Καθώς το καλοκαιράκι έχει μπει για τα καλά, κάποιοι έχετε ήδη φύγει για έναν αγαπημένο προορισμό, κάνοντας μπάνια και απολαμβάνοντας τον καλοκαιρινό ήλιο, ενώ άλλοι είστε ακόμα στην πόλη και μετράτε αντίστροφα για την ώρα που θα ετοιμάσετε βαλίτσες και θα σαλπάρετε με κάποιο πλοίο για το νησί της αρεσκείας σας. Κάποιοι ίσως δεν έχετε ακόμα προγραμματίσει τις διακοπές σας, και η ιδέα του να περάσετε το καλοκαίρι στην πόλη δε σας μοιάζει και τόσο άσχημη τελικά.

Σε καθεμία από αυτές τις περιπτώσεις, έχετε σκεφτεί ότι μπορείτε να μπείτε σε κλίμα διακοπών ακόμα και στην πόλη, κάνοντας με τα παιδιά σας δραστηριότητες που θα σας μεταφέρουν νοερά σε καλοκαιρινά τοπία; Εάν η απάντηση είναι όχι, ρίξτε μία ματιά στις παρακάτω ιδέες που, πιστέψτε μας, θα μεταμορφώσουν τη διάθεση και το σπίτι σας σε άκρως καλοκαιρινά!

Καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά

  • Πλάθοντας τη φανταστική σας καλοκαιρινή εξόρμηση

Φτιάξτε με τη φαντασία σας τη δική σας ιστορία και αφηγηθείτε την ο ένας στον άλλο. Μιλήστε για το μέρος που θα θέλατε να πάτε διακοπές, αυτά που θα κάνατε με το που θα φτάνατε εκεί, τους ανθρώπους που θα θέλατε να συναντήσετε και όλα όσα θα θέλατε να πραγματοποιήσετε. Θυμηθείτε ότι στη φαντασία δεν υπάρχει όριο. Παροτρύνετε το παιδί σας να κάνει λεπτομερείς περιγραφές, έτσι ώστε να κινητοποιήσει ακόμα περισσότερο τη φαντασία του και να βιώσει έντονα το φανταστικό σας παιχνίδι. Στη συνέχεια, μπορεί ο καθένας να αποτυπώσει σε μία ζωγραφιά όλα όσα έχει φανταστεί για τις διακοπές του και να τα περιγράψει ο ένας στον άλλο.

  • Φτιάξτε τις βαλίτσες σας!

Κάθε καλοκαιρινή εξόρμηση απαιτεί και την κατάλληλη προετοιμασία. Εσείς τι θα βάζατε μέσα στις βαλίτσες σας; Σχεδιάστε το περίγραμμα μίας βαλίτσας, κόψτε τη μαζί με το παιδί, διπλώστε τη στη μέση και ζωγραφίστε μέσα όλα όσα θα παίρνατε μαζί σας. Είναι μια διαδικασία πολύ ευχάριστη και ενίοτε πολύ αστεία, καθώς πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο η απάντηση που θα ακούσετε να μην είναι και τόσο…αναμενόμενη! Καλό ταξίδι!

  • Τι σημαίνει καλοκαίρι για εσάς;

Ο καλοκαιρινός προορισμός του καθένα από εμάς μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός. Κάποιοι προτιμούν το κάμπινγκ, άλλοι επιδίδονται σε θαλάσσια σπορ και καταδύσεις, ενώ ορισμένοι είναι λάτρεις του βουνού. Όποιος κι αν είναι ο ιδανικός σας τρόπος για να περάσετε τις διακοπές σας, μάθετε όσα μπορείτε γι’ αυτόν με έναν ευχάριστο τρόπο, αναζητώντας εικόνες και πληροφορίες από βιβλία ή το ίντερνετ και προσπαθήστε να δημιουργήσετε τη δική σας χειροτεχνία εμπνευσμένη από όσα μάθατε. Εάν για παράδειγμα σας ενδιαφέρει ο βυθός της θάλασσας, μπορείτε να μάθετε χρήσιμες και ασυνήθιστες πληροφορίες για τα ζώα του βυθού και να τον αποτυπώσετε όπως εσείς επιθυμείτε. Εάν πάλι προτιμάτε το βουνό, μιλήστε για τα ζώα ή τα φυτά που μπορεί να συναντήσετε εκεί και βάλτε τα στην κατασκευή σας.

Παιχνίδια και δραστηριότητες για να μάθει το παιδί μας το ηλιακό σύστημα

  • Η τέχνη του οριγκάμι

Ένα σχετικά εύκολο σχέδιο οριγκάμι για παιδιά από 4 ετών και πάνω είναι η βαρκούλα. Μπορείτε να βρείτε τις οδηγίες στο ίντερνετ και με το παιδί σας βήμα βήμα να φτιάξετε τις δικές σας βαρκούλες έτοιμες να σαλπάρουν. Δώστε ονόματα στις βάρκες σας, φανταστείτε πού μπορεί να πηγαίνει η καθεμία και φυσικά, βάψτε τις με τα πιο καλοκαιρινά χρώματα.

  • Παιχνίδια ομαδοποιήσεων-σειροθετήσεων

Βρείτε μικρά αντικείμενα σε διάφορα σχέδια και μεγέθη (κοχύλια, πετρούλες) και ομαδοποιήστε τα ανάλογα με το χρώμα και το σχέδιο ή τοποθετήστε τα σε σειρά από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο. Είναι μια δραστηριότητα που απαιτεί συγκέντρωση και προσοχή, ικανή να σας απασχολήσει για αρκετή ώρα, ειδικά αν έχετε πολλά αντικείμενα σε αριθμό.

  • Καλοκαίρι χωρίς μπουγέλο γίνεται;

Καύσωνας καλοκαιρινός χωρίς μπουγέλο δεν υπάρχει! Φορέστε τα μαγιό σας, πάρτε νεροπίστολα και κουβαδάκια και κάντε εξόρμηση στο διπλανό πάρκο ή το μπαλκόνι σας. Χαρείτε με την ψυχή σας μαζί με τα παιδιά, γελάστε και, προς Θεού, μη φοβηθείτε να βραχείτε!

5 διαφορετικοί τρόποι να φτιάξεις παρέα με το παιδί σου χειροποίητες κούκλες

Καλές -νοερές και μη-διακοπές!

Μαρία Πρέβεζα
Νηπιαγωγός- Μουσειολόγος
Δημιουργική απασχόληση για παιδιά

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News