης.

Δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες λόγω των έκτακτων μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό, τα μουσεία παραμένουν κλειστά. Έχετε σκεφτεί όμως ότι μπορείτε να φέρετε το μουσείο στο σπίτι σας, οργανώνοντας εσείς οι ίδιοι μία έκθεση, στην οποία θα αναλάβετε ρόλο επιμελητή και επισκέπτη παράλληλα;

Η οργάνωση της δικής σας έκθεσης με το παιδί στο σπίτι μπορεί να αποτελέσει μία πολύ ευχάριστη, δημιουργική, διασκεδαστική και….χρονοβόρα δραστηριότητα, παρακινώντας το παιδί να αφιερώσει αρκετό χρόνο και να επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις και τη φαντασία του προκειμένου να οργανώσει μία έκθεση και να σας ξεναγήσει σε αυτήν.

Πώς να φέρεις το μουσείο στο σπίτι

Ακολουθώντας τα παρακάτω απλά βήματα, μπορείτε εύκολα να οργανώσετε τη δική σας….σπιτική έκθεση!

Βήμα 1ο

Μιλήστε μαζί για τα διάφορα είδη μουσείων (μουσεία φυσικής ιστορίας, πινακοθήκες, μουσεία λαογραφικά, γλυπτοθήκες, μουσεία αρχαιολογικά, παιδικά μουσεία κ. ά.), τις μουσειακές εκθέσεις, το είδος των εκθεμάτων που φιλοξενούν και τον τρόπο που αυτά μπορεί να είναι τοποθετημένα (σε προθήκες, αναρτημένα, σε βάσεις κ.λ.π.). Δείτε μαζί εικόνες από διάφορα μουσεία ή θυμηθείτε επισκέψεις που έχετε κάνει σε μουσειακούς χώρους στο παρελθόν.

Βήμα 2ο

Σκεφτείτε το είδος του μουσείου που θα θέλατε να φτιάξετε και τα εκθέματα που αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει. Μπορείτε ακόμα να σκεφτείτε και αντίστροφα, πρωτίστως δηλαδή τα αντικείμενα που θα θέλατε να εκθέσετε και το είδος τελικά του μουσείου που προκύπτει βάσει αυτών. Εάν, για παράδειγμα, το παιδί σας θέλει να εκθέσει τις ζωγραφιές του, η έκθεση που θα προκύψει είναι μία έκθεση ζωγραφικής και το μουσείο μία πινακοθήκη. Αντίστοιχα, εάν επιθυμείτε να εκθέσετε τα πλαστικά ζωάκια σας, θα δημιουργήσετε ένα μουσείο φυσικής ιστορίας κ.ο.κ.

Βήμα 3ο

Οργανώστε τον χώρο σας, βρείτε τα εκθεσιακά σας μέσα και σκεφτείτε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αναδείξετε τα έργα σας. Μπορεί να μην έχετε προθήκες, αλλά σίγουρα έχετε τραπεζάκια, καρέκλες, κουτιά που μπορούν να λειτουργήσουν σαν προθήκες, καρφάκια στους τοίχους που μπορούν προσωρινά να στηρίξουν τα έργα της αυτοσχέδιας έκθεσής σας και πολλά ακόμα. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη!

Βήμα 4ο

Μπορείτε να φτιάξετε λεζάντες σε μικρά χαρτάκια για τα έργα σας, στις οποίες θα γράφετε την ονομασία τους, τον τρόπο με τον οποίο αυτά αποκτήθηκαν (εάν πρόκειται για παιχνίδια) ή τη χρονολογία της δημιουργίας τους και το όνομα του καλλιτέχνη (εάν πρόκειται για ζωγραφιές ή χειροτεχνίες του παιδιού). Ακόμα, μπορείτε να δημιουργήσετε φόντο για τα εκθέματά σας ανάλογα με το είδος τους (αν π.χ. πρόκειται για ζωάκια, μία έξυπνη ιδέα είναι να φτιάξετε διοράματα με το φυσικό τους περιβάλλον).

Παιχνίδια και δραστηριότητες για να μάθει το παιδί μας το ηλιακό σύστημα

Βήμα 5ο

Όπως όλα τα μουσεία, έτσι και το δικό σας, χρειάζεται ένα όνομα. Μπορεί να είναι το μουσείο παιχνιδιών, το μουσείο φυσικής ιστορίας, το πολεμικό μουσείο ή ό,τι άλλο ταιριάζει με τα αντικείμενα της έκθεσής σας.

Βήμα 6ο

Ξεναγείστε τους φίλους σας, τα αδέρφια σας ή ακόμα και τα κουκλάκια σας στην φανταστική σας έκθεση, μιλώντας τους για όλα όσα αυτή περιλαμβάνει. Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να αφήσετε το παιδί ελεύθερο να περιγράψει με τον δικό του τρόπο την έκθεση που έχει στήσει. Μπορείτε ακόμα να του κάνετε ερωτήσεις, προκειμένου να εκφράσετε το ενδιαφέρον σας για όσα έχει εκθέσει, δίνοντάς του αυτοπεποίθηση και ικανοποίηση με όσα έχει οργανώσει.

μουσείο στο σπίτι

Καλές ξεναγήσεις!

Μαρία Πρέβεζα
Νηπιαγωγός- Μουσειολόγος
Δημιουργική απασχόληση για παιδιά

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News