Πόσες φορές έχουμε παρατηρήσει τα παιδιά στο σπίτι να βαριούνται και καταφεύγουμε πολύ συχνά στην εύκολη λύση; Τηλεόραση, τάμπλετ και όλα τα σχετικά. Ειδικά αυτήν την περίοδο που οι βόλτες έξω μειώνονται αισθητά και προσπαθούμε όλοι να μένουμε σπίτι όσο περισσότερο γίνεται, τα παιδιά πολλές φορές βαριούνται να παίξουν με τα παιχνίδια που ήδη έχουν. Τα χειροποίητα παιχνίδια είναι η λύση σ’ αυτό!

Η κατασκευή παιχνιδιών είναι πάντα κάτι το διαφορετικό, ενισχύει το ενδιαφέρον του παιδιού προσφέροντάς του παράλληλα την ικανοποίηση της ενασχόλησης με κάτι το οποίο το ίδιο έχει δημιουργήσει.

Εδώ, σου παρουσιάζουμε δύο εύκολα παιχνίδια που μπορούμε να κατασκευάσουμε και να παίξουμε με τα παιδιά, χρησιμοποιώντας υλικά από τη φύση ή ανακυκλώσιμες συσκευασίες που έχουμε στο σπίτι.

#1 Τρίλιζα

χειροποίητα παιχνίδια

Υλικά:

 • 10 πλατιά βότσαλα
 • Μαρκαδόροι
 • 4 γλωσσοπίεστρα ή ένα μικρό χαρτόνι
 • Atlacol

Πώς θα το φτιάξεις:

 1. Από τις εξορμήσεις μας στη θάλασσα, διαλέγουμε 10 πετρούλες με λεία επιφάνεια, στις πέντε ζωγραφίζουμε με μαρκαδόρο το σύμβολο Χ και στις υπόλοιπες το Ο (ή όποια άλλα σύμβολα μας αρέσουν!). Αν ο μαρκαδόρος δεν είναι ανεξίτηλος, αφήνουμε μετά το σχέδιο τις πέτρες για λίγη ώρα στην άκρη, έτσι ώστε να στεγνώσει το μελάνι και να μη λερωθούμε.
 2. Στη συνέχεια, παίρνουμε τέσσερα γλωσσοπίεστρα χρωμάτων της επιλογής μας και με atlacol τα κολλάμε όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Εναλλακτικά, εάν δε διαθέτουμε γλωσσοπίεστρα, σχεδιάζουμε τις κάθετες και οριζόντιες γραμμές σε ένα χαρτόνι και τοποθετούμε εκεί τις πέτρες. Αφήνουμε στην άκρη για λίγα λεπτά τα γλωσσοπίεστρα για να στεγνώσει η κόλλα και να σταθεροποιηθεί η κατασκευή μας και ξεκινάει η μεγάλη αναμέτρηση!
χειροποίητα παιχνίδια

#2 Αντιστοιχία χρωμάτων

χειροποίητα παιχνίδια

Υλικά:

 • Πολύχρωμα μπαλάκια από οποιοδήποτε παιχνίδι που διαθέτουμε
 • Μία μεγάλη χάρτινη αυγοθήκη
 • Τέμπερες στα χρώματα που έχουν οι μπάλες
 • Πινέλα

Πώς θα το φτιάξεις:

 1. Βάφουμε με τα παιδιά τα κενά της αυγοθήκης σε διάφορα χρώματα, αντίστοιχα με αυτά που έχουν οι μπάλες που διαθέτουμε στο σπίτι. Εάν το παιδί είναι μικρό (κάτω από 3 ετών) μπορούμε να «σημαδέψουμε» λίγο το χρώμα που θα βαφτεί το κάθε κενό για διευκόλυνση, όπως στην παρακάτω εικόνα.

2. Κατά το βάψιμο, αποφεύγουμε να υπάρχει το ίδιο χρώμα σε δύο θήκες συνεχόμενα, έτσι ώστε να αυξήσουμε τον βαθμό δυσκολίας του παιχνιδιού. Αφήνουμε την αυγοθήκη να στεγνώσει καλά και τοποθετούμε τις μπάλες σε ένα ανοιχτό κουτί ή ένα καλάθι.

Ο κάθε παίχτης με τη σειρά που έχουμε ορίσει προσπαθεί κρατώντας τη μπάλα σε μικρό ύψος πάνω από την αυγοθήκη να τη ρίξει μέσα στο αντίστοιχο χρώμα (π.χ η κόκκινη μπάλα να πέσει μέσα στην κόκκινη θήκη). Εάν το παιδί είναι μικρό (κάτω από 3 ετών) ο στόχος για αρχή μπορεί να είναι η απλή χρωματική αντιστοιχία. Μεγαλώνοντας, το παιχνίδι μπορεί να γίνει πιο δύσκολο, με την καταγραφή πόντων (π.χ. για κάθε σωστό «καλάθι» ο παίχτης παίρνει έναν ή παραπάνω πόντους, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τη δυνατότητα υπολογισμού τους).

Ξέμεινες από ιδέες; Πρωτότυπες φθινοπωρινές δραστηριότητες για τα παιδιά στο σπίτι!

Καθώς οι μπάλες ενδέχεται να «βρίσκουν» στις κορυφές ανάμεσα από τις θήκες και να πέφτουν έξω, το παιδί εξασκεί τον στόχο του, προσπαθώντας να τις κρατήσει πάνω από τις θήκες στο σωστό σημείο για να βάλει το καλάθι. Ποιος θα σημειώσει το μεγαλύτερο σκορ;

χειροποίητα παιχνίδια

Να είστε βέβαιοι ότι τα παιδιά θα ξετρελαθούν με τα παιχνίδια που τα ίδια δημιούργησαν και θα θέλουν να τα παίξουν ξανά και ξανά!

Καλή διασκέδαση!

Extratip: Διαλέξτε με το παιδί ένα μέρος που θα τακτοποιήσετε τα νέα αυτά παιχνίδια μαζί με όσα ήδη έχει, έτσι ώστε να νιώσει τη χαρά ότι συμβάλλει στον εμπλουτισμό των παιχνιδιών του. Για καλύτερη αποθήκευση, τοποθετήστε τα μέσα σε κάποιο κουτί ή πουγκί.

Μαρία Πρέβεζα
Νηπιαγωγός- Μουσειολόγος
Δημιουργική απασχόληση για παιδιά

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News