Τα σχολεία έκλεισαν! Τι χαρά, για μικρούς και μεγάλους. Λίγες μέρες που θα περάσουμε όλοι μαζί σπίτι! Θα κοιμηθούμε λίγο παραπάνω, θα παίξουμε, θα μαγειρέψουμε, θα βαρεθούμε. Πώς όμως μπορούμε να ενισχύσουμε την δημιουργική απασχόληση για παιδιά στο σπίτι; Έκανα τη βόλτα μου στο Instagram και βρήκα καταπληκτικές και πανεύκολες ιδέες για απασχόληση των παιδιών, που έχουν μοιραστεί μαμάδες με γούστο και μεράκι μέσα από τις σελίδες τους.

Περνάμε χρόνο μαζί

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν σε κάτι! Ότι τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα συναναστροφής με το κάθε παιδί, μας κάνει καλό και στο παιδί και σε εμάς. Χτίζει αυτήν την υπέροχη σχέση γονιού-παιδιού. Μέσα στην καθημερινότητα με τις δραστηριότητες και τα διαβάσματα ίσως το μισάωρο αυτό να θεωρείται πολυτέλεια, τώρα όμως την περίοδο των γιορτών είναι μια όμορφη ευκαιρία να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο με τα μικρά μας.

Κάνοντας μια βόλτα στο Pinterest ή στο Instagram μπορεί να βρεις χιλιάδες δραστηριότητες, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, τα υλικά που έχεις σπίτι και την όρεξή σου. Έχει να κάνει φυσικά και με τον χαρακτήρα, εμένα δηλαδή δεν μου αρέσουν πολύ οι χειροτεχνίες προτιμώ άλλους τρόπους να εκτονώνω τη δημιουργικότητά μου, στα παιδιά μου όμως αρέσουν πολύ.

Αυτό που μπορώ να κάνω χωρίς όμως να νιώσω ότι κάνω κάτι που με καταπιέζει, είναι να κάνουμε μαζί την ερευνά μας και να βρούμε την ιδέα, να τα βοηθήσω να συλλέξουν τα υλικά ή να βοηθήσω όπου χρειάζεται η βοήθειά μου, να κάτσουμε μαζί στο τραπέζι και εκείνα να δημιουργούν και να επικοινωνούμε ή να ακούμε μαζί μουσική ή ηχητικά παραμύθια. Αν βαριέσαι ή δεν θέλεις να κάνεις χειροτεχνίες με τα παιδιά, θα το καταλάβουν, βρες έναν τρόπο να απολαύσεις αυτόν τον πολύτιμο χρόνο μαζί τους.

Ιδέες για πράγματα που μπορείτε να κάνετε όλοι μαζί σαν οικογένεια τις γιορτές

Μαθαίνουμε παίζοντας

Ο πιο σίγουρος, γρήγορος και εύκολος τρόπος να μάθουμε κάτι είναι μέσα από το παιχνίδι. Ποιος είπε ότι την περίοδο των γιορτών πρέπει να καθόμαστε και να λύνουμε ασκήσεις ή να διαβάζουμε τις σελίδες της ιστορίας, αν δε το θέλουμε; Να όμως μια όμορφη μια ιδέα να μιλήσουμε για την γεωμετρική εποχή και τον αρχαίο πολιτισμό που είναι ήδη στην ύλη του σχολικού βιβλίου και να κάνουμε και εμείς με υλικά που έχουμε στο σπίτι μας ένα όμορφο αμφορέα.

Η ιδέα αυτή είναι δανεισμένη από τον λογαριασμό της Μαρίας που όπως θα δεις έχει πάει την έννοια του gentle parenting, τις δραστηριότητες με φυσικά και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και τις δραστηριότητες εντός και εκτός σπιτιού με την κόρη της σε άλλο επίπεδο.

Δημιουργική απασχόληση για παιδιά στο σπίτι

  • Με ό,τι έχουμε σπίτι. Έχεις ένα κουτί από παπούτσια, αλάτι και ανθρωπάκια ή αυτοκινητάκια; Αν ναι, έχεις φτιάξει μια πίστα για να κάνουν σκι στο χιόνι τα ανθρωπάκια σου.
δημιουργική απασχόληση για παιδιά στο σπίτι
Instagram/kalipsaki
  • Έχεις χαρτί τουαλέτας, έναν μαρκαδόρο και αυτοκινητάκια; Έχεις φτιάξει έναν αυτοκινητόδρομο και λογικά έχεις επίσης και ένα ευτυχισμένο πιτσιρίκι που παίζει με τις ώρες στο πάτωμα με τα αυτοκινητάκια και κορνάρει και τρέχει και πάει εκδρομές. Η φαντασία είναι απεριόριστη και δεν χρειάζονται ακριβά παιχνίδια ή παιχνίδια από μαγαζιά, παρά μόνο ό,τι έχουμε σπίτι είναι αρκετό.
δημιουργική απασχόληση για παιδιά στο σπίτι
Instagram/kalipsaki
  • Πώς μπορώ να φτιάξω χιόνι στο σπίτι; Η συνταγή στη φωτογραφία της Καλυψώς
δημιουργική απασχόληση για παιδιά στο σπίτι
Instagram/kalipsaki

Φτιάχνοντας δραστηριότητες με τα παιδιά που στολίζουν το σπίτι

Αυτό που καμιά φορά με απασχολεί για όλον αυτόν τον όγκο των δραστηριοτήτων είναι ότι γεμίζει το σπίτι με χειροτεχνίες που δύσκολα αποθηκεύονται αλλά επιπλέον μπορεί να χαλάσουν και με τον καιρό, αλλά καμιά φορά δεν μου κάνει καρδιά να τις πετάξω, ξέροντας με πόσο κόπο και χαρά δημιουργήθηκε το έργο αυτό. Στο λογαριασμό της Βάγιας είδα μαζεμένες πολλές ιδέες για DIY στις αρχές του Δεκέμβρη με τις οποίες καταπιάστηκε όλες αυτές τις μέρες και κάποιες από αυτές ήταν τόσο όμορφες που στόλισε και το σπίτι της!

Καταπληκτική ιδέα, όταν μια χειροτεχνία είναι τόσο ωραία μπορείς να τη δώσεις ως δώρο σε παππούδες και γιαγιάδες, φίλους, θείους και όποιον άλλον θες αλλά και να στολίσεις και το σπίτι.

Έμπνευση

Η έμπνευση που μπορούμε να λάβουμε από το Internet είναι απεριόριστη, αυτό ήταν ένα μικρό δείγμα που δίνει έμπνευση σε εμένα και στα παιδιά μου. Θα υπάρξει κάποια ώρα που θα δουν τα παιδιά μας τηλεόραση, είναι αναπόφευκτο, αλλά αν σε ενδιαφέρει να βρεις τρόπος για δημιουργική απασχόληση για παιδιά στο σπίτι υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφορίας εκεί έξω. Θέσε τους στόχους σου σχετικά με αυτό και να θυμάσαι ότι το πιο βασικό είναι να περάσουμε καλά, να χορτάσουμε ο ένας την παρέα του άλλου και να μην κάνουμε κάτι που μπορεί να μας πιέζει.

4 κλασικά επιτραπέζια που απολαμβάνουμε να παίζουμε με τα παιδιά

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News